uveseljava fanove

Mate Janković dotakao se situacije u zemlji i na društvenim mrežama, a onda podijelio još jedan recept za ukusno jelo

29.10.2020 u 11:24

Bionic
Reading

Jedan od naboljih domaćih kuhara i promotor odlične gastronomije svojim pratiteljima na Facebooku otvorio je dušu i rekao kako planira živjeti zdravije i manje se zamarati s glupostima manje, a više ulagati vrijeme u sebe i ljude do čijeg mišljenja mu je stalo. Mir mu, kaže, daje čitanje, humor i kuhanje, a kako je obećao prije nekoliko dana, ponudio je jedan od načina pripreme bulgura

'Panika i nervoza već su načele tanke živce lokalnog življa. Ljudi po cesti trube za pizdariju. Dobro staro iživljavanje na tetama u dućanu, na šalterima, i na konobaricama, opet je u modi. Gnjevna svjetina želi ugostiteljskoj žgadiji i šljamu propast, navija za likove koji rokaju kalašem po policajcima, poziva na linč bijesno pišući nasilne parole po drustvenim mrežama. Kakve to veze ima s ovim receptom? Pa, zapravo nikakve, a opet - svakakve.

Naime, u ovom sam ludilu obećao sebi da ću živjeti zdravije, zamarati se s glupostima manje, i generalno vise vremena provesti u 'boli me *urac' zenu. Gledati sebe, svoja posla, svoj džep i ulagati vrijeme u sebe i ljude do čijeg mi je mišljenja stalo. A to je vrlo mali broj ljudi i dovoljno sam sretan da su pametniji od mene', među ostalim stoji u objavi Mate Jankovića.

Društvene mreže postale su, smatra, toksičan spoj gluposti, zlobe, nerazumijevanja i kakofonije mišljenja i frustracija.

'Protiv toga se ne isplati boriti. Protiv mase se ne može, niti ju se treba pokušati shvatiti, dati joj na važnosti i pustiti da ičim utječe na tvoju psihu. Mentalna higijena za mnoge će u sljedećem periodu biti od presudne važnosti. Zadnje mjesto gdje se smisao i pamet može naci je ono na kojem tisuće lupa pi*darije bez ikakvog uvažavanja drugog. Meni mir daje kuhanje, čitanje, humor - pogotovo crni, razmjena dobrih i pametnih ideja te realizacija istih. Tu vam je recept za bulgur', zaključio je post.

Bulguru kao kuhanoj, ustinjenoj i posušenoj pšenici ne treba duga termička obrada, a savršeno se slaže u hladnim salatama. Ovo je Matin način pripreme:

Prokuha ga u slanoj vodi par minuta, dok ga neke njegove kolege zalijevaju vrelom vodom ili temeljcem i puste. Zatim nareže rajčicu, nareže krastavac na kockice, mladi luk i doda slanutak. Na to povrće doda bulgur, tostirane sjemenke korijandera, malo kumina, malo limunove korice, sol, papar, limunov sok, sjeckani chilli. Sve to zamiješa, doda sjeckani bosiljak, mentu i zalije maslinovim uljem. U bulgur se, napomenuo je cijenjeni chef, možete dodati sve i svašta, a od ulja bučino i maslinovo.