otvorila dušu

Matija Vuica: 'Mnoge teške životne priče iskusila sam na svojoj koži, ali nisam nikad jadikovala'

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon punih šest godina glazbene stanke poznata modna dizajnerica vratila se svojoj velikoj ljubavi - pjevanju. Izolacija i tišina u kojoj smo zbog koronavirusa dala je prostora da njezina strast prema glazbi ponovo spontano ispliva. Pričala je i o karanteni, festivalima i svom rodnom Metkoviću

'Hoću li možda imati još neki glazbeni ushit, to ne znam. Znam da je svaki trenutak dragocjen, da ponekad treba stati da bi brže i bolje krenio naprijed...i da je sve moguće', rekla je Matija Vuica za Slobodnu Dalmaciju.

Priznaje da vjeruje u snagu pozitivnih misli.

'Mnoge teške životne priče iskusila sam na svojoj koži, ali nisam nikad jadikovala. Ponekad me obuzmu neke teške misli, posebno jer je potres dosta toga izneredio i sve sporo ide, ali onda se sjetim rečenice mog dobrog prijatelja: ma daj, što te sve gonilo zadnjih 30 godina, pa što je potres za to sve i eto, nasmijem se i nastavim planirati dalje, bolje, više. Pogledam u nebo, izgovorim svoju molitvu zahvale i tada se osjećam sigurno. Zahvaljivati stalno na svemu, dobrom i lošem, to sam od moje majčice naučila, i onda se lijepe stvari događaju, neke koje ni ne planiraš', pojasnila je. Jako je sretna zbog nove pjesme jer kao da joj se, kaže, vratilo nešto što je izgubila.

Ne privlače je festivali jer se ne voli natjecati na takav način, jedino sa samom sobom. 'Kroz život sam naučila da je najveće natjecanje ako sam sebi stalno podižeš ljestvicu. Iskreno, moji favoriti nisu nikad pobjeđivali na niti jednom festivalu, ali to je neka druga priča. Koncerti, to su hramovi glazbe, to su ona energetska polja što pokreću svijet jer glazba to može i čini. Hoćemo li mi kao grupa zaživjeti, to ne znam', ističe.

Izolacija je za nju bila prisilno zaustavljanje života, rada, druženja, odlaska u Metković, na groblje mojim najmilijima.

'Ali prihvatila sam je i odradila s hashtagom ostani doma, jer solidarnost je bila važna, kao i poštivanje činjenice da se mnogi istinski boje, i tu nema diskusije. No ja sam brzo shvatila kako ću suzbiti strah, i kako ću se odnositi prema svom tijelu, zdravlju, pa i duši... ništa novo, kao i uvijek, odgovorno u zdravstvenom i higijenskom smislu, sve kao i bez korone s malo pojačane pažnje, uglavnom zbog drugih. Za mene je potres bio najveći stres, a ta kombinacija zaglušujuće tišine praznog grada i tutnjave i podrhtavanja, to je ostalo urezano i teško ću zaboraviti. Uistinu grozno razdoblje, nadam se da je zauvijek iza nas. Nadam se također da smo svi sada pametniji, trezveniji, da će odluke koje se budu donosile biti duže i više preispitane jer morali bismo sa stečenim iskustvom zdravije razmišljati. Ne bojim se nikakvog drugog vala korone, ali bojim se velikog vala propasti ekonomije', poručuje Matija.

Pričala je i o odlascima u svoj rodni Metković.

'U Metkoviću nismo bili od osmog mjeseca prošle godine, uvijek se nešto ispriječilo. Kada smo htjeli otići, zbog donesenih mjera nismo mogli, kad su mjere popustile, morali smo se baviti spašavanjem posla, radnih mjesta, krpljenjem rupa od potresa...evo sad se spremamo na nekoliko dana, ali osmi mjesec kao i uvijek pravac jug i ništa mi neće taj plan pokvariti', otkrila je dizajnerica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!