KOJI JE SLJEDEĆI KORAK?

Britanski mediji osudili njegov javni istup: Princ Andrew donio katastrofalnu odluku koja bi ga mogla koštati

18.11.2019 u 20:53

Bionic
Reading

Uhićenje Jeffreyja Epsteina, a potom i njegovo samoubojstvo, na površinu je izvuklo i mnoge informacije o kojima se godinama šutilo. Seksualni predator, koji je tijekom godina zlostavljao maloljetnice i koristio ih doslovce poput seksualnih robinja, u cijeloj priči nije bio sam, dapače, bio je okružen nizom osoba s pedofilskim sklonostima, a među njima, jedan od poznatijih, bio je princ Andrew, koji i dalje negira da je on sam sudjelovao u tome, pokušavši se opravdati i u intervjuu koji je dao za BBC

Sva njegova javna opravdanja, ekskluzivni intervjui i slično ne mogu izbrisati fotografije koje su nastale prije desetak godina, na razuzdanim tulumima koje je organizirao tada ugledni poslovni čovjek Jeffrey Epstein, prepune maloljetnih djevojaka i starijih muškaraca, među kojima je i dobro poznato lice sina britanske kraljice Elizabete II, princa Andrewa.

Epstein je u međuvremenu razotkriven, završio je u pritvoru s optužbama za seksualna zlostavljanja maloljetnica, koja su se događala u njegovom privatnom avionu, ali i na privatnom otoku, a upravo je tamo, očito svjestan da mu zatvor ne gine, a dobro je poznato kako se inače zatvorenici odnose prema pedofilima, odlučio na potez koji je nemalo iznenadio javnost - u svojoj ćeliji počinio je samoubojstvo i sa sobom u grob odnio mnoge tajne.

Princ Andrew u intervjuu za BBC Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

No, ne prije negoli su se istražitelji dokopali podosta zanimljivih informacija o njegovim suučesnicima, a među kojima je i sam vojvoda od Yorka. On sam, nakon svega, odlučio se opravdati i 'ispeglati' sve, pa je dao ekskluzivni intervju novinarki Emily Maitlis za BBC.

Princ Andrew i dalje tvrdi kako on u seksualnim orgijama s maloljetnicama nije sudjelovao, unatoč tome što se iz fotografija, koje su se pojavile u javnosti može zaključiti sasvim druga priča. Na nekim od fotografija jasno je vidljivo kako znojni princ očijuka s atraktivnim djevojkama, puno mlađim od njega u toj dobi, drži ih oko struka, a potom jedna od njih liže mu lice.

U to vrijeme Andrew je imao 47 ili 48 godina te je već bio razveden od Sarah Ferguson, željan mladih, atraktivnih djevojaka koje su, u to doba, bile vjerojatno mlađe i od njegove kćeri, princeze Beatrice, koja ga je čak pratila na jednoj zabavi, no kasnije su im se putevi razišli, kad je on nastavio s tulumom na privatnoj jahti s nekolicinom mlađahnih manekenki.

Budući da se većina tih zabava odvijala u privatnim, luksuznim vilama, princ Andrew je vjerojatno mislio kako ne mora previše paziti na svoje ponašanje, pa nije obraćao pažnju ni na škljocanje fotoaparata, koje mu se sada obilo o glavu. Jedina sreća u nesreći, barem u njegovom slučaju i primjeru, bila je ta da u to vrijeme društvene mreže nisu postojale, kao ni pametni telefoni.

No, unatoč svemu neke su djevojke sada odlučile izaći sa cijelom pričom u javnost, pa je tako i Virginia Roberts, koja je bila i Epsteinova seksualna robinja, optužila i samog vojvodu da je imao s njom seksualne odnose u doba kada je bila još maloljetna.

Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

Sve optužbe vojvoda od Yorka s gnušanjem je odbacivao, a potom je sve o potvrdio i u intervjuu za BBC i dalje tvrdeći kako nikada nije imao seksualne odnose s maloljetnicama, pa tako ni s dotičnom Virginijom Roberts.

