intervju

Marta Šimić Mrzlečki: 'Ponekad mi se čini da vodim dva života, jedan u Zagrebu i jedan u Bjelovaru'

19.06.2022 u 17:20

Bionic
Reading

Jedno od najdugovječnijih i najomiljenijih lica HRT-a postalo je simbol za dozu svježih informacija, no osim u Dnevniku (o kojemu je sanjala još od studentskih dana), rijetko ga se može vidjeti. Ne puni često medijske retke, uz nju se ne vežu skandali, a gledatelje kojima svakodnevno ulazi u domove osvojila je profesionalnošću, elokventnošću i simpatičnošću. Marta Šimić Mrzlečki za tportal je ovaj put otkrila zanimljive detalje o svom privatnom životu, tajni dobrog izgleda i ljetovanju na koje se sprema

Marta Šimić Mrzlečki dug niz godina suvereno vlada televizijskim eterom prilagođavajući se suvremenim formatima. Urednica i voditeljica HRT-ova 'Dnevnika' više puta je izjavila da je tijekom studija žarko željela da se jednoga dana njezini prilozi prikažu u toj informativnoj emisiji. Stres koji neminovno donosi rad u novinarstvu podnosi s lakoćom zbog skladnog obiteljskog života, svog mirnog utočišta koje dijeli s dva najvažnija muškarca - sinom i suprugom te u novije vrijeme kućnim ljubimcem Simbom.

Dvije i pol godine prošle su od početka pandemije. Kako je ona iz vaše perspektive promijenila medijski svijet, i pozitivno i negativno, kada je novinarstvo u pitanju?

Pandemija je promijenila cijeli svijet, a samim time utjecala i na medije. U vrijeme lockdowna pokazalo se koliko su mediji bitni i koliko je potrebno brzo i pravilno informirati građane. Pandemija je za medije bila svojevrstan test njihove profesionalnosti i vjerodostojnosti, a HRT je, posebno Informativni program, pokazao da je ključni medij u Hrvatskoj.

Koja su tri ključna sastojka za uspješnu informativnu emisiju, što je sve potrebno zadovoljiti?

Nema tu nekih ključnih ili tajnih sastojaka. Svaku informativnu emisiju, a posebice 'Dnevnik', određuje ono što se dogodi toga dana. Bitno je brzo djelovati i objavljivati samo provjerene informacije, na čemu se na HRT-u posebno inzistira. Nema tu prostora za neke komentare ili osobne dojmove. Gledatelj treba dobiti samo istinitu informaciju i onda na temelju toga donijeti neki svoj sud.

Koliko se, po vašem sudu, novinarstvo promijenilo nabolje ili nagore otkad ste vi započeli karijeru? Koliko dobrih novina je ono donijelo, a koje su prema vašem viđenju mane suvremenog novinarstva?

Ne može se tu govoriti o promjeni na bolje ili na gore. Novinarstvo je uvijek preslika vremena u kojem živimo. Sada je informacije iz bilo kojeg dijela svijeta moguće doznati odmah, svi su povezani, svijet je postao globalno selo u kojem svi sve znaju. U tom kontekstu više nego ikada potrebno je imati samo točnu informaciju koja se u moru svega često izgubi.

Je li vam posao na televiziji nekad malo i naporan?

Naravno da je televizijski posao i stresan i naporan, no ja ga volim i ne mogu zamisliti da radim išta drugo. Za razliku od nekih drugih poslova, od ovoga se ne možeš isključiti, novinarstvo se živi - i kada ne radiš, moraš pratiti vijesti, znati što se događa. Usto, 'Dnevnik' ide svaki dan, i vikendom i blagdanima. Šalim se već na svoj račun da nas nitko više ni ne zove na rođendane ili u svatove jer znaju da ja radim ili da dečki imaju utakmice!

Lijepo izgledate. Otkrijte nam neki svoj tajni ritual ljepote i uživate li među svoja četiri zida bez trunke teške televizijske šminke?

