kino pregled

Ovo je deset lani najgledanijih filmova u Hrvatskoj, pratimo svjetske trendove, ali imamo i svoje favorite

01.01.2020 u 17:50

Bionic
Reading

Svođenje računa na kraju filmske godine uvijek je više usmjereno na budućnost, nego na prošlost, jer to je trenutak u kojem je sav interes usmjeren na nagađanja o tome tko će osvojiti nominaciju za nagradu Oscar

Letimičan pogled na proteklu filmsku godinu sugerira da nije baš obilovala osobito jakim naslovima, najbolje filmove gledali smo na filmskim festivalima, neke, poput 'Atlantika' Mati Diop, na Netflixu, a zagrebačku filmsku javnost ove godine dodatno je unazadilo gašenje kina Europa. Ostali smo bez jedinog mjesta u centru grada na čijem su se repertoaru redovito prikazivali nezavisni, europski i domaći filmovi. Ni šest mjeseci nakon gašenja sudbina kina nije poznata, a nijedno drugo nije se u međuvremenu profiliralo sa sličnim repertoarom, ostavljajući ogromnu rupu u kulturnoj ponudi Zagreba.

Ostaje samo nada da će sljedeće godine gradska uprava shvatiti da gašenje jedinog arthouse kina u centru grada nije ni u čijem interesu, pogotovo njihovom. U međuvremenu, morat ćemo se zadovoljiti onim što nam nude multipleksi te naporima kina Tuškanac, koje se ipak većinom fokusira na kinotečni program, a ostaje vidjeti i kojim će smjerom ići Kinoteka s novim vodstvom.

Listu najgledanijih filmova u hrvatskim kinima ove godine predvodi 'Kralj lavova', a na njoj prevladavaju, posve očekivano, filmovi za djecu i oni za malo stariju djecu, odnosno filmovi o superjunacima.

'Kralj lavova' zasjeo je, s nešto više od 259 tisuća gledatelja, na vodeće mjesto, slijedi 'Joker' s 236 tisuća, no film još uvijek igra u kinima i završni rezultat vjerojatno će biti nešto viši, te 'Snježno kraljevstvo II' sa 194 tisuće i 'Osvetnici: Završnica' sa 192 tisuće gledatelja.

Poredak filmova na svjetskim kinoblagajnama ipak je nešto drugačiji, ali odstupanja nisu značajna. U svijetu su za sada najgledaniji bili novi Avengersi, slijedio je 'Kralj lavova', pa 'Snježno kraljevstvo II'. 'Spider-Man: Daleko od kuće' kod nas je tek na osmom mjestu, dok je na međunarodnim kinoblagajnama četvrti. 'Joker' pak, koji kod nas drži stabilno drugo mjesto, na svjetskim je kinoblagajnama sedmi po gledanosti.

Iako je počeo igrati u kinima prije desetak dana, posljednji film na temu 'Star Warsa', 'Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera', prikupio je skoro 90 tisuća gledatelja (iako smo očekivali i više) i zasjeo na deveto mjesto ovogodišnje liste najgledanijih.

I dok među prvih nekoliko naslova nema značajnijih odstupanja u gledanosti filmova kod nas i u svijetu, prava anomalija na hrvatskim kinoblagajnama u odnosu na trendove u svijetu sjajan je uspjeh novog filma Quentina Tarantina 'Bilo jednom... u Hollywoodu', koji je kod nas imao 121 tisuću gledatelja, što mu je osiguralo peto mjesto, dok u svijetu nije uspio ući među prvih 20 najgledanijih (23. je na popisu).

  • +8
Premijera Tarantinovog novog filma 'Bilo jednom u Hollywoodu' u Cannesu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Još veći skok napravila je romantična komedija 'Last Christmas', koju je kod nas pogledalo čak 114 tisuća gledatelja osiguravši joj šesto mjesto, dok je na svjetskim kinoblagajnama film zauzeo tek 62. mjesto na listi najgledanijih, a 'Prevarantice s Wall Streeta' kod su nas skupile skoro 89 tisuća gledatelja i ušle na listu top 10, iako su se u svijetu jedva ugurale među prvih 50.

Previše sreće nije bilo za hrvatski film. Nijedan film nije dosegnuo gledanost od sto tisuće gledatelja, niti se uspio ugurati među 10 njagledanijih. Najbolji je rezultat imao 'General', koji je skupio solidne 74 tisuće gledatelja, no uz negodovanje kritike i podsmijeh televizijske publike koja nije toliko impresionirana dosezima serije čiji je film svojevrstan sažetak. Slijedi 'Koja je ovo država!' s nepunih 60 tisuća gledatelja.

Preostala tri filma čija se gledanost vrti oko 30 tisuća su 'Moj dida je pao s Marsa', 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj' i 'Dnevnik Diane B', a 'Ideš? Idem!' još je uvijek u kinima pa će vjerojatno još malo porasti njegov aktualni broj gledatelja od osam tisuća.