'Nemam nikakva sjećanja da sam je ikada upoznao i gotovo sam siguran da nikada nisam bio u Trampsu s njom (op.a. noćni klub u New Yorku). Mnoge su stvari u toj njezinoj priči krive, jedna od njih je i da ne znam gdje se taj bar nalazi. Ne pijem i mislim da nikad nisam popio piće u Trampsu, ako sam i bio tamo', nepovezano je govorio princ Andrew.

No i to sve ponovno 'pada u vodu' nakon što su se mediji dokopali fotografija s partyja Heidi Klum 2000., a na kojima se princ druži s Ghislaine Maxwell, bliskom suradnicom pokojnog Epsteina, koja je i sama pohotnim lovatorima dovodila maloljetne djevojke.

A kako su se princ Andrew i Jeffrey Epstein povezali? Njihov prvi susret dogodio se 1999. na kraljičinom privatnom posjedu u Škotskoj i to zahvaljujući upravo Ghislaine Maxwell, kćerki medijskog tajkuna Roberta Maxwella. Godinu kasnije svo troje zajedno je snimljeno na odmoru u ljetovalištu Mar-a-Lago, koje je u vlasništvu aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, a Epstein i Ghislaine Maxwell bili su pozvani u dvorac Windsor na zabavu koju je povodom 40. rođendana princa Andrewa organizirala sama kraljica.

18 godina kasnije, Virgina Roberts iznosi tvrdnje da je 2001. imala seksualne odnose s princom Andrewom i to tri puta, a osim toga sudjelovali su zajedno i u orgijama, kako u londonskom domu Ghislaine Maxwell, tako i na privatnom karipskom otoku Jeffreyja Epsteina.

Njegov prijatelj Jeffrey Epstein 2008. dobija 18 mjeseci zatvora zbog podvođenja maloljetnica, i to netom nakon što je još jednom boravio u dvorcu Windsor, ovoga puta na proslavi 18. rođendana princeze Beatrice, a nakon što je 2010. pušten iz zatvora, snimljen je s Andrewom u njujorškom Central Parku. Buckinghamska palača o svemu se prvi puta oglasila 2015. i negirala sve navode o neprimjerenom ponašanju kraljičina sina, a to su napravili i 2019. kada su nove optužbe na njegov račun ugledale svjetlo dana, iako je i osobni pilot Jeffreyja Epsteina tvrdio kako je Andrew s njim često letio, zajedno s mlađahnom Virginijom Roberts.

Oko objavljenih fotografija sam princ Andrew nema sumnje - 'one su lažne', a to je rekao i u intervjuu: 'Ne sjećam se da su ikakve fotografije ikada snimljene i nitko ne može dokazati je li ona prava ili lažna budući da su to fotografije fotografija... Jednostavno ne vjerujem da sam na toj fotografiji iz Londona ja, jer kada bi i izlazio u Londonu, uvijek bi nosio odijelo i kravatu.'

  • +8
Princ Andrew Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Sama britanska javnost, kao i neki bivši kraljevski PR stručnjaci smatraju da nakon svega princ Andrew mora uzeti pauzu od kraljevskih dužnosti, jer, kažu, nitko od uglednika ne želi biti viđen i snimljen u njegovom društvu. Čak i mediji nisu na strani kraljičina sina, doslovce ga smatrajući jednakim njegovom sada pokojnom prijatelju Epsteinu, a njegov javni istup za BBC smatraju katastrofalnom odlukom, ponajviše zbog toga što je ustrajan u tome da brani svoje prijateljstvo sa osuđenim zlostavljačem, ali i zbog manja empatije za njegove žrtve.

Mnogi smatraju da je njegova odluka da ipak da intervju, nakon što su svi dokazi zapravo protiv njega i povezuju ga usko sa seksualnim prijestupnikom, bila itekako veliki rizik osobito što u Velikoj Britaniji članovi kraljevske obitelji ne odgovaraju na takva pitanja i imaju dobro razrađenu taktiku što će i koliko reći. No, šteta je učinjena, a kolika će u konačnici biti tek će se vidjeti.

'Nikad u svom životu nisam vidio takvu katastrofu i ovo je poruka svim studentima i budućim PR-ovcima, ovako se posao ne radi', rekao je ugledni britanski PR-ovac za krizne situacije Mark Borkowski i zaključio: 'On je djelovao kao zakopan u živom pijesku i mislim da mu nitko, i da je mogao, ne bi bacio uže da ga spasi.'