tuga u hollywoodu

Kobna nesreća u kojoj je Alec Baldwin usmrtio jednu osobu, a ranio drugu, samo je posljednja u nizu tragedija na filmskim setovima; prisjetili smo se sličnih slučajeva

22.10.2021 u 13:10

Bionic
Reading

Holivudska zajednica potresena je smrću 42-godišnje direktorice fotografije Halyne Hutchins na snimanju filma 'Rust' u Novom Meksiku. No nesreća koja je završila tragično nije jedina koja se dogodila na holivudskim filmskim setovima

Hutchins je pogođena metkom koju je iz rekvizita ispalio Alec Baldwin, a ubrzo nakon što je helikopterom prevezena u bolnicu, nesretna je žena podlegla ozljedama.

Nažalost, smrt Halyne Hutchins samo je posljednja u nizu tragedija koje su se dogodile na setovima filmova i televizijskih serija.

Vrana (1993.)

Brandon Lee Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Brandon Lee, sin ikone borilačkih vještina Brucea Leeja, bio je zvijezda u usponu kad je u jednoj od najtragičnijih smrti u povijesti Hollywooda izgubio život.

Glumac je snimao scenu u kojoj ulični nasilnici ubijaju njegov lik. Umjesto lažne patrone u oružju se našao slijepi metak, a ispaljen u trbuh imao je istu snagu kao i pravi metak.

Lee je hitno operiran, no nakon šest sati borbe liječnika Regionalnog medicinskog centra New Hanover u Wilmingtonu, 28-godišnjak je podlegao ozljedama.

Brooklyn bez majke (2018.)

Tragedija se dogodila i snimanju redateljskog debija Edwarda Nortona 'Brooklyn bez majke', kad je na filmskom setu u ožujku 2018. godine izbio požar.

Pozvana je Vatrogasna postrojba New Yorka da obuzda požar, a odlikovani vatrogasac Michael Davidson, s 15-godišnjim stažem u ovoj postrojbi, tom je prilikom smrtno stradao.

Tijekom vatrogasnog staža četiri je puta bio spominjan zbog hrabrosti, a nakon tragične smrti sa 37 godina iza sebe je ostavio ženu i četiri kćeri.

Na tajnom zadatku (1984.)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Glumci i ekipa snimali su sedmu epizodu TV serije 'Na tajnom zadatku' kad se 12. listopada 1984. dogodila tragedija.

Glumac Jon-Erik Hexum snimao je scenu u kojoj je trebao simulirati ruski rulet, ali pogodak patrone ispaljene iz pištolja u glavu nažalost je bio smrtonosan.

Hexum je hitno prevezen u Medicinski centar Beverly Hills gdje je hitno operiran, ali preminuo je pet dana kasnije, nedugo prije 27. rođendana.

Zona sumraka (1982.)

Tragična nesreća u kojoj su poginuli glumac Vic Morrow i djeca Myca Dinh Le (7) te Renee Shin-Yi Chen (6), rezultirala je velikim promjenama propisa prilikom snimanja.

Scena je trebala prikazati povratak Morrowovog lika u Vijetnam, gdje je trebao zaštititi dvoje vijetnamske djece.

Helikopter kojim je upravljao vijetnamski veteran Dorcey Wingo lebdio je pod efektom djelovanja minobacačke paljbe, ali je detonacija iznad rotora uzrokovala pad helikoptera.

Morrowu i Leju lopatica rotora je odrubila glave, a Chen je nasmrt prignječena u padu helikoptera.

Sudski postupci nakon incidenta trajali su više od deset godina doveli s do strogih promjena sigurnosnih propisa na snimanju, koji prije nisu bili na snazi.

Povratak mušketira (1988.)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Glumac Roy Kinnear 19. rujna 1988. godine je snimao film u španjolskom Toledu kad je u padu s konja zadobio prijelom zdjelice. Iako se pad nije činio strašnim, Kinnear je dobio unutarnje krvarenje pa je hitno prevezen u bolnicu u Madridu.

Preminuo je sljedećeg dana od srčanog udara uzrokovanog ozljedama, u dobi od 54 godine.

Kinnearova obitelj je tužila produkcijsku tvrtku i redatelja filma, optužujući ih prema svjedočenjima očevidaca da je do pada došlo zbog uštede vremena i novca. Godine 1991. dobili su nagodbu od 650 tisuća funti.

Shark! (1969.)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Snimanje filma o napadu morskog psa, u kojem glavnu ulogu ima Burt Reynolds, glavom je platio kaskader kojeg je do smrti izgrizao pravi morski pas.

Na snimanju scene u Meksiku kaskader je ušao u more snimati scenu s morskim psom koji je trebao biti uspavan, ali morska zvijer ipak nije bila pod kontrolom pa je napala i usmrtila nesretnog kaskadera.

Deadpool 2 (2017.)

Produkcija dugo očekivanog nastavka 'Deadpoola' bila je ukaljana kad je kaskaderka izgubila kontrolu nad svojim motociklom i smrtno stradala.

Joi 'SJ' Harris je snimala kaskadersku sekvencu u Shaw Toweru u Vancouveru, kad se izgubivši kontrolu zabila u stakleni prozor.

Bio joj je to prvi nastup u ulozi kaskaderke, iako je bila iskusna vozačica i prva afroamerikanka koja je postala profesionalna cestovna trkačica.

Harris u trenutku nesreće nije nosila kacigu, jer je ni njen lik Domino, kojeg glumi Zazie Beetz, nije nosio u toj sceni.

Top Gun (1986.)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ugledni akrobatski pilot, instruktor leta i snimatelj Art Scholl nebrojeno je puta u životu uspješno izveo zrakoplovne akrobacije koje su ga na snimanju 'Top Guna' odvele u smrt.

Njegova vrtnja avionom za snimanje misteriozno je završila padom u Tihi ocean, u kojem se ugasio život 53-godišnjeg Scholla.