TRAGEDIJA NA FILMSKOM SETU

Nalog za pretres otkrio mračne detalje sa snimanja filma 'Rust' i posljednje trenutke snimateljice Halyne Hutchins

25.10.2021 u 11:46

Bionic
Reading

Glumac Alec Baldwin vježbao je vađenje revolvera iz futrole i ciljanje prema kameri tijekom probe snimanja filma 'Rust' kad je redatelj Joel Souza čuo nešto 'kao udarac bičem, a zatim kao glasan pucanj', otkriva nalog za pretres do kojega je došao Los Angeles Times u nedjelju navečer. U nalogu se navode i detalji posljednjih minuta života direktorice fotografije Halyne Hutchins

U nedavno objavljenom dokumentu Souza je izjavio da je netko identificirao oružje kao 'hladni pištolj', termin koji se upotrebljava kad oružje nije napunjeno bojevnim streljivom. No, iz pištolja je nakon opaljenja Hutchins pogođena u prsa, a Souza u desno rame, što je šerif okruga Santa Fe iz Novog Meksika naveo kao razlog dobivanja naloga za pretres. Hutchins je mrtvom proglašena u bolnici u Albuquerqueu.

Izjava redatelja Souze dala je novi pogled na nesretni događaj sa snimanja prošloga četvrtka, koji je u Hollywoodu izazvao šok i potrebu preispitivanja sigurnosti radnih uvjeta na filmskim setovima.

No, dosad najdetaljniju kronologiju tragedije koja se odvila na setu u Novom Meksiku dao je snimatelj Reid Russell, koji je izjavu pod prisegom dao istražitelju Joelu Canou.

Prema Russelovoj izjavi, nesretnom događaju prethodio je odlazak šest članova filmske ekipe sa seta, nakon što su se požalili producentskoj kući na plaćanje i uvjete stanovanja.

Kobnog dana snimanje je kasnilo jer je produkcija angažirala drugu snimateljsku ekipu i radila samo s jednom kamerom, navodi u svojoj izjavi Russell.

Prema Souzinoj izjavi, na mjestu nesretnog događaja tri su osobe rukovale pištoljem – oružarica Hannah Gutierrez Reed, pomoćnik redatelja Dave Halls i glumac Alec Baldwin kojemu je pištolj predao Halls.

  • +3
Alec Baldwin Izvor: Profimedia / Autor: Matt Agudo / Shutterstock Editorial / Profimedia

Halls je uzeo jedan od tri pištolja koja je Gutierrez Reed postavila na kolica, a koja su zbog ograničenja vezanih uz Covid-19 ostavljena izvan samog mjesta snimanja scene, navodi se u izjavi pod prisegom. Halls nije znao da je bojevo streljivo bilo u pištolju kad ga je predao Baldwinu pa je povikao 'hladan pištolj', navodi se u izjavi.

Souza je rekao da su glumci i filmska ekipa pripremali scenu prije ručka, a potom su jeli oko 12.30 izvan prostora za probu scene. Kad su se vratili, rekao je Souza u izjavi pod prisegom, nije bio siguran je li pištolj ponovno provjeren.

'Joel je rekao, koliko on zna, nitko osobno ne provjerava ima li bojevog streljiva prije i nakon snimanja scena. Jedino što se provjerava je vatreno oružje kako bi se izbjeglo bojevo streljivo u njemu. Joel je izjavio da nikad ne bi smjelo biti bojevom streljiva u blizini i oko mjesta događaja', stoji u izjavi danom pod prisegom.

'Kad su se vratili s ručka, zbog sjene su se morali premjestiti kameru da snima iz drugog kuta. Dok je Baldwin objašnjavao kako će izvući pištolj i gdje će mu biti ruka kad izvuče pištolj iz futrole, pištolj je opalio', izjavio je Russell.

Souza je rekao kako je gledao preko ramena nesretne Hutshins kad je pištolj opalio. 'Hutchins se uhvatila za abdomen, posrnula unatrag i pala na zemlju', rekao je Souza istražitelju.

U nalogu za pretres stoji kako se Russel sjeća da je čuo glasan prasak, da je vidio krvavog Souzu i da je čuo kako Hutchins govori da ne osjeća svoje noge.

Do opaljenja je došlo nakon što su članovi filmske ekipe izrazili zabrinutost zbog sigurnosnih uvjeta na snimanju. Dva člana filmske ekipe sa seta filma 'Rust' rekla su za L.A. Times da je manje od tjedan dana ranije dubler slučajno ispalio dva hitca iz pištolja nakon što mu je rečeno da je pištolj 'hladan'.

  • +5
Bdijenje uz svijeće u Burbanku za preminulu snimateljicu Halynu Hutchins Izvor: Profimedia / Autor: DAVID MCNEW / AFP / Profimedia

Produkcija filma 'Rust' u priopćenju navodi kako je sigurnost njezine glumačke i filmske ekipe glavni prioritet i da nisu upoznati sa službenim pritužbama o sigurnosti oružja te da će provesti internu istragu. U nedjelju je produkcijska kuća rekla kako će zaustaviti snimanje filma tijekom istrage, ali nisu isključili nastavak snimanja.

Smrt snimateljice Hutchins, nažalost je samo posljednja u nizu nesreća koje su se događale na televizijskim i filmskim setovima. U Hollywoodu, ali i šire, pozivalo se već na izbacivanje operativnog vatrenog oružja sa setova, tim više što se vatra na izlazu cijevi oružja mogla dodati u postprodukciji. Državni senator Kalifornije najavio je planove za predlaganje zakona kojim bi se zabranila upotreba bojevog streljiva i vatrenog oružja sposobnog za gađanje bojevim streljivom u holivudskim produkcijama u Kaliforniji.

Halyna Hutchins Izvor: Profimedia / Autor: Fred Hayes / Getty images / Profimedia