ROSALYNN I JIMMY CARTER

Ljubav kao inspiracija: Kada je shvatio da je ona u mnogočemu bolja od njega, postali su ravnopravni partneri, a ovih dana proslavili su i 75. godišnjicu braka, svjesni bolne istine da će jedno od njih uskoro ostati samo

12.07.2021 u 06:52

Bionic
Reading

Zajedno, ruku pod ruku, bivši američki predsjednik Jimmy Carter sa svojom tri godine mlađom suprugom radi ama baš sve. Njihov brak bio je na mnogim iskušenjima, posebice dok je on vladao Amerikom, no ništa od toga nije poljuljalo vjeru u njihovu ljubav, koju je samo ojačalo četvero djece

Povodom 75. godišnjice njihova braka, brojke koju danas doista dožive tek rijetki, bivši američki predsjednik, 96-godišnji Jimmy Carter i njegova tri godine mlađa supruga Rosalynn dali su veliki intervju za Washington Post, u kojem su progovorili upravo o svojoj ljubavi. Novinare su dočekali u svom domu.

‘Pokopat će nas zajedno, točno na onom brdu. Odmah pored malih bijelih azeleja posađenih tamo’, rekao je nježno Jimmy Carter i pogled usmjerio prema mjestu na kojem će i u vječnosti biti zajedno.

Njihov brak ušao je u američku povijest i kao najdugovječniji nekog bivšeg predsjedničkog para, a dan njihova vjenčanja, 7. srpnja, obilježit će odlaskom na mjesto u gradu u kojem su se upoznali prije toliko desetljeća. Kako je opisao njihov susjed, poznajući njih i njihovu ljubav, sjest će na klupu i držati se za ruke.

Da im je kraj itekako blizu, govore liječnički nalazi Jimmyja Cartera i otkrivaju ozbiljne zdravstvene probleme, od kojih najviše zabrinjava melanom što se već proširio na mozak i jetru. Ni njegova voljena žena ne prolazi ništa bolje jer se bori s osteoporozom, a nedavno se podvrgnula operaciji zbog bolnih crijeva.

  • +18
Jimmy i Rosalynn Carter Izvor: Profimedia / Autor: l17 / Zuma Press / Profimedia

Iako su se pomirili s time da je pitanje dana kada će netko od njih otići, najteže im pada činjenica da će, barem na neko vrijeme, netko od njih nadživjeti onog drugog i ostati sam. A kako i ne bi sve to bilo teško, kada se Eleanor Rosalynn Smith i James Earl Carter Jr. znaju doslovce od malih nogu, ali njihova je ljubavna priča započela tijekom Drugog svjetskog rata i preživjela sve probleme koje je sa sobom donijela politika.

Zanimljivo je to da su u brak stupili zbog tradicije jer su jedno drugome bili najbolji odabir, no s godinama su postali ravnopravni partneri i takvi ostali do danas.

Iako je Rosalynn isprva odlučila biti kućanica i brinuti se o njihovoj obitelji, s vremenom je postala siva eminencija te je čak preuzela glavnu ulogu u obiteljskom biznisu, a ništa manje nije bila aktivna ni u politici.

’Tijekom godina postali smo više od prijatelja i ljubavnika, postali smo ravnopravni partneri. Uvijek je smatrao da ja mogu napraviti i ostvariti sve što poželim i upravo zbog toga zajedno smo prošli kroz mnoge avanture i izazove’, izjavila je povodom suprugova 90. rođendana Rosalynn Carter.

Upravo uz suprugovu potporu, Rosalynn je bila predvodnica promjena i u Bijeloj kući te je baš ona proširila ulogu koju je do tada imala prva dama. Odlazila je na sastanke kabineta, radila na nacionalnoj osviještenosti o mentalnom zdravlju, a oformila je i svoj tim u Istočnom krilu Bijele kuće.

