BILO JE SVEGA

Mito, lažne prijave, seksualna zlostavljanja... Ovo su skandali koji su obilježili 2019. godinu

31.12.2019 u 06:35

Bionic
Reading

Protekla godina možda i nije imala previše skandala u svijetu bogatih i slavnih, no oni koji su se dogodili bili su toliko bombastični da doista nije bilo potrebe da ih bude više. Bilo je tu potplaćivanja na fakultetima kako bi se djeca upisala tamo gdje žele, lažnih prijavljivanja događanja koja se nisu dogodila, ali i seksualnih skandala u koje su bili upleteni čak i članovi jedne kraljevske obitelji

Već je siječanj 2019. počeo zanimljivo kada je glumac Jussie Smollett podnio tužbu u kojoj je naveo da su ga maskirane osobe napale u središtu Chicaga uz uvrede zbog rase i seksualne orijentacije. Iste te osobe zatim su ga navodno fizički napale, vezale mu omču oko vrata te posipale nekom kemikalijom.

Prema izvještaju policije, braća, dvojica Afroamerikanaca priznala su da im je Jussie Smollett platio da insceniraju napad. Lokalni novinari pronašli su snimke nadzorne kamere braće kako kupuju stvari koje su navodno upotrijebljene u prijevari, među kojima i crvenu kapu i maske za lice, a Smollett je pod istragom i zbog rasističkog pisma koje je uputio samom sebi. Kad to pismo nije odjeknulo onako kako je očekivao, on je pribjegao organiziranju lažnog napada na sebe, a sve to kako bi mu krenula karijera.

Iako se godinama njegovo ime povlačilo po medijima i šuškalo o njegovom kultu u koji je dovodio i seksualno iskorištavao žene, ali i maloljetnice, r’n’b pjevač R Kelly dolijao je tek ove godine. Danas ga nazivaju predatorom koji je većinom zlostavljao maloljetne djevojke, a koje su bile presretne što im tako velika r'n'b zvijezda posvećuje pažnju. No kako se doznalo, svo to zlostavljanje tinejdžerica zapravo vuče korijene iz njegova djetinjstva, u kojem je i sam bio žrtva seksualnog nasilja.

Naime, kako je otkrio u svojoj autobiografiji, sa samo osam godina silovala ga je ženska članica obitelji, iako ju nije imenovao. Rekao je i kako je to godinama trajalo, a ona mu je prijetila da sve mora ostati njihova tajna. Žene su godinama podizale optužnice protiv njega, no tek se u ovoj godini, uz nove optužbe, ali i ponajviše zahvaljujući dokumentarcu 'Surviving R Kelly', koji uključuje svjedočanstva žrtava, ali i roditelja koji svim silama žele spasiti svoje kćeri koje godinama nisu vidjeli ni čuli, nešto i pokrenulo.

I dvije su se glumice, Lori Loughlin (najpoznatija po ulozi Rebecce u hit seriji ‘Puna kuća’) i Felicity Huffman (iz ‘Kućanica’), našle među osobama upletenima u dosad najveći skandal oko upisa na fakultete u SAD-u. Prema optužnici, posrednici su krivotvorili dokumente djece, uključujući rezultate njihovih ispita, kako bi im olakšali upis. Među onima koji su im davali mito bile su i glumice.

U međuvremenu je Felicity Huffman osuđena na dva tjedna zatvora jer je platila 15.000 dolara kako bi falsificirala prijemni test svoje starije kćeri za sveučilište. Za razliku od nje, Lori Loughlin i njezin suprug Mossimo Giannulli svoju krivnju ne žele priznati, suđenje ih tek čeka i ako ih proglase krivima, mogli bi završiti iza rešetaka na 50 godina.

Ni Liama Neesona ove godine nije zaobišao skandal. Iako je do sada u većini slučajeva bio good guy te njegova tužna životna priča, jer je na tragičan način izgubio voljenu suprugu, i danas mami suze na oči, ovoga puta nije dobio simpatije javnosti. Vjerojatno u potpunosti nesvjestan toga da mora dobro paziti kako će i što reći, u jednom intervjuu Neeson se prisjetio ružnog incidenta vezanog uz njemu blisku osobu. Tako je otkrio kako je nekoga koga zna silovao tamnoputi napadač te je zbog toga jedno vrijeme hodao ulicama u nadi kako će iz osvete ubiti, kako je rekao, 'neko crno kopile'.

