RIJEDAK DOGAĐAJ

Meghan Markle podigla privatnu tužbu protiv britanskog tabloida, princ Harry više ne može u tišini promatrati patnju svoje supruge

01.10.2019 u 23:18

Bionic
Reading

Nakon što je princ Harry javno osudio britanske tabloide zbog ružnog ponašanja prema njegovoj supruzi, i sama Meghan Markle odlučila je poduzeti pravne korake te tužila izdavače časopisa Mail on Sunday

Vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle odlučila je tužiti izdavače medija Mail on Sunday nakon što je u njihovom časopisu objavljeno pismo koje je napisala svom ocu. Princ Harry također je reagirao – prozvao je britanske tabloide te rekao kako više ne može u tišini promatrati ženinu patnju.

Princ Harry naglasio je svoje poštovanje za objektivno i istinito izvještavanje, no optužio je dio medija za kampanje protiv raznih osoba bez primisli o posljedicama, te usporedio način na koji se odnose prema Meghan Markle onome kako su se odnosili prema njegovoj pokojnoj majci.

Princ je dodao kako gaji duboki strah od ponavljanja povijesti.

'Vidio sam što se događa kad se one koje volim pretvara u robu do te mjere da ih je nemoguće vidjeti i odnositi se prema njima kao prema stvarnim ljudima. Dođe trenutak kad se jedino možemo suprotstaviti takvom ponašanju jer uništava ljude i živote. To je, jednostavno rečeno, zlostavljanje koje zastrašuje i ušutkava ljude. Svi znamo da je to neprihvatljivo na bilo kojoj razini. Nećemo i ne možemo vjerovati u svijet u kojem nema odgovornosti za takve stvari', glasila je izjava princa Harryja na službenoj stranici vojvotkinje i vojvode od Sussexa.

Meghan Markle pokrenula je postupak na visokom sudu zbog povrede autorskog prava, zloupotrebe privatnih informacija i kršenja GDPR propisa. Meghan Markle i princ Harry trenutno su na putovanju Afrikom, pa su privatnim sredstvima unajmili odvjetnike specijalizirane za klevete.

Princ Harry naglasio je kako njegova supruga i on vjeruju u slobodu medija i objektivno i istinito izvještavanje kao temelja demokracije.

'Postoji ljudska cijena u slučaju nemilosrdne propagande, pogotovo kad je lažna i zlonamjerna. Iako u javnosti to ne pokazujemo, ne mogu ni početi opisivati koliko je sve to bolno. U današnje digitalno doba izmišljotine u medijima koriste se kao istina širom svijeta. Dnevne reportaže ne nestaju u smeću. Bio sam tihi svjedok privatnoj patnji svoje žene predugo. Ne učiniti ništa bilo bi protivno svemu u što vjerujemo', rekao je princ Harry.

Prema stručnjacima, autori pisama zadržavaju autorska prava čak i kad je materijalno pismo u tuđim rukama. Odvjetnici tvrtke Schillings započeli su zakonske radnje protiv Mail on Sundayja i roditeljske tvrtke Associated Newspapers zbog nametljivog i protuzakonitog objavljivanja privatnog pisma koje je napisala vojvotkinja od Sussexa, što je samo dio kampanje objavljivanja lažnih i namjerno ponižavajućih priča o njoj i njenom mužu te medijske grupe.

Inače, Britanska kraljevska obitelj vrlo rijetko poseže za tužbama kao sredstvom rješavanja problema, a čak i kad to učini, gotovo uvijek se nagodi s onima koje goni.

  • +13
Meghan Markle Izvor: EPA / Autor: KIM LUDBROOK