NOVI GLAZBENI PROJEKT

Marko Tolja: 'Moja djevojka je kritičar bez milosti'

22.04.2017 u 11:44

Bionic
Reading

Svojim novim albumom 'Stavi pravu stvar' koji je snimio s Jazz Orkestrom HRT-a, Marko Tolja vraća se svojim korijenima i klasičnom 'big band' zvuku. Na albumu koji je objavljen danas, na 'Record Store Day', obradio je hitove Psihomodo Popa, Nene Belana, Majki, Bijelog dugmeta i mnogih drugih. Riječki pjevač za tportal je ispričao kako i zašto je odlučio obraditi baš njihove pjesme u jazz maniri, koliko se jazz danas sluša u odnosu na druge vrste glazbe i kako reagira na kritike

Zajednički projekt sedamnaest vrhunskih glazbenika Jazz orkestra HRT-a predvođenih dirigentom Andreasom Marinellom i virtuoznog riječkog pjevača, donosi jedanaest swing obrada poznatih domaćih pop i rock hitova.

Bezvremenske pjesme 'Blago onom tko te ima', 'Ja volim samo sebe', 'Rijeka snova', 'Budi moja voda', 'Sanjaj me', 'Nocturno', 'Teške boje', 'Stavi pravu stvar na pravo mjesto', 'Putujem', 'Bitanga i princeza' i 'Ugasi me' dobile su potpuno novo ruho u aranžmanima Zvjezdana Ružića, Mirona Hausera, Joea Kaplowitza i Andreasa Marinella.

'Taj trend vani postoji već jako dugo i svi pjevači mog stila to naprave barem jednom u karijeri. Mi smo već duže razmišljali o takvom projektu i eto, konačno ga i ostvarili', kaže Marko Tolja o svom novom albumu.

Neke od pjesama koje su obrađene na albumu 'Stavi pravu stvar' cijeli je život, kaže, želio otpjevati na svoj način, a neke su birali po ključu da budu skroz nezamislive u swing obliku.

'Na prvu neke pjesme publika neće ni prepoznati', poručuje Marko. Dodaje kako je ta vrsta jazza, odnosno klasični swing, big band zvuk, sve popularniji.

'Posljednjih par godina se pojavio trend da je sve vintage i retro jako popularno pa tako i ta glazba. Ne smijemo zaboraviti da je ta vrsta glazbe u 40-im i 50-im godinama bila pop glazba. Nije to nikakav 'težak' jazz, već vrlo slušljiva i plesna glazba', pojasnio je.

Njegov najdraži jazz izvođač je Frank Sinatra.

'Obožavam i Dianu Krall, Johna Pizzarellija i svu onu staru gardu iz zlatnih godina', izjavio je.

Na pitanje što ga je u novije vrijeme oduševilo od glazbe i koncerata, kaže:

'Ima puno sjajnih novih pjevača, kako vani tako i kod nas. Mislim da je 'The Voice' izbacio sjajnih vokala i nadam se da će dobiti svoju priliku pokazati što znaju i vole. Po pitanju koncerata na kojima sam bio još uvijek mi je najdraži onaj Paul McCartneya u O2 Areni u Londonu. Ogroman sam fan Beatlesa pa mi je to bio ekstra događaj, gledati tu živuću legendu koja je promijenila pop glazbu.'

Osim jazz albuma, Marko i dalje piše i skuplja autorske pjesme.

'Svako toliko snimim neku. U zadnje vrijeme sam se ponovo aktivirao za svojim klavirom i krenuo malo aktivnije pisati. Kako stvari stoje, mislim da bi i novi autorski album mogao uskoro ugledati svjetlo dana. Za sada mi je ovaj projekt prioritet, kako album, tako i ljetna turneja koju planiram s Jazz orkestrom HRT-a', otkriva.

Sve što snimi i napravi kad je riječ o glazbi, osim njegovih suradnika, najprije čuje njegova dugogodišnja djevojka Ana.

'Moram reći da je gadan kritičar bez milosti. Iskrena. Ako joj se ne sviđa, onda će to i reći bez dlake na jeziku. Ali to je super jer nama umjetnicima dobro dođe spuštanje na zemlju, pogotovo kad se previše zadubimo u neku pjesmu koju radimo', otkrio je Tolja. Voli pročitati kritike na svoj račun, a ako je riječ o zlobnom komentaru, onda ga preskoči i ne daje mu previše pažnje.

Dijele li on i njegova draga isti glazbeni ukus?

'Uglavnom da, iako se u nekad i razilazimo. Ali ja sam tu picajzla. Profesionalna deformacija', ističe. Budući da je većinu vremena zauzet brojnim poslovnim obavezama - svirkama, snimanjima, nije mu lako uskladiti svoj i njezin tempo.

'Ja sam slobodan preko tjedna, a ona preko vikenda. Ali snalazimo se nekako i naravno da detalje nikada nećete saznati', kaže kroz smijeh.