Lista najgledanijih filmova u hrvatskim kinima u 2019:

1. Kralj lavova

Dječji klasik iz studija Disney, čija je obožavana animirana verzija još uvijek nenadmašena, režirao je Jon Favreau, a hrvatsku verziju filma odlikuju odlične interpretacije glumaca koji su je sinkronizirali - Adriana Pezdirca, Frane Maškovića, Anje Šovagović Despot, Nike Ilčić, Vanne, Dine Jelusića i drugih. Nema tko nije zaplakao uz neodoljivog lavića Simbu.

Izvor: Društvene mreže

2. Joker

Kontroverzno djelo koje se ili voli ili mrzi osvojilo je nagradu za najbolji film u Veneciji, velika su očekivanja za njega i na Oscarima, a u Americi je unatoč predikatu R uspio ostvariti sjajnu gledanost. Još jedan u nizu filmova prema strip junacima ipak je barem malo netipičan predstavnik tog podžanra, što zbog 'staromodnog' pristupa redatelja Todda Phillipsa, što zbog kompleksnosti lika Arthura Flecka u interpretaciji Joaquina Phoenixa.

Izvor: Društvene mreže

3. Snježno kraljevstvo II

Omiljeno filmsko štivo svih djevojčica, film 'Frozen' dobio je svoj željeni nastavak. Vratili su se princeza Elsa, njena sestra Ana, Kristof i Olaf i krenuli u novu avanturu. Kao da je važno što mislimo o filmu, djeca ga obožavaju.

Izvor: Društvene mreže

4. Osvetnici: Završnica

Još jedan film o superjunacima, završni dio filmskog serijala 'Osvetnici' o šest originalnih likova - Iron Manu, Kapetanu Americi, Crnoj Udovici, Hawkeyeu, Hulku i Thoru. Završetak je to komplicirane mreže od čak 22 povezana filma te četvrti dio sage 'Osvetnici' u kojoj su heroji još jednom spasili svijet...

Izvor: Društvene mreže

5. Bilo jednom u... Hollywoodu

Tko voli filmove Quentina Tarantina, voljet će i ovaj, tko ne voli, nakon ovog filma teško će ga zavoljeti. Los Angeles 1969., Leonardo DiCaprio i Brad Pitt, sunce, palme i Charles Manson - malo mu za priču triba.

Izvor: Društvene mreže

6. Last Christmas

Ne osobito uvjerljiva romantična komedija, nadahnuta hitovima legendarnog pjevača Georgea Michaela, očito je guilty pleasure hrvatske publike jer je film ostvario bolji uspjeh nego igdje. Možda zbog toga što ulogu majke glavne junakinje Kate (Emila Clarke iz 'Igre prijestolja') glumi dvostruka dobitnica Oscara Emma Thompson, čiji je lik u filmu Hrvatica, mada nije baš dobro uvježbala hrvatski jezik.

Izvor: Društvene mreže

7. Kako izdresirati zmaja 3: Skriveni svijet

Novi animirani hit studija DreamWorks nastavlja priču o nevjerojatnom prijateljstvu između adolescenta Vikinga i strašnog zmaja Noćnog Bijesa. S obzirom na to da su najmlađi gledatelji garancija dugoročnog opstanka filma kao umjetnosti i medija, možemo biti zadovoljni zbog toga što očito vole ići u kino.

Izvor: Društvene mreže

8. Spider-Man: Daleko od kuće

Peter Parker ponovo skače s nebodera na neboder, a u novom filmu još je iskusniji u borbi s protivnicima jer se bori i u timu s Osvetnicima. Film odlikuje vrlo jaka glumačka ekipa: Tom Holland, Jake Gyllenhaal i Samuel L. Jackson.

Izvor: Društvene mreže

9. Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera

Posljednje putovanje u udaljenu galaksiju vjernim obožavateljima osigurao je redatelj JJ Abrams. Deveti film iz serijala 'Ratovi zvijezda' završni je dio sage koja je započela prije 42 godine. Kritika je vrlo hladno reagirala na završnicu proglasivši film najlošijim do sada i prepunim 'jeftinih obrata'. Gledatelji ne mare za to, nego pune kina, mada s nešto manjim entuzijazmom od očekivanog.

Izvor: Društvene mreže

10. Prevarantice s Wall Streeta

Snimljen prema istinitim događajima o dvjema striptizetama koje su sustavno drogirale i pljačkale svoje bogate klijente s Wall Streeta, s pjevačkim zvijezdama Jennifer Lopez i Cardi B kao seksualnim radnicama.

Izvor: Društvene mreže

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Mia Dimšić, Nina Badrić, Davor Bernardić, Marin Rozić…