No vratimo se na početak njihove ljubavne priče, započete u ljeto 1945. u gradiću Plains u južnoj Georgiji, u kojem je Jimmy Carter provodio svoje posljednje praznike uoči odlaska u američku mornaricu. Jednog vrućeg dana u srpnju Jimmy se s mlađom sestrom Ruth i njezinim dečkom odlučio provozati gradom. Ruth i njezin dečko sjedili su na prednjim sjedištima Fordova kabrioleta dok je Jimmy bio iza njih. Iako se u to vrijeme viđao s nekom misicom, ona je u tom trenu bila na obiteljskom okupljanju u susjednom gradiću, stoga je sjedio sam.

‘Vozili smo se gradom, tražeći način da ubijemo vrijeme’, prisjetio se Jimmy Carter i dodao kako su se u jednom trenutku zaustavili, a on je pokazao prema metodističkoj crkvi preko puta.

‘Rosie je stajala ispred crkve, točno tamo, i ja sam je pitao želi li izaći sa mnom’, rekao je Carter, a ona se nadovezala rekavši kako je bila tamo zbog sastanka mladih. Ona sama nikada nije krila da joj se tri godine stariji mladić itekako sviđa, a njihovo poznanstvo traje doslovce od njezina rođenja, kada je Jimmy imao tri godine. Njezina obitelj živjela je vrata do vrata s Carterovima, a Jimmyjeva majka, medicinska sestra po struci, pomagala je njezinoj majci oko novorođenčeta.

U tinejdžerskoj dobi on je bio opsjednut mornaricom i akademijom, a ona je s njegovom sestrom kovala planove kako da se spoje. Stoga ne čudi da je te večeri, kada je imala 17 godina, bez puno razmišljanja uskočila u automobil s Jimmyjem i potom su otišli u kino.

‘Mjesec je bio pun i osvjetljavao je grad, razgovarali smo o svemu, a ja sam bila na sedmom nebu. Otpratio me kući i poljubio me’, napisala je u svojim memoarima bivša prva dama, a kako je Carter naknadno ispričao, idućeg jutra majci je otkrio da je s Rosalynn bio u kinu. Na njezino pitanje što misli o toj djevojci, Jimmy joj je kratko rekao: ‘Nju ću oženiti!’

I godinama kasnije uvijek je govorio da je znao da je upravo Rosalynn ona prava i da će se vjenčati s njom. No ona sama nije bila tako odlučna. Nekoliko tjedana kasnije, u kolovozu 1945., otpratila ga je na stanicu vlaka, kojim je otišao na akademiju, a onda su počeli izmjenjivati duga pisma. Kada se vratio za Božić, zaprosio ju je, no ona ga je odbila.

‘Sve se prebrzo odvijalo, a ja sam bila premlada i prenaivna za brak’, napisala je u memoarima, no samo nekoliko tjedana kasnije sve se promijenilo. Njegovi roditelji odveli su je u Annapolis kako bi ga vidjela te ju je Jimmy ponovno zaprosio i ona je tada pristala.

‘Čim sam se vratila kući, poslao mi je kopiju vodiča za žene mornara, koju sam proučila do najsitnijeg detalja.’ U srpnju 1946., samo mjesec dana nakon njegove diplome, vjenčali su se u istoj onoj metodističkoj crkvi ispred koje ju je ugledao. Imala je 18, a on 21 godinu.

Bračni život započeli su u mornaričkoj bazi u Norfolku, a ona je sama odgajala djecu dok je Carter bio na vojnim brodovima, a potom i u podmornicama. Tijekom tih godina rođena su njihova tri sina - Jack, James III, znan i kao Chip, te Donnel, odnosno Jeff. Najmlađa od djece i jedina kći Amy rođena je 15 godina kasnije.

Odlazak 1953. u rodni Plains, kako bi bio uz umirućeg oca, podsjetio ga je koliko voli svoj gradić i život u njemu, zbog čega je donio odluku da napusti mornaricu i s obitelji se vrati kući - sve to bez prethodnog razgovora s Rosalynn.