Meni je to sastavni dio posla i tako na to i gledam. Nisam jedna od onih žena koje se vole šminkati i radim to samo kad sam na televiziji. Privatno se ne šminkam, tako da je mnogima šok kada me vide uređenu. Doslovno ne koristim ništa, nisam opterećena time i imam sreću da me na poslu uređuju profesionalne šminkerice pa valjda privatno nemam ni volje za to. Kažem im da se toliko trude oko mene i lijepo me urede, a kad dođem doma, sin mi kaže da sam prljava od zemlje. Toliko o šminkanju i poimanju ljepote!

Aktivni ste na društvenim mrežama, čitate li komentare svojih pratitelja?

Kako kada, ima razdoblja u kojima ništa ne pogledam, a onda pročitam sve. Drago mi je kada netko komentira 'Dnevnik', ipak su gledatelji najvažniji, no treba uvijek imati na umu da su to ipak društvene mreže koje kriju razne zamke.

  • +6
Marta Šimić Mrzlečki Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivan Tuka

Biti javna osoba znači da ćete ponekad pročitati i nešto loše o sebi ili da će pojedinci kopati po vašem privatnom životu iako ga vi rijetko stavljate u fokus. Kako se nosite s time?

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, a društvene mreže omogućuju svima da to mišljenje i izraze i da budu bitni. Čudno bi bilo da me svi hvale, tako da je normalno da svatko od nas tko se bavi javnim poslom naiđe i na negativne komentare. I opet kažem, u redu je ako se to odnosi na posao, no kada se negativnim komentarima zadire u privatni život i to pod lažnim imenom - to je za svaku osudu. Jednom mi je jedan kolega rekao da nikada ništa ne čitam jer, kaže, svi mi od 99 dobrih komentara i jednog lošeg uvijek zapamtimo samo taj loš. Držim se tog savjeta!

Jeste li stroga ili popustljiva majka? I što vam je važno da prenesete sinu?

Voljela bih biti malo stroža, suprug mi uvijek kaže da sam preblaga. Adam je jedinac, sve se vrti oko njega, a ja sam slaba na njega od prvoga dana. Dobro je dijete, zaigran, sve mu se vrti oko nogometa, lopta je njegov najbolji prijatelj! Učim ga da bude svoj, da radi ono što voli, da se ne obazire na druge i da bude sretan. To je u konačnici i bit života! I da mi uvijek sve govori, jer nema tog problema koji zajedno ne možemo riješiti!

Što smatrate najvažnijim za njegovo odrastanje?

Svakom djetetu najvažnije je dati ljubav, posebno u prvim godinama života. Treba znati da je voljen, da je obitelj uvijek prva i uvijek tu za njega. Čarobno je gledati odrastanje tog malog bića, jer svaki dan nauči nešto novo, a i ja od njega.

Pandemija, rat u Ukrajini... Sve su to situacije koje uznemiruju. Kako se vi opuštate, kako se najradije 'isključite', bar na neko vrijeme, od svijeta?

Obitelj je moj odmor, uživam biti doma, kuhati, voziti se s dečkima na biciklu, igrati se sa Simbom... ponekad mi se čini da vodim dva života, jedan u Zagrebu i jedan u Bjelovaru!

Imate li već planova za ljetni odmor?

Naš ljetni odmor uvijek zbog nogometa počinje krajem šestog mjeseca i već smo sredinom srpnja opet svi na svojim radnim mjestima. Dio provedemo na Jadranu, još nismo odlučili kamo ćemo ove godine, no bitno je samo da smo zajedno!

Otkrijte nam želju vezanu za privatnu domenu. Voljeli biste oploviti svijet jedrilicom, osvojiti neki planinski vrh ili nešto treće?

Nemam velikih želja, zadovoljna sam svojim životom i voljela bih da stalno bude tako!