lijepa uspomena

Mirna Zidarić prisjetila se jednog od najvažnijih datuma u domaćem sportu: 'Ona je dragocjena endemska vrsta...'

14.02.2022 u 10:39

Bionic
Reading

HRT-ova sportska novinarka i voditeljica nerijetko se na društvenim mrežama prisjeća trenutaka važnih za hrvatski sport. Tako je jedna od njezinih zadnjih objava posvećena današnjem datumu, 14. veljače, na koji su naši sportaši osvojili četiri olimpijske medalje, a prva među njima je ona iz 2002., kad je Janica Kostelić uzela prvo od četiri olimpijska zlata

Mirna Zidarić među ostalim je podsjetila pratitelje da je Janica Kostelić u karijeri osvojila i dva olimpijska srebra, pet svjetskih zlata i tri velika globusa.

'Kao novinarski zaljubljenici želimo je pred mikrofonom, pred kamerom, želimo čuti njezina sjećanja, a zapravo želimo djelić njezine neustrašivosti. Ali ona je dragocjena endemska vrsta koja nije među onima koji nas svakodnevno obasipaju svojim veleuvaženim mišljenjima, kategoričkim stavovima, blistavim, a toliko lažnim osmjesima, prikazima idiličnih, a zapravo ispraznih pojavnosti', piše na početku objave na društvenim mrežama omiljena sportska novinarka.

'Ona je svoje rekla kad je trebalo, nema potrebe pojašnjavati - iako je u međuvremenu odrasla, ona nije članica najvišeg svjetskog sportskog tijela iako ima četiri zlatna razloga za to, ne vozi se business klasom i limuzinom, ne noći u hotelima s pet zvjezdica, ona živi po svom. Jednom je naivno pomislila da svojim iznimnim iskustvom može pomoći i dala se svim bićem, ali teško je iz sustava egzaktnih pokazatelja vrijednosti uskočiti u karijeristički bezdan u kome barijere ne postoje, nema ni dna, za razliku od snježnih i ledenih podloga koje je uspješno svladavala', nastavlja HRT-ovka i dodaje:

'Jedina barijera je u glavi, ponekad i u probavnom traktu… (naravno da nikada takvo nešto nije javno iznosila, ali utvaram si da imam nešto iskustva pa si dajem pravo zaključiti, a kako bih voljela da me demantira) - zato je bila i ostala šampionka. Uživaj, draga, daleko od javnosti, jer ionako o skijanju svi znaju više od tebe. O sportu također. Nogometni su akademici, magistri rukometa, sad će i Super Bowl, e tu smo tek najbolja nacija jer dida jednog trenera potječe iz kolijevke NFL-a, svima znanog Draganića… Nema nam ravnih, zato u brdovitom slalomu civilnog života hrabro kroči i udiši čist zrak, vrh si već osvojila, a umjetnost je na njemu ostati i opstati. Ja ću ipak još koji put, iz profesionalnih pobuda, pokušati dokučiti djelić te neustrašivosti da ga zajednički raspršimo pa se možda i samo jednim zrncem preobrazi ovaj svijet samopromovirajućih veličina', poručila je Mirna Zidarić na kraju objave.

  • +5
Mirna Zidarić Izvor: Cropix / Autor: Livio Andrijic / CROPIX