KRITIKE NA RAČUN 'BIJELE LISTE'

Najviše nominacija za nagrade BAFTA ima 'Joker', a prate ga 'Irac' i 'Bilo jednom u... Hollywoodu'

07.01.2020 u 17:59

Bionic
Reading

'Joker', mračna drama o jednom od najpoznatijih zlikovaca iz stripa koja je prošle godine osvojila Zlatnog lava u Veneciji, ima najviše, 11 nominacija za ovogodišnju nagradu Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA), objavljeno je u utorak u Londonu

Netflixov 'Irac' Martina Scorseseja i 'Bilo jednom u... Hollywoodu' Quentina Tarantina, ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa za najbolju komediju, slijede s po deset nominacija.

Devet ih ima ratna drama '1917', također svježe ovjenčana Zlatnim globusima za najbolju dramu i najboljeg redatelja Sama Mendesa.

Ta će se četiri filma za glavnu nagradu natjecati s 'Parazitom' južnokorejskog redatelja Bong Joon-hoa.

Joaquin Phoenix, iznimno hvaljen za ulogu Jokera, nominiran je za najboljeg glumca, u konkurenciji s Leonardom DiCaprijom za 'Bilo jednom u... Hollywoodu', Adamom Driverom za 'Bračnu priču', Taronom Egertonom 'Rocketmanu' i Jonathanom Pryceom, nominiranom za ulogu Franje u 'Dvojici papa'.

Međutim, čim je BAFTA objavila nominacije u glavnim kategorijama krenule su kritike za dominaciju bijelaca u glumačkim i muškaraca u redateljskoj kategoriji.

Za najbolje glumice nominirane su Scarlett Johansson ('Bračna priča'), Saoirse Ronan za posljednju adaptaciju 'Malih žena', Charlize Theron ('One su bombe'), Jessie Buckley ('Divlja ruža') i Renee Zellweger ('Judy').

Izvor: Društvene mreže

Johansson je nominirana i za najbolju sporednu žensku ulogu ('Jojo Rabbit'), u kategoriji u kojoj će joj društvo praviti Laura Dern, Florence Pugh i dvostruko nominirana Margot Robbie ('One su bombe' i 'Bilo jednom u... Hollywoodu').

Konkurencija za najbolju sporednu mušku ulogu nevjerojatna je. Nominirani su Al Pacino i Joe Pesci za 'Irca', Tom Hanks za 'Prekrasan dan u susjedstvu', Anthony Hopkins za ulogu Benedikta u 'Dvojici papa' i Brad Pitt za 'Bilo jednom u... Hollywoodu'.

Na pitanje da se glumačke kategorije 'čine vrlo bijele', izvršna direktorica BAFTA-e Amanda Berry odgovorila je BBC-ju da i ona to pomislila kad je prvi put pogledala popis nominiranih.

'Ali to nije nepoštovanje ni prema kome, lista je nevjerojatno jaka', dodala je.

Dodjela nagrada bit će početkom veljače.