Hugh Hefner

Najpoznatiji playboy: Spavao je s tisuću žena, a cijeli je život tražio onu pravu

28.09.2017 u 10:37

Bionic
Reading

Iako se u životu ženio tek tri puta, mnogi muškarci diljem svijeta zavide mu na tisućama koje je zaveo. Hugh Hefner, koji je preminuo u 91. godini života, obogatio se zahvaljujući hrabrosti da u 50-im godinama izda magazin kojem je naslovnici bila obnažena Marilyn Monroe. Božićni broj rasprodan je u rekordnom roku, a sve oko Playboya i Hefnera postalo je povijest

'Život je prekratak da bih živio tuđe snove.' Bila je to jedna od misli vodilja osnivača Playboya, Hugha Hefnera, koji je u 91. godini prirodnom smrću preminuo u svom domu okružen najmilijima. Njegovo tijelo bit će pokopano na groblju u Los Angelesu, odmah pored Marilyn Monroe, zvijezde prvog broja Playboya.

American Icon and Playboy Founder, Hugh M. Hefner passed away today. He was 91. #RIPHef

Objavu dijeli Playboy (@playboy)

Punog imena Hugh Marston Hefner, rođen je 9. travnja 1926. godine u Chicagu, državi Illinois, u obitelji Grace i Glenna Hefnera. Od najranijih dana bio je puno napredniji od svojih vršnjaka, što ni ne čudi kada mu je IQ iznosio 152. Već u srednjoj školi postao je predsjednik studentskog vijeća, a osnovao je i školske novine. Tada vjerojatno nije ni pomišljao kako će upravo na novinarstvu izgraditi svoju karijeru te zaraditi milijune.

Dvije godine proveo je u američkoj vojsci, pred sam kraj 2. svjetskog rata, a onda je odlučio završiti svoje školovanje. Godine 1949. diplomirao je psihologiju na fakultetu u Illinoisu, a iste godine vjenčao se sa svojom prvom suprugom Mildred Williams, s kojom je dobio sina Davida i kćer Christie.

  • +26
Hugh Hefner Izvor: Profimedia / Autor: Backgrid USA

Izrazito ambiciozan, isprva se bavio copywritingom te je dobio posao u čuvenom magazinu za muškarce Esquire. Tamo je radio do 1952. godine, a nakon što mu je odbijena povišica od - ni manje ni više nego pet dolara - Hugh Hefner dao je otkaz. I tada postaje dio povijesti.

Odlučan da izda svoje novine, stavio je hipoteku na svoju imovinu te uz pomoć investitora izdao prvi broj Playboya. Magazin je izašao u prosincu 1953., a zanimljivo je kako na njemu nije bilo datuma izlaska jer se htio ograditi ukoliko ne bi došlo do drugog izdanja. No to je bilo nemoguće.

Na naslovnici se našla gola fotografija seks simbola tog vremena - Marilyn Monroe - s njezina snimanja za kalendar 1949. godine. Za cijenu od 50 centi, magazin je postigao nevjerojatan uspjeh. Prodan je u više od 50 tisuća primjeraka te je rasprodan za nekoliko tjedana.

Potaknut uspjehom, Hefner je počeo angažirati novinare kako bi sadržaj bio što zanimljiviji. Do kraja 50-ih godina prošlog stoljeća magazin se prodavao u više od milijun primjeraka svakog mjeseca.

Zahvaljujući Playboyu, Hefner je konstantno bio okružen ljepoticama koje su se silom željele naći na stranicama slavnog časopisa. Vjerojatno iz tog razloga, 1959. godine njegov brak s Mildred Williams došao je kraju, a idućih 30 godina Hef nije se želio vezivati.

Zbog velikog uspjeha Playboya te sve većeg priljeva novca, slavni se Hefner odlučio skućiti, pa je kupio nekretninu u 1340 North State Parkway, koja je i danas poznata kao Playboy Mansion, mjesto u kojem su se uvijek organizirale dobre zabave za uglednike koji su uživali u društvu Playboyevih zečica, a otvorio je i prvi Playboy klub.