Intervju je dao povodom svog novog filma 'Hladna osveta', u kojoj je glavna priča ona o osveti, a Neeson je otkrio novinaru kako je o silovanju bliske osobe doznao kada se vratio sa snimanja. Iako je priznao da je iz svoje reakcije 'naučio lekciju', cijela priča nikako se nije svidjela javnosti i društvene mreže preplavili su komentari bijesnih ljudi koji su slavnog holivudskog glumca nazivali rasistom.

Američka pop pjevačica Taylor Swift, koja je proglašena glazbenicom desetljeća, tvrdi da je Scott Borchetta prodao svoju izdavačku kuću Big Machine Label Group poznatom glazbenom menadžeru Scooteru Braunu, točnije njegovoj kompaniji Ithaca Holdings, za 300 milijuna dolara, a ona je o svemu saznala iz medija. Budući da Big Machine Label Group posjeduje sva prava na sve prijašnje albume Taylor Swift, sve njezine službene fotografije i videospotove, nastao je problem jer je to sada prešlo u ruke Scootera Brauna, kojega pjevačica otvoreno prezire.

Pjevačica je oduševila svojim nastupom na ovogodišnjoj dodjeli glazbenih nagrada te je iskoristila trenutak na sceni kako bi ponovno pokazala zube producentu kojeg optužuje za prevaru i krađu autorskih prava. Tijekom svog veličanstvenog nastupa na ovogodišnjoj dodjeli američkih glazbenih nagrada, Swift je na pozornici, uz svoje plesače i plesačice, nosila upečatljivu odoru s jasnom porukom.

  • +28
Taylor Swift Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Britanska kraljevska obitelj u ovoj, za njih pogubnoj, 2019. godini susrela se s dva poprilično ružna skandala. Prvi od njih dogodio se nakon što je princ Harry javno osudio britanske tabloide zbog ružnog ponašanja prema njegovoj supruzi, na što je Meghan Markle odlučila otići korak dalje. Poduzela je pravne korake i tužila izdavače časopisa Mail on Sunday, nakon što je u njihovom časopisu objavljeno pismo koje je napisala ocu.

Princ Harry također je reagirao i prozvao je britanske tabloide te rekao kako više ne može u tišini promatrati ženinu patnju, a potom je i on sam podignuo dvije tužbe - nakon što je tvrtka Schilling tužila časopis Mail on Sunday i roditeljsku tvrtku Associated Newspapers, vojvoda od Sussexa najavio je kako će tužiti i vlasnike časopisa The Sun i Daily Mirror zbog navodnog hakiranja telefona. Tužba je već podnesena Višem sudu u ime 35-godišnjeg člana britanske kraljevske obitelji 'u vezi s navodnim protuzakonitim presretanjem poruka govorne pošte'. Princ Harry navodno je privatno započeo svoj rat protiv medija, bez potpore Buckinghamske palače.

Ipak, taj skandal prava je mala beba prema onome u koji je upleten njegov stric, princ Andrew, nakon što se počela raspetljavati priča oko njegovog prijatelja Jeffreyja Epsteina, uhićenog 6. srpnja i optuženog u New Yorku za organiziranje mreže više desetaka mladih djevojaka, i srednjoškolki, s kojima je imao spolne odnose na svojim brojnim imanjima, među kojima su ona na Manhattanu i na Floridi. Epstein je dva mjeseca kasnije pronađen mrtav u ćeliji, a svoje je moćne prijatelje, među kojima i princa Andrewa, ostavio u povećim problemima.

Britanski princ Andrew kazao je kako je 'zaprepašten' optužbama za spolno zlostavljanje protiv bivšeg prijatelja Jeffreyja Epsteina, a onda je rekao da 'nikada' nije 'vidio ili sumnjao' na bilo kakvo kriminalno ponašanje američkog financijaša. Iako mu je Buckinghamska palača isprva čuvala leđa, nakon njegovog intervjua u kojem se samo dodatno zapetljao i oni su digli ruke od svega i zatražili da odstupi sa svih dužnosti koje je imao kao član kraljevske obitelji.

  • +8
Princ Andrew Izvor: EPA / Autor: YONHAP