Uselili su se u subvencionirani stan, jedino što su si mogli priuštiti, a on je preuzeo očev posao s kikirikijem. Tada je shvatio da ne može odraditi sve sam - voditi ured i obilaziti farme - te je donio odluku da će Rosalynn raditi u uredu. Nakon završenog tečaja za računovođu znala je puno više od svog supruga, no trebalo je proći još dosta vremena da on prihvati tu činjenicu.

Tako je i 1962., kada se odlučio kandidirati za Senat na 38. rođendan, odbio podijeliti to sa suprugom. ‘Jedno jutro jednostavno sam počeo umjesto traperica oblačiti odijelo. Rosie je ušla u spavaću sobu i pitala me tko je umro’, prisjetio se i potom dodao kako je četiri godine kasnije, za njegove prve kandidature za guvernera Georgije, sve napokon sjelo na svoje mjesto. Bilo je to u trenutku u kojem je razgovarao telefonom, a Rosalynn je bila u prolazu. On ju je pozvao i rekao da mu spakira kofere za kampanju u kojoj će sudjelovati, a ona mu je odgovorila neka se spakira sam.

Šok i nevjericu zamijenilo je razmišljanje o njegovu ponašanju i nakon što je promislio o svemu, njih su dvoje postali ravnopravni. Te 1970., kada je izabran za guvernera, upravo je Rosalynn bila njegov ključni savjetnik o svim političkim pitanjima. ‘Tata se počeo mijenjati kada se kandidirao za guvernera, svjestan da je mama puno bolja političarka od njega. Ona je vodila brigu o svemu i radila na njegovim kampanjama dok se on brinuo samo o Panamskom kanalu’, otkrio je njihov sin Chip.

Kako su tek kasnije priznali, tijekom godina u kojima je on bio predsjednik rijetko su se slagali u mišljenju, no javnost to tada nije doznala. O svemu su raspravljali na privatnom ručku koji se održavao svakog četvrtka u Ovalnom uredu, a svakog dana razgovarali su i na Trumanovu balkonu Bijele kuće.

Tada je počeo i javno govoriti kako je ona jedini savjetnik kojem vjeruje pa je Rosalynn ubrzo postala redovita na sastancima njegova kabineta. ‘Ljudi su je podcjenjivali, no ona je bila njegove oči i uši u javnosti, a svi mi obraćali smo se njoj ako smo trebali Jimmyja zbog nečeg’, rekao je Gerald Rafshoon, komunikacijski stručnjak koji je radio za Cartere u Bijeloj kući.

Nakon što je Carter na novim izborima izgubio od Ronalda Reagana, Carterovi su se vratili u svoju kuću u Plainsu, koju su izgradili 1961. Budući da su tada oboje bili u pedesetima i dovoljno sposobni za promjene, odlučili su se fokusirati na svoju fondaciju, za koju su prikupili milijune dolara, a koja je radila na tome da siromašni imaju zdravstvenu skrb, kao i da žene budu ravnopravne. Upravo zahvaljujući svom radu, 2002. Carter je nagrađen Nobelovom nagradom za dugogodišnji rad na miru i ljudskim pravima.

Iako su ih godine stisnule i zdravlje im odavno ne ide u korist, i danas, nakon 75 godina braka, drže se provjerenog recepta - nikada ne idu spavati posvađani.

‘Odavno smo oboje shvatili da moramo dijeliti sve. Ja sam joj dao dovoljno prostora da radi što god želi, a ja radim ono što ja želim, no uz sve to našli smo i stvari koje možemo raditi zajedno’, rekao je Jimmy Carter i otkrio kako je primjerice on redovito igrao tenis, zbog čega je Rosalynn uzela privatne sate da bi mogli igrati zajedno. Zajedno su u 60-im godinama života učili skijati, pecati i odlaziti na putovanja na kojima su vidjeli čak 1300 vrsta ptica. Čak i kada su zbog obaveza prema Carter Centru bili razdvojeni, svaku su večer prije spavanja preko telefona čitali stihove Biblije, često i na španjolskom. Upravo zahvaljujući toj njihovoj ljubavi i povezanosti uspjeli su prebroditi sva iskušenja i uživati i nakon 75 godina braka u svakom danu kao da im je prvi.