U 70-im godinama naklada je enormno porasla, pa se Playboy svakog mjeseca prodavao u više od sedam milijuna primjeraka, a osim toga otvorio je još 23 kluba, resorte, hotele i kasino s više od 900 tisuća članova diljem svijeta. Ipak, sva ta popularnost, i pritisak koji je osjećao zbog svega, odrazila se na njegovo zdravlje, pa je početkom 80-ih doživio moždani udar.

RIP @hughhefner // You the real MVP // 💥#allmyfriendsaremodels

Objavu dijeli All My Friends Are Models (@allmyfriendsaremodels)

Koliko se prepao zdravstvene situacije i svega što mu se događalo, dovoljno govori i to da je odlučio promijeniti način života. Sve vezano uz Playboy Enterprises prebacio je 1988. svojoj kćerki Christie, a on se fokusirao na filantropiju. Christie Hefner fokusirala se na kabelsku televiziju, videoprodukciju i internetske stranice, dok je Hugh ostao glavni urednik magazina.

Playboy kao brend postigao je neviđeni uspjeh, mnoge zemlje diljem svijeta tražile su licence da mogu lokalno izdavati magazin, a kako je nastao čuveni logo, svojedobno je otkrio i sam Hefner. 'Zec, zečica, u Americi ima seksualno značenje, a ja sam ga odabrao jer je živahan, sramežljiv, skakutav, ali i seksi.'

J'ai enfin ma copie du tout premier #Playboymarilynmonroe.

Objavu dijeli Nancy Bertrand (@bertrandnancy)

Druženje sa 'zečicama' očito mu je dosadilo, no jedna mu je ipak zapela za oko. Zečica godine Kimberley Conrad postala je njegova druga supruga 1989. godine, a s njom je dobio i dvojicu sinova - Coopera i Marstona. Živjeli su zajedno do 1998. godine, nakon čega se ona s dječacima preselila u kuću do njegove, a službeno su se rastali tek 2010.

Tada se opet 'raspustio' i u vilu su uselile čak tri zečice - Holy Madison, Kendra Wilkinson i Bridget Marquardt - s kojima je bio paralelno u vezi. Svaka je u vili imala svoj dio, a Hefner ih je, ovisno o raspoloženju, posjećivao. Kako je izgledao suživot plejboja i zečica, vidjeli su i televizijski gledatelji koji su pratili reality show 'Djevojke iz susjedstva', koji se snimao punih pet godina.

Iako je, kako je tvrdio, spavao s više od tisuću žena, Hefner je zapravo cijeli svoj život proveo tražeći onu pravu. Kako je rekao svojedobno za New York Times: 'Tražio sam ljubav na krivim mjestima.' Nakon svega 2012. godine odlučio je postati monogaman, a sve zbog 60 godina mlađe manekenke Crystal Harris. 'Možda bih trebao ostati sam, no znam da trebam ljubav. Drugim riječima, vrlo sam romantičan i stvarno sam silno želio pronaći pravu ljubav.'

Epizoda showa 'Djevojka iz susjedstva'

U posljednjim godinama svog života Hefner se povukao iz javnosti. Imao je velikih problema s leđima, stoga nije želio da ga itko vidi kako se jedva kreće pomoću hodalice. 'Jako je teško gledati ga kako se muči, no sretan sam da je to fizička, a ne mentalna bolest', izjavio je njegov sin Cooper prije nepunih mjesec dana.

Objavom njegove smrti javnosti se obratio upravo Cooper Hefner, koji je oca naslijedio u njegovu poslu, dirljivom objavom: 'Moj otac živio je izuzetan i dojmljiv život. Izgradio je sasvim novi način života i razmišljanja, cijelu jednu novu kulturu na kojoj leže načela brenda. Nedostajat će nam jako, uključujući njegovu suprugu Crystal, moju sestru Christie i braću Davida i Marstona, kao i svima nama u Playboy Enterpreisesu.'