spektakl u las vegasu

Na dodjeli Grammyja glavne nagrade odnijeli Jon Batiste i Silk Sonic

04.04.2022 u 07:53

Bionic
Reading

Multižanrovski umjetnik Jon Batiste osvojio je nagradu za album godine, a R&B duo Silk Sonic uzeo je dva najveća priznanja na ceremoniji dodjele nagrada Grammy održanoj u nedjelju u Las Vegasu, kojoj se u videoobraćanju priključio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, pozvavši gledatelje da podupru Ukrajince

'Što je suprotno glazbi? Tišina razrušenih gradova i ubijenih ljudi', rekao je Zelenski u snimci emitiranoj uoči nastupa američkog pjevača Johna Legenda i ukrajinske pjesnikinje Ljube Jakimčuk.

'Ispunite tišinu svojom glazbom. Ispunite je danas, da ispričate našu priču. Podržite nas na bilo koji način. Bilo koji, ali ne tišinom', rekao je Zelenski, odjeven u tamnozelenu majicu, na engleskom, promuklim glasom.

Jon Batiste dobio je najvažniju nagradu večeri za 'We Are', album inspiriran pokretom Black Lives Matter.

'Vjerujem u to do srži - ne postoji najbolji glazbenik, najbolji umjetnik, najbolji plesač, najbolji glumac', rekao je Batiste. 'Kreativna umjetnost je subjektivna... Samo spustim glavu i radim svaki dan.'

Jon Batiste - Freedom Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Silk Sonic, duo u kojem se nalaze Bruno Mars i Anderson.Paak, osvojio je nagradu za pjesmu i ploču godine za svoj hit nadahnut sedamdesetima 'Leave the Door Open'. 'U ovom trenutku zaista se trudimo ostati skromni', našalio se Paak dok je par primio nagradu.

Bruno Mars, Anderson .Paak, Silk Sonic - Leave the Door Open Izvor: Društvene mreže

Olivia Rodrigo, 19-godišnja pjevačica, proglašena je najboljom novom umjetnicom. 'Ovo mi je ostvarenje najvećeg sna. Hvala puno!' rekla je Rodrigo dok je držala svoj trofej.

Olivia Rodrigo - drivers license Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Korejski pop bend BTS, globalni fenomen koji nikada nije uspio osvojiti nagradu Grammy, i ovaj je put otišao praznih ruku, no grupa je izvela svoj hit 'Butter'.

Rock bend Foo Fighters, čiji je bubnjar Taylor Hawkins preminuo prije nešto više od tjedan dana, osvojio je tri nagrade, uključujući onu za najbolji rock album - 'Medicine at Midnight'. Nitko iz benda nije primio trofeje, a članovi grupe su najavili da zbog 'smrti svojega brata' Taylora neće prisustvovati svečanosti.

MODNa RASKOŠ

Od elegantnih do suludih stajlinga na crvenom tepihu: Pogledajte sve haljine s ovogodišnje dodjele Grammyja

Pogledaj galeriju

Dodjela najviših priznanja u glazbi trebala je biti održana u siječnju, ali je odgođena zbog naglog porasta broja slučajeva covida-19 i premještena iz Los Angelesa u MGM Grand Garden Arenu u Las Vegasu. Tisuće gledatelja napunile su dvoranu, za razliku od prošlogodišnjeg smanjenog događaja na otvorenom.

Pobjednike je biralo oko 11.000 članova Recording akademije.

Donosimo popis pobjednika u ključnim kategorijama:

ALBUM GODINE: We Are - Jon Batiste

SNIMKA GODINE: Leave The Door Open" - Silk Sonic

PJESMA GODINE: Leave The Door Open" - Silk Sonic

NAJBOLJI NOVI IZVOĐAČ: Olivia Rodrigo

NAJBOLJI POP DUO/GRUPNI NASTUP: Kiss Me More - Doja Cat/SZA

NAJBOLJI POP VOKALNI ALBUM: Sour - Olivia Rodrigo

NAJBOLJI ROCK IZVOĐAČ: Making A Fire - Foo Fighters

NAJBOLJI RAP IZVOĐAČ: Family Ties - Baby Keem/Kendrick Lamar

NAJBOLJI COUNTRY ALBUM: Starting Over - Chris Stapleton

NAJBOLJI GLAZBENI FILM: Summer Of Soul - razni umjetnici

NAJBOLJI R&B ALBUM: Heaux Tales - Jazmine Sullivan

NAJBOLJA ROCK PJESMA: Waiting on a War - Foo Fighters