Intrige, igre moći i bogatstvo

Koga prepoznajete? Nema tko ih nije pratio osamdesetih, a evo kako danas izgledaju omiljeni likovi kultne 'Dinastije'

23.11.2021 u 15:26

Bionic
Reading

Američka serija 'Dinastija' smatra se jednom od najpopularnijih na svijetu. Od početka do kraja 80-ih iz tjedna u tjedan je privlačila milijune gledatelja koji su željno čekali svaki novi nastavak kako bi saznali što će se novo dogoditi članovima bogate obitelji Carrington iz Denvera

Prije nove verzije 'Dinastije', koju mlađe generacije mogu gledati na Netflixu, nekoliko glumaca iz originalne verzije zajedno je snimilo jednu povratničku emisiju. Prisjetili smo nekih od junaka nekadašnje glumačke ekipe. Među njima su bili John Forsythe kao 'poglavar' dinastije, naftni tajkun Blake Carrington (ostao u emisiji svih devet sezona drame, a svoj lik ponovio je na ponovnom okupljanju 1991.) koji je preminuo 2010. godine te Michael Nader koji je u 'Dinastiji' glumio Dexa Dextera, supruga od Alexis koji je preminuo u kolovozu ove godine.

Glumica Linda Evans, utjelovila je Krystle Carrington, drugu suprugu bogatog Blakea. Bila mu je tajnica, a postala žena. Linda je Krystle glumila u svih devet sezona 'Dinastije'. Pet je puta bila nominirana za Zlatni globus za najbolju glumicu u TV drami, pobijedivši 1982. godine. Nakon 'Dinastije' završena, pojavila se u nekoliko filmova, ali od 1997. nije glumila ni u jednoj seriji ili filmu jer se zapravo povukla u mirovinu.

Njezina suparnica u seriji, Joan Collins ili 'zločesta' Alexix uzdrmala je drugu sezonu 'Dinastije' i pomogla seriji na putu do uspjeha. Premda se već bliži devedesetoj, izgleda fantastično za svoje godine. I dalje redovito vježba, izbjegava junk food i živi zdrav život. Udavala se pet puta, a zadnjih 18 godine je u braku sa 32 godine mlađim Percyjem Gibsonom. Objavila je 13 knjiga, uključujući dva memoara i pet beletrističkih djela. Pojavljuje se na televiziji s ulogama u serijama 'Roseanne' i 'Zvijezda vodilja', filmovima poput 'Obitelj Kremenko - Avanture u Rock Vegasu'. Gostovala je i u seriji 'Kraljevska obitelj', kao vojvotkinja Alexandra od Oxforda, a pojavila se i u serijama 'Američka horor priča' i 'Hawaii Five-0'. Poznata je i po svom dobrotvornom radu, zbog čega joj je kraljica Elizabeta II. nadjenula titulu Dame.

Ženski dio publike ludovao je za Johnom Jamesom koji je imao ulogu Jeffa Colbyja. Za nju je 1986. godine bio nominiran za Zlatni globus, a na audiciju je došao s namjerom da glumi Stevena Carringtona. Tvorci serije i producenti odlučili su da mu više leži uloga Jeffa Colbyja po kojoj ga danas svi pamte. Nakon prestanka emitiranja 'Dinastije' nije ga više bilo na malim ekranima. Odlučio se posvetiti obiteljskom životu. Vjenčao se 1989. godine s manekenkom Denise Coward s kojom ima kći Lauru koja se rodila 1990. i sina Philipa koji se rodio 1992. godine. James se glumi vratio 2000. trilerom 'Icebreaker', a nakon toga je snimio je 'Christmas Campuu'. Danas 65- godišnji glumac nalazi se u susjednoj Srbiji gdje trenutno snima film 'My Son Hunter'. Ondje je doživio je nesreću u Beogradu zbog koje je morao zatražiti medicinsku pomoć.

