posve iskreno

Naomi Watts otvoreno o pronalasku ljubavi nakon menopauze: 'Starenje je in'

24.07.2023 u 20:43

Bionic
Reading

Naomi Watts u intervjuu za magazin Hello progovorila je o pronalaženju ljubavi nakon menopauze i zašto je starenje, zapravo, 'in'. Glumica ističe kako menopauza može donijeti nadu i nove početke i za druge žene

Ne postoji dobna granica kada je riječ o ljubavi i zaljubljivanju, a dokazali su to i Naomi Watts i Billy Crudup, oboje 54, kada su se prošlog mjeseca vjenčali.

Ljubavna priča Naomi Watts i Billyja Crudupa

Glumački par koji je zajedno od 2017. godine i oboje imaju djecu tinejdžere s bivšim partnerima, svoju su romansu odlučili okruniti tajnim vjenčanjem u New Yorku. Njihova veza je pokazala da je ljubav itekako moguće pronaći kasnije u životu. Osim toga, Naomi, kako je kasnije priznala, oduvijek je strahovala da godine ne djeluju blagonaklono, kako po pitanju karijere tako i ljubavi . No, njezin životni put dokazuje suprotno.

Naime, zvijezdu Mulholland Drivea, pronalazak ljubavi i oživljena karijeru u dobi kada se većina žena osjeća 'manje poželjnima' nadahnulo ju je da progovori. Pogotovo kada se suočila i s dijagnozom rane menopauze u dobi od svega 36 godina. Sada, skoro 20 godina kasnije, ona započinje novo poglavlje u svom životu.

Naomi Watts o menopauzi

'Proći kroz menopauzu u tako mladoj dobi nije bilo lako, pogotovo u vrijeme kada je o tome bilo tako malo dostupnih informacija', objašnjava. 'Promjene raspoloženja, noćno znojenje i migrene... osjećala sam kao da mi sve izmiče kontroli.'

Nedostatak znanja o tome što se događa dodatno je otežavalo situaciju. Kako kaže, čak ni medicinski stručnjaci ne pripremaju žene na odgovarajući način za to iskustvo. Ipak, Naomina menopauza ubrzo je postala podnošljivija nakon što je shvatila da treba sama sebi biti 'najbolji predstavnik' i da je 'traženje pomoći i bolje razumijevanje o tome što se događa najbolji način da preživi to izazovno razdoblje prilagodbe'.

'Prolaženje kroz ovo putovanje dovelo me do dubljeg razumijevanja same sebe i izašla sam s druge strane osjećajući se autentičnija 'ja', objašnjava. 'Puno slobode proizašlo je iz samopriznavanja,' dodaje.

Sve to je rezultiralo Naominim partnerstvom s Menopause Mandate, neprofitnom organizacijom čija je misija revolucionizirati podršku dostupnu ženama.

  • +4
Naomi Watts Izvor: Profimedia / Autor: VEGAN / BACKGRID / BACKGRID USA / PROFIMEDIA

'Uistinu vjerujem da bi mi prijelaz bio znatno lakši da menopauza nije bila tako zabranjena tema kad sam počela osjećati simptome', kaže Naomi. 'Bila sam dio ciklusa koji je očajnički trebalo prekinuti. Nedostajalo je otvorenog razgovora i resursa koji bi pomogli ženama da se nose s promjenama kroz koje prolaze. Zato sam sada tako strastvena po pitanu podizanja svijesti i poticanju iskrenijih razgovora,' kaže.

Naomi Watts o ženama i godinama

Naomi doista vjeruje da se 'plime mijenjaju' i da je starenje 'in'. 'Ponosna sam što još uvijek radim; kada je definirajuća priča bila ta da ako imate malo više od 40 zapravo ste prisiljeni otići u mirovinu, vidjeti tu promjenu, to je osnažujuće,,' dodaje.

Sve se više shvaća da ženske priče ne završavaju u određenoj dobi. To je prirodna faza života kroz koju će proći polovica stanovništva. 'Što je razgovor normaliziraniji, to će svima biti pružena prilika da razumiju. Nadajmo se da će postati jednako lako razgovarati o ovim stvarima kao što je bilo razgovarati o mjesečnicama,' kaže glumica.

I dok se Hollywood trudi uhvatiti korak, Naomi zna da ima još mnogo priča o srednjim godinama koje čekaju da budu ispričane - i ona želi biti dio tog putovanja. Strastveno smatra da menopauza 'nije adekvatno prikazana' na velikom platnu i želi to ispraviti.

'Menopauza se nađe tu i tamo kao usputni komentar, jedva čak i kao sekundarna linija zapleta ali menopauza može potrajati značajan dio ženskog života - kod nekih ljudi može trajati i više od desetljeća. Kako to nije vrijedno pisanja priče? Toliko se stvari može dogoditi u ženskom životu tijekom tog vremena; briga za starije roditelje, odlazak djece iz roditeljskog doma, razvod, promjena karijere, povratak u radnu snagu…,' napominje glumica.