PROMJENE NA TRONU

Koje će titule dobiti George, Charlotte i Louis u trenutku kada William postane kralj

02.08.2023 u 06:10

Bionic
Reading

Ukoliko se kraljevska tradicija nastavi i u trenutku kada na britanski tron jednoga dana zasjedne princ William, troje njegove djece naslijedit će i neke ekskluzivne titule

Trenutno George, Charlotte i Louis imaju tek titule prinčeva i princeza, no u skoroj budućnosti, kada njihov otac, princ William, naslijedi svog oca, kralja Charlesa III, na britanskom tronu, smiješe im se neke nove kraljevske titule. Naravno riječ je o titulama koje odgovaraju tome da je upravo njihov otac novi britanski kralj.

Budući da je danas 10-godišnji princ George odmah iza svog oca u redu naslijeđivanja britanskog trona, lako je moguće da će na dan svog vjenčanja dobiti titulu vojvode, no kojim će vojvodstvom upravljati, za sada nije poznato. Isto su prošli njegov otac, princ William, kao i stric, princ Harry, na dane svojih vjenčanja.

Tada im je pokojna kraljica Elizabeta II dodijelila titule vojvode, pa su William i Kate postali vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, a Harry i Meghan vojvoda i vojvotkinja od Sussexa. Za pretpostaviti je da će se i kralj Charles III držati te tradicije te da će ju nastaviti.

  • +9
Princ George i princeza Charlotte na Wimbledonu Izvor: Profimedia / Autor: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ono što se zna je da će George, u trenutku kada na tron sjedne njegov otac, naslijediti njegova vojvodstva Cornwalla i Rothesayja, kojima trenutno upravlja upravo princ William, no njegova titula vojvode od Cambridgea može biti dodijeljena kome god to kralj želi dati.

Isto tako nagađa se da će princ George postati princ od Walesa, što je njegov otac sada, iako ta tradicionalna titula ne prelazi automatski na nasljednike, već ju mora dodijeliti monarh. Tako je kralj Charles službeno imenovao Williama i Kate kao princa i princezu od Walesa samo dan nakon što je on sam postao kralj.

POZORNO JE PRATILA

Dan koji će ući u povijest: Princeza Charlotte prvi puta na Wimbledonu

Pogledaj galeriju

S druge strane, njegova sestra, osmogodišnja Charlotte, vrlo će vjerojatno jednog dana postati kraljevska princeza, a tu titulu trenutno nosi kraljeva sestra, princeza Anne. Ona se tradicionalno dodjeljuje najstarijoj ženskoj nasljednici monarha. No, ni to nema nikakve garancije, jer se ista ne nasljeđuje, već dodjeljuje. Princeza Anne svoju je titulu dobila od majke, kraljice Elizabete II, 1987. u trenutku kada je imala 36 godina.

Budući da po kraljevskim zakonima samo jedna živuća žena može nositi titulu kraljevske princeze, to je razlog zašto isti nikada nije nosila pokojna kraljica. Naime, ista je bila dodjeljena njezinoj teti, princezi Mary, koja ju je pak nosila do smrti 1965., kada je Elizabeta već vladala Velikom Britanijom.

Budući da kralj Charles nema kćeri, već samo sinove, za pretpostaviti je da će princeza Charlotte postati kraljevska princeza. No, i to ovisi o dva faktora - prvi je da ga može dobiti tek kada joj otac postane kralj, a drugi je da u tom trenutku njegova teta, princeza Anne, više nije među živima.

OVO ĆE BITI ZABAVNO

Princ Louis ni ovoga puta nije 'zakazao' pa je već u kočiji počeo s glupiranjima

Pogledaj galeriju

No, isto tako Zakon o nasljeđivanju krune, iz 2013. godine, može promijeniti apsolutno sve. U njemu stoji da je redoslijed rođenja taj koji određuje tko će postati idući kralj ili kraljica, bez obzira na spol. Da nije došlo do tih izmjena, rođenjem mlađeg brata princa Louisa princeza Charlotte bi izgubila svoje mjesto.

Titulu kraljevske princeze do danas je nosilo tek sedam žena, a neki nagađaju kako će Charlotte umjesto te titule udajom postati vojvotkinja. No, te odluke bit će u rukama njezinog oca. Zanimljivo je da u slučaju da Charlotte uistinu postane kraljevska princeza neće biti prva s tim imenom. Naime, kraljevska princeza Charlotte bila je kći kralja Georgea III koja je tu titulu nosila od 1789. do 1828. godine.

U AKCIJI

Princ Louis ne prestaje oduševljavati: Pogledajte kako je s obitelji proveo dan u igri

Pogledaj galeriju

I na kraju, petogodišnji princ Louis i sam će jednoga dana dobiti titulu koju trenutno nosi netko od njegovih članova proširene obitelji. Hoće li to biti vojvoda od Yorka, titulu koju po tradiciji nosi drugi po starosti monarhov sin, a koju ima princ Andrew, za sada nije poznato, no ono što je jasno objašnjeno u zakonima, istu ne može nositi dok ju nosi očev stric.

Tako titulu vojvode od Yorka nije dobio ni princ Harry, budući da je Andrew još uvijek živ. Jedno je sigurno, titule Njegovo/Njezino Kraljevsko Visočanstvo, koje su dobili rođenjem, Georgeu, Charlotte i Louisu trebale bi ostati do kraja života, osim ako im iste kralj ne oduzme.

Jedino što im se za sada promijenilo, otkako im je preminula prabaka, koju je pak na tronu naslijedio njihov djed, prezime je kojim se koriste. Do sada su se predstavljali kao princ George od Cambridgea, princeza Charlotte od Cambridgea i princ Louis od Cambridgea, a u trenutku kada je njihov otac postao princ od Walesa, djeca su također promijenila Cambridge u Wales.