'nevjerojatna čast'

Michael Douglas dobio je počasnu Zlatnu palmu na otvorenju filmskog festivala u Cannesu

16.05.2023 u 23:53

Bionic
Reading

Michael Douglas primio je počasnu Zlatnu palmu na otvaranju 76. filmskog festivala u Cannesu u utorak

'Toliko mi to znači, jer je toliko festivala diljem svijeta, no samo je jedan Cannes', rekao je 78-godišniji glumac, opisavši nagradu kao 'nevjerojatnu čast'.

Komentiravši činjenicu da je stariji od festivala, Douglas se osvrnuo na svoju karijeru i karijeru svojih suradnika u filmskoj industriji.

Predstavljajući Douglasa, Uma Thurman ga je opisala kao 'jedinstvenog - i kao producenta i kao legendarnu filmsku zvijezdu'. Tijekom svečanosti otvaranja festivala, Chiara Mastroianni je rekla: 'Smisao ovog festivala bio je i ostaje evociranje naše slobode... da izrazimo snagu i krhkost našeg postojanja.' Poželjela je dobrodošlicu žiriju, predvođenom Rubenom Östlundom, na pozornicu.

Drama 'Jeanne du Barry', film francuske redateljice Maïwenn o monarhu iz 18. stoljeća koji se zaljubio u prostitutku, otvorio je festival. Radi se o priči o Marie-Jeanne Bécu (1743.-1793.), u kojoj Johnny Depp glumi kralja Luja XV., a Maïwenn Bécu.

  • +18
Otvorenje 76. Canees Film Festivala Izvor: Profimedia / Autor: ANTHONY HARVEY / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / VALERY HACHE / AFP / JP PARIENTE / SIPA PRESS / PROFIMEDIA

Indiana Jones, DiCaprio i DeNiro

Festival na Francuskoj rivijeri, koji traje do 27. svibnja, uključuje mnoštvo premijera, među kojima je 'Indiana Jones i brojčanik sudbine' u srijedu, što će biti peti i posljednji nastavak tog serijala s Harrisonom Fordom kao arheologom u glavnoj ulozi.

U subotu će se prikazati najnoviji film Martina Scorseseja 'Killers of the Flower Moon' s Leonardom DiCaprijom i Robertom De Nirom. Istoga će dana posjetitelji moći vidjeti Natalie Portman i Julianne Moore u filmu Todda Haynesa 'May December'.

Jedan je od 21 filma koji se natječu za Zlatnu palmu, a među redateljima je sedam žena, najviše dosad. Nekoliko laureata vratilo se u konkurenciju, uključujući britanskog dvostrukog pobjednika Kena Loacha, Japanca Hirokazua Kore-eda i Nijemca Wima Wendersa.

Na čelu žirija je prošlogodišnji pobjednik, Šveđanin Ruben Ostlund ('Trokut tuge'), a članovi su i holivudske zvijezde Brie Larson i Paul Dano. Oko tisuću policajaca i zaštitara radi na festivalu zbog straha od prosvjeda povezanih s nepopularnim mirovinskim reformama predsjednika Emmanuela Macrona, a sindikat CGT čak prijeti isključenjem struje.

  • +8
Michael Douglas, Carys Zeta Douglas i Catherine Zeta-Jones Izvor: Profimedia / Autor: DAVID FISHER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / MATT BARON/BEI / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA