SIMPSONI

Najbolje epizode kultnog crtića

08.10.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Zadnjih dana se u svjetskim medijima dosta pisalo o legendarnom crtiću čiji su glavni junaci obitelj žutih likova koji žive u imaginarnom gradiću Springfieldu. Riječ je, naravno, o 'Simpsonima'. S jedne strane, televizijska kuća Fox, koja je i udahnula život poznatim animiranim junacima, razmišlja o otvaranju posebnog kanala rezerviranog samo za Simpsone. No s druge strane, došlo je do nesporazuma između producenata i glumaca koji posuđuju glasove likovima, te se priča o mogućem gašenju serije. U ovom slučaju nećemo reći 'bilo kako bilo', nego se nadamo novim nastavcima svima nam drage animirane serije. Tim povodom prisjetili smo se nekih epizoda koje su nam ostale u sjećanju

Prva verzija animiranih likova

Prije nego što počnemo nabrajalicu, trebalo bi spomenuti da su Simpsoni krenuli s emitiranjem sada već davne 1987. godine u emisiji Tracey Ullman, a televizijska kuća Fox uzela ih je pod svoje okrilje dvije godine kasnije. Produkcijski tim navedene kuće zasigurno nije pogriješio s odabirom jer je crtić ušao u povijest kao najdugovječnija serija u američkoj povijesti. Za one koje ne znaju, autor je Matt Groening, čiji potpis stoji i iza animirane TV serije Futurama. Crtić koji nas uveseljava preko dvadeset godina parodija je američkog društva i kulture. Mnoge poznate ličnosti našle su se na tapeti autora, a nisu se libili ni ismijavati tadašnje aktualne američke predsjednike, pa je jednom prilikom George W. Bush u bijesu rekao: 'Pokušat ćemo ojačati američku obitelj. Učiniti je više nalik obitelji Walton, a manje obitelji Simpson.'

Bez obzira na komentare faca iz političkog i showbizz svijeta, Simpsoni su od početka emitiranja osvojili desetke nagrada, uključujući i 23 Emmyja. Časopis Time ju je 1998. godine u svojem broju o najvećim uspjesima u umjetnosti i zabavi u 20. stoljeću proglasio najboljom televizijskom serijom stoljeća, a u istom broju Bart se našao na popisu 100 najutjecajnijih ljudi 20. stoljeća. Trebalo bi napomenuti da je jedini imaginarni lik na toj listi. Prije nekoliko godina vlasnica najpopularnije frizure na svijetu, Marge, postala je prvi animirani lik koji se razgolitio u javnosti, i to za američko izdanje Playboya. Uz to su dobili i svoju zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih. No da ne dužimo previše, prisjetimo se dragih epizoda u kojima glavnu riječ imaju šljaker Homer i kućanica Marge te njihova djeca, vrckasti Bart, intelektualka Lisa i beba Maggie

Simpson and Delilah

Kako to običavamo u našim člancima, krenut ćemo nekim kronološkim slijedom. Ova epizoda obilježila je drugu sezonu prikazivanja, a junak je glava obitelji Homer. Iako je u prvoj sezoni glavnu riječ vodio Bart, autori su se mudro odlučili centar priče usmjeriti na debeljuškastog, lijenog oca kojem je najveća sreća ispijanje piva za šankom lokalne birtije. Zahvaljujući magičnom losionu Homer dobiva kosu, poštovanje na poslu, a u svemu mu pomaže misteriozni asistent Karl. Epizoda će ostati zapamćena po poljupcu između Homera i Karla, koji ulazi u povijest kao prvi televizijski poljubac između dvojice muškaraca. Treba naglasiti da je glas Karlu posudio glumac, a ujedno deklarirani homoseksualac Harvey Fierstein

Radio Bart

Već u trećoj sezoni prikazivanja, Simpsoni su već toliko bili popularni i utjecali na pop kulturu da im je uvijek pošlo za rukom ugostiti zvijezde glazbene ili filmske industrije. U ovoj epizodi nestašni Bart, da bi se izvukao iz svoje vlastite spačke, upadne u bunar. Kako to biva u svijetu građana Springfielda, stvorila se cijela akcija oko spašavanja dječaka, od televizijske pompe do dobrotvornih akcija, a lik pjevača kojeg glumi Sting se ponudio u stilu Band Aida napraviti humanitarnu pjesmu, koja govori zapravo ni o čemu. Pogledajte koje su sve zvijezde iz svijeta glazbe gostovale u malom gradiću:





Cape Feare

U petoj sezoni skoro je svaka epizoda bila malo remek-djelo u trajanju od dvadeset minuta. Autori su odlučili za ovu epizodu potražiti inspiraciju u filmu 'Cape Fear' iz 1962. godine. Parodirajući radnju na svoj specifični način, u ovom nastavku glavni junak je Sideshow Bob koji smišlja paklenu osvetu Bartu zbog kojeg je završio u zatvoru. Osim navedenog filma, možemo vidjeti scene iz klasičnih američkih horor filmova, poput Psiha i Petka 13. ali i Burtonova Edvarad Škarorukog. Gostujuća zvijezda ove epizode je Kelsey Grammer u ulozi Boba, hrvatskoj publici poznatiji kao psihijatar Frasier u istoimenoj seriji.



The Last Temptation of Homer

Brak između Marge i Homera ugrožen je pojavom seksi kolegice u nuklearki, koja začudo ima sve životne navike poput Homera. Prvi put junak naše priče upada u nevolje zbog simpatija prema drugoj ženi. Evo jedne zanimljive informacije. Ženu koja obožava jesti krafne i kobase te piti pivo u ovoj epizodi je odglumila ni više, ni manje nego Michelle Pfeiffer, koju je magazin Entertainment Weekly stavio na 16. mjesto najgostovanja u Simpsonima. Uz vrlo popularnu glumicu za to doba, mogu se primijetiti scene koje se referiraju na film Čarobnjak iz Oza, ali i na Boticcelijevu Veneru.



Deep Space Homer

Igrom slučaja u ovoj epizodi Homer postaje astronaut koji zbog svoje nezasitne gladi i vrećice čipsa umalo ne uništi cijeli svemirski brod. Osim Jamesa Taylora, poznatog američkog kantautora, u 'svemirskom' izdanju crtića pojavljuje se i sam Buzz Aldrin, astronaut kojeg svjetska povijest bilježi kao drugog čovjeka koji je zakoračio na mjesec. Jedna od najboljih fora je kada Buzz ima svoju žalopojku da je bio tek drugi čovjek na mjesecu. Od parodija koje se iskorištene u ovoj epizodi zasigurno ćemo spomenuti Odiseju u svemiru, Planetu majmuna i Zvjezdane staze.



Homer Badman

Tema ove epizode je seksualno uznemiravanje. Kako to tipično biva u filmovima ili serijama, uz glavnog krivca, u ovom slučaju to je naravno Homer, oštećena stranka je studentica kojoj je jedini način zarade čuvanje djece. Zbog slučajnog doticanja stražnjice studentice, junak ove priče postaje državni neprijatelj broj jedan i doživljava medijski linč. Ova epizoda ugostila je Dennisa Franza, nama poznatijeg kao Andyja iz 'Njujorških plavaca', pozabavila se i novinarskom etikom danas te parodira razne američke talk showove i medijsko praćenje slučaja O. J. Simpsona. Koliku je popularnost dosegnula animirana serija polovicom devedesetih godina, dokazuje i činjenica da je ovu epizodu u vrijeme prvog emitiranja pratilo devet milijuna kućanstava diljem Amerike.




Lisa’s Wedding

Što bi bilo kada bi bilo? Ovom tematikom pozabavili su se autori u šestoj sezoni kada su nam otkrili kako bi izgledao Springfield u bliskoj budućnosti. Više manje, nije se ništa promjenilio, osim što je Lisa otišla na faks gdje je upoznala mladog Engleza za kojeg se vrlo brzo zaručila. Možete li zamisliti kombinaciju fine uglađene obitelji i Simpsona? Zapravo se radi o epizodi u kojoj osmogodišnja Lisa posjećuje vračaru koja joj predviđa budućnost. Možemo reći da se predikcije i nisu ostvarile jer su Simpsoni do 2010. godine ostali sasvim isti. Spomenimo da se u seriji itekako ismijava britanski glumac Hugh Grant, a epizoda se može pohvaliti Emmy nagradom za najbolju animiranu epizodu 1995. godine.

Nakon što su napisane knjige i vodile se mnoge rasprave o poznatoj animiranoj seriji, teško je sve najdraže epizode svesti na nekolicinu, pogotovo jer se uskoro približava emitiranje čak petstote epizode. Pozivamo vas da nam se pridružite u komentarima i kažete nam koje su vama najdraže ili najzabavnije priče koje su obilježile dugu eru prikazivanje kultnog crtića.