VLADARICA IZ NARODA

Kraljicu Letiziju u početku su smatrali hladnom i nedostupnom, a sad u lijepoj bivšoj novinarki vide spasiteljicu monarhije

17.11.2022 u 06:34

Bionic
Reading

Kada je sredinom rujna Letizia slavila 50. rođendan, u Španjolskoj su kroničari monarhije počeli ukazivati na načine kojima je kraljica iz naroda obogatila kraljevsku obitelj pa se čini da u lijepu bivšu novinarku polažu nadu za spas monarhije

Povodom te svečane prigode objavljivane su knjige, kraljica Letizia je bila zvijezda i nedavne dokumentarne serije 'Los Borbones' o kraljevskoj obitelji, a uslijedio je i niz njezinih novinskih portreta.

U trenutku okrunjenja Felipea i Letizije 2014. godine, monarhija je uživala najnižu razinu popularnosti od obnove demokracije 1975. godine, nakon smrti diktatora Francisca Franca.

Felipe VI krunu je preuzeo od oca Juana Carlosa, a koji je abdicirao nakon niza skandala i otkrića o izvanbračnim aktivnostima. Poslije napuštanja prijestolja bivši 84-godišnji vladar se suočio s tri sudske istrage s optužbama za korupciju, no sve tri su na kraju odbačene.

Usred tih financijskih skandala Juan Carlos je 2020. napustio Španjolsku i dvije je godine proveo u samonametnutom egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kad su ga ovoga ljeta tijekom kratkog povratka u Španjolsku novinari pitali želi li se Španjolcima ispričati zbog svog ponašanja, zbunjeno ih je pitao: 'Za što?'

Iako su optužbe za korupciju odbačene, Juan Carlos je još uvijek suočen sa suđenjem sljedeće godine u Londonu. Njegova bivša ljubavnica Corinna zu Sayn-Wittgenstein tužila ga je da je godinama maltretirao nju i njezinu djecu u britanskoj prijestolnici.

  • +5
Bivši španjolski kralj Juan Carlos Izvor: Profimedia / Autor: Sailingshots By MaríA Muiñ / Zuma Press / Profimedia

Kako je bio član kraljevske obitelji, njegovi su odvjetnici tvrdili da je imun od kaznenog progona, ali je sudac Visokog suda u Londonu tu tvrdnju odbacio.

Odvjetnici Zu Sayn-Wittgenstein kažu za Euronews kako je Juanu Carlosu djelomično dopuštena žalba na događaje prije 2014., kad je bio kralj, ali dodaju da se veći dio njezinog slučaja odnosi na navodne događaje nakon 2014. godine. Odvjetnici bivšeg kralja nisu željeli komentirati slučaj.

Iako je zbog načina na koji je Španjolsku vodio iz diktature u demokraciju i srušio neuspjeli vojni udar 1981. godine Juan Carlos bio poštovan, sad ga više vide kao kamen spoticanja.

'Što god Felipe učini, uvijek ostaje ta neugodnost zbog njegovog oca', kaže autorica serije knjiga o monarhiji Pilar Eyre.

Stupanjem na prijestolje kralj Felipe je krenuo s reformama kojima je želio spriječiti ponavljanje skandala u koje je bila upletena i njegova sestra, infantkinja Cristina. Na suđenju 2017. za pronevjeru Cristina je oslobođena, a njezin je suprug Inaki Urdangarin dobio gotovo šest godina zatvora.

Snaga kraljice Letizije je u tome što nikad nije bila ukaljana skandalima i čini se da s kraljem Felipeom pokušava uvesti monarhiju u 21. stoljeće. Kraljevsku obitelj suzili su samo na užu obitelj i usvojili niz antikorupcijskih mjera, poput zabrane primanja darova i sudjelovanja u poslovanju.

  • +20
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Ona nije povezana ni s kakvim skandalima vezanim uz monarhiju. Ali ne treba zaboraviti da je Felipe preuzimanjem krune najavio novo razdoblje. Želio je smanjiti obitelj i uvesti reforme koje bi spriječile bilo kakvu kontaminaciju u budućnosti', kaže za Euronews Mabel Galaz, novinarka i autorica nedavno objavljene biografije 'Royal Letizia'.

Galaz napominje i da je kraljevski par promovirao princezu Leonor kao novo lice moderne monarhije. Prijestolonasljednica je na zadnjoj godini školovanja na UWC Atlantic Collegeu u Walesu, školi poznatoj i kao 'Hogwarts za hipije' jer se nalazi u dvorcu iz 12. stoljeća.

Boraveći u Španjolskoj, 17-godišnja je Leonor već držala govore s mlađom sestrom Sofijom, a nakon završetka škole buduća će kraljica proći obuku u oružanim snagama.

Letizia se u samim počecima vladavine supruga Felipea, suočena s neprijateljski raspoloženim Juanom Carlosom, drugim članovima kraljevske obitelji i konzervativnim dvorjanima, trudila pridobiti Španjolce. U tim počecima španjolski su je mediji često prikazivali kao udaljenu i nedostupnu, no ta se slika mijenja.

U nedavnom portretu kraljice u novinama El Pais, španjolska državna tajnica za međunarodnu suradnju Pilar Cancela kaže da je kraljica njihova najvažnija pomagačica. 'Mislila sam da je hladna i distancirana, ali ona je profesionalna, normalna i zabavna', kaže Cancela.

  • +11
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: - / SHUTTERSTOCK EDITORIAL; R.SMITH / SIPA PRESS / PROFIMEDIA

Pa ipak, unatoč 'Letizijinom učinku', niz skandala s kojima je suočena kraljevska obitelj daje zamah zagovarateljima republike.

Anketa internetskog news portala El Confidencial iz lipnja otkriva da 39 posto Španjolaca podržava zamjenu monarhije republikom, a njih 38,9 posto podržava krunu.

Stranka krajnje ljevice Unidas Podemos (Ujedinjeni možemo), mlađa stranka u koalicijskoj vladi, vršila je pritisak tražeći referendum o budućnosti monarhije, ali tom su se potezu opirale druge političke stranke pa su im šanse male.

'Nizom anketa pokazalo se da je Španjolska podijeljena oko pitanja trebamo li imati monarhiju ili republiku te da bismo po tom pitanju trebali imati referendum', izjavio je za Euronews ekonomist i republikanski aktivist Jose Manuel Garcia.