PINOKIO

Najdraža bajka za djecu stiže na velika platna

15.09.2020 u 14:11

Bionic
Reading

Omiljeni talijanski redatelj, glumac i oskarovac u filmskoj adaptaciji nezaboravne priče za sve generacije! PINOKIO dolazi u kina 24. rujna!

Odmah nakon što je krajem prošle godine objavljen popis filmova koji će svoju svjetsku premijeru imati na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu, jedan film se samim svojim naslovom automatski izdvojio od ostatka. Riječ je, naravno, o PINOKIJU, novom filmu uglednog i nagrađivanog talijanskog redatelja Mattea Garronea u kojem je glavnu ulogu ostvario omiljeni talijanski glumac, redatelj i dvostruki oskarovac Roberto Benigni! Dječja drama PINOKIO konačno nam od četvrtka, 24. rujna stiže i u domaća kina, a mi vam ovom prilikom predstavljamo kino najavu za ovaj sigurni kino hit!

Kao što svi već znamo, PINOKIO je slavna priča o drvenoj lutki koja će oživjeti uz pomoć siromašnog i usamljenog rezbara drveta. Poput svakog djeteta, Pinokio je znatiželjan o svijetu koji ga okružuje te ga upoznaje sistemom pokušaja i pogreške. Naoružan nezasitnom dječjom hrabrošću, on postaje upravo onakav kakvim je i zamišljen. Autor Carlo Collodi napisao je knjigu „Pinokijeve pustolovine“ još krajem 19-og stoljeća, ali njegov lik je danas važniji nego ikada prije – premda se čini da se svijet kreće u suprotnom smjeru. Redatelj Matteo Garrone svijetu Pinokija daruje vizionarsku dimenziju koja, baš poput knjiga, ima široki zamah. Njegov lik Pinokija kreće se na način koji je istovremeno realističan i fantastičan. Radnja je smještena u ruralnoj, bezvremenskoj, ali neodoljivoj Italiji koja odiše kopnom, morem i farmama. Gledatelji će sasvim sigurno svaki za sebe pronaći svog omiljenog lika koji se pojavljuje u životu malog Pinokija, a koji ga direktno upoznaje s prirodom, životinjskim carstvom i svijetom mašte.

Fantastični redatelj Matteo Garrone domaćoj publici nije stran. Upoznali smo ga još 2008. godine kada je režirao remek-djelo „Gomora“ s kojim je osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolju režiju, a 2015. godine s filmom „Priča nad pričama“ ulazi u i službenu konkurenciju filmskog festivala u Cannesu. Na istom festivalu 2018. godine pojavljuje se i s hvaljenim trilerom „Dogman“ za kojeg Marcello Fonte osvaja nagradu za najboljeg glumca. PINOKIO je Garroneova iznimno vjerna filmska adaptacija Collodijevog književnog remek-djela koje se odavno nalazi kao obavezna lektira za učenike drugih razreda osnovnih škola.

Premda ovo niti izbliza nije prva adaptacija poznate knjige, redatelj Garrone svog PINOKIJA želio je snimiti u mračnoj atmosferi i prožetog satiričnim tonom baš poput Collodijeve knjige uz nimalo suptilni prikaz okrutnosti i ekstremnog siromaštva. Premda je zbog toga bilo određenih kritika odrasle publike, Garrone je izjavio da su djeca na film fantastično reagirala, a PINOKIO je od svoje svjetske premijere na Berlinaleu pobrao hvalospjeve filmske kritike te je na popularnoj stranici Rotten Tomatoes koja skuplja tekstove kritičara diljem svijeta do danas skupio zadivljujućih 93% pozitivnih ocjena i automatski postao jednim od kritički najhvaljenijih filmova godine!

Fantastična drama PINOKIO u domaća kina stiže u četvrtak, 24. rujna!

Izvor: Društvene mreže