INTERVJU: PETRA PLANTAK

'Najviše vjerujem Dini, ali ga se i najviše bojim'

15.11.2012 u 11:06

Bionic
Reading

Iako je prati glas najveće tremašice Masterchefa, Petra Plantak je posljednjih dana doživjela kulinarski procvat, što nas je natjeralo da porazgovaramo s njom

Od svih kandidata, vi ste najnaglašenije samokritični. Koliko vam je to uteg oko 'kuhače', a koliko nužan balans?

Da nemam samokritičnosti, sve bi otišlo u pogrešnom smjeru. To me koliko-toliko drži na zemlji i podsjeća koliko toga ne znam. Naravno da se dogodi da mi to bude prepreka kod kuhanja, ali isto tako zahvaljujući tome znam saslušati savjete žirija i primijeniti ih.

Svi natjecatelji se slažu da upravo vas najviše sputava trema. Usprkos tome, odlično vam ide, posebice posljednjih dana. Što bi bilo da vas trema nakratko pusti?

Vjerojatno bih bila normalnija i opuštenija te bih kuhala puno bolje. Ovako se moram boriti s grčem i to uvijek ima posljedice na moje kuhanje.

Osim samokritičnosti, bili ste kritični i prema žiriju. Mislim na reakciju nakon stres testa u kojemu su napravili grešku sa žitaricama, ne priznavši je. Je li vas naljutilo to što nisu priznali pogrešku?

Prije bih rekla da me naljutilo to što se nisu ili preciznije ili općenitije izrazili kad su nam zadavali strest test. Znači: ovdje imate deset namirnica pa ih pogodite. To bi bilo točnije.

Mnogi ne bi reagirali u vašoj poziciji, jer ste prije reakcije saznali da ste prošli stres test. Zašto ste ipak reagirali?

Ako su tražili da prepoznam žitarice, sjemenke i mahunarke, onda ću to napraviti. Ali da mi među to podmetnu tjesteninu i prerađevine (makar su one nastale iz žitarica), a da to ne kažu, onda ću reagirati.


Koliko su opravdane česte špotancije žirija (mi samo vidimo jela, ne možemo ih kušati, no u pravilu, sva se čine vrlo ukusnima)?

Žiri uvijek govori istinu, što se jela tiče. Njihov način se čini grub, ali iza svake kritike stoji usmjerenje za daljnje kuhanje. Ja se nekako uvijek potrudim čuti što mi govore, tako da mogu poboljšati svoje kuhanje.

Petra i žiri
Koji član žirija vam je kost u grlu, a čijim komentarima najviše vjerujete?

Vjerujem svima, Dini najviše, te pred njim imam i najviše straha. Iako i Mate zna utjerati strah.

Koji je najveći znalac, a koji najbolji pedagog?

Dino je bez pogovora najveći znalac, do te mjere da je to zastrašujuće. Radovan je pak pedagog, a Mate žonglira. Kad zna, to je neosporno, a pedagogija mu se događa spontano pa nesvjesno poučava.

U jednoj ste emisiji izjavili kako ste primijetili da je Masterchef ipak igra u kojoj svi rade za sebe, a ne za tim. Koliko je vama važna borba za što dulji ostanak u igri?

Budući da je MCH natjecanje za pobjedu, vrijede sva pravila natjecanja bez obzira na to radi li se o timskoj ili individualnoj igri. Borim se jedino u stres testovima za sebe. Za ostanak.

Tko je najborbeniji od ekipe?

Među natjecateljima, Nikola ima duh i srce pravog borca. A među natjecateljicama najborbenija mi je Petra Gerić. Kad zagrize, ne pušta.

Sputava li taj natjecateljski sloj druženje i učenje u kući?

Mislim da smo mi svi nekako uspjeli pobjeći toj konkurentnosti izvan seta. U kući je zajednica koja kuha, jede, pije i provodi vrijeme na mnoge načine združena. Budu dani kad se netko malo odvoji da ima mira, ali većinu dana budu ili dionizijske svečanosti ili grupno liječenje na temu kuhanja i kuharskih prispodoba sa seta.

Studirate struku vezanu uz hranu i namirnice. Vidite li sebe u kuhinji u ulozi profesionalke?

Upravo zato jer se vidim u kuhinji studiram ekološku poljoprivredu. Bitno mi je sve, od uzgoja namirnice do konačnog jela na tanjuru. To mi je neodvojivo.