Heather Locklear je u 'Dinastiji' bila Sammy Jo Dean Carrington, nećakinja Krystle Carrington i to od druge sezone serije. Njezin se lik oženio Stevenom Carringtonom, unatoč njegovoj osporavanoj seksualnosti, i pojavljivao se u seriji sve do njegove posljednje sezone. U vrijeme serije bila je san mnogih tinejdžera. 'Dinastija' joj je otvorila vrata za brojne serije, poput 'Melrose Placea', TJ Hooker' te 'Franklin & Bash', a pojavila se i u filmovima poput 'Gospodina savršenog' i 'Ljubavi u četrdesetoj'. Iza sebe ima dva propala braka, s Tommyjem Leejem i Richiejem Samborom, a godinama se bori s ovisnošću.

  • +24
Dinastija Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Pamela Sue Martin glumila je Fallon Carrington Colby, najstariju kćer Blakea i Alexis. Seriju je napustila 1984. godine, a popularnost iz 'Dinastije' nikad više nije dosegla. Umjesto nje u seriju je stigla Emma Samms. Martin se pojavila u nekoliko TV emisija nakon 'Dinastije', no nikada više nije imala popularnost kao za vrijeme te serije. Danas glumica pomaže organizacijama koje se bave zaštitom rijetkih životinjskih vrsta te i dalje glumi.

Glumačka karijera Emme Samms krenula je nevjerojatnom brzinom nakon što se kao Holly Sutton pojavila u hit seriji 'General Hospital', a kad je dobila ulogu Fallon Carrington Colby u kultnoj 'Dinastiji', zacementirala je svoj status legende televizijskih sapunica. Nekoliko godina nakon završetka snimanja 'Dinastije' vratila se u Veliku Britaniju te je imala ulogu u BBC-jevoj seriji 'Doctors'.

  • +20
Emma Samms Izvor: Profimedia / Autor: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Al Corleya publika pamti po ulozi Stevena Carringtona, trećeg sina Alexis i Blakea u prve dvije sezone 'Dinastije'. Navodno je dobio otkaz iz serije zbog toga što ju je kritizirao. Novog Stevena su producenti ubacili u scenarij tako da je 'promijenio izgled zahvaljujući plastičnoj kirurgiji'. Corley je ponovio svoju ulogu u TV specijalu 'Dinastija: Okupljanje' iz 1991. godine i od tada je nastavio glumiti, ali više nije imao ulogu koja bi ga toliko proslavila kao uloga Stevena Carringtona. U seriji ga je zamijenio glumac Jack Coleman.

Catherine Oxenberg u seriji je tumačila lik Amande Bedford Carrington, tajne kćeri Alexis i Blakea. Glumila je u seriji od 1984. do 1986. godine. Nakon 'Dinastije' u Oxenberg je osvojila dvije nagrade Soap Opera Digest za ulogu u seriji, Pojavila se u još nekoliko serija, uključujući 'Baywatch', te je imala uloge u brojnim filmovima. Bila je udana za glumca Casper Van Diena, a poznata je i kao kći princeze Elizabete, pripadnice srpske dinastije Karađorđević.

Pamela Bellwood dobila je ulogu Claudije Barrows Blaisdel Carrington, prijateljicu Krystle Carrington, koja se udala za Adama Carringtona,a u seriji je često bila bolesnica u mentalnoj ustanovi. Nakon 'Dinastije' nastavila je gostovati u nekoliko drugih serija, uključujući serije 'Ubojstvo, napisala je', 'Zona sumraka' i 'Zločinački umovi'.

Gordon Thomson u 'Dinastiji' je glumio Adama Carrington, prvorođenog sin Alexis i Blakea. Otet je kao dojenče te ga je odgojila druga obitelj. Kada sazna istinu, vrati se u život obitelji Carrington kako bi se ogrebao za dio bogatstva. imao je manje uloge u nekoliko filmova i sada u 71. godini vodi miran život van očiju javnosti. Glumac se kasnije pojavio pojavio i u nekoliko drugih sapunica, uključujući 'Strasti', 'Naši najbolji dani' i 'Winterthorne'.