SUPERMODELi

Kako su Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista i Christy Turlington uspjele uzdrmati modnu scenu i od svojih imena stvoriti brend

14.10.2020 u 06:32

Bionic
Reading

Oni koji su odrastali 90-ih godina prošlog stoljeća još uvijek se prilično živo sjećaju nevjerojatnog uspjeha što su ga, gotovo preko noći, doživjele četiri manekenke koje su iz raznih dijelova svijeta stigle u New York kako bi se bavile modom. Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista i Christy Turlington imena su koja su i danas dobro poznata i ostalima, a upravo taj njihov nevjerojatan uspjeh inspirirao je dokumentarnu seriju posvećenu upravo njima

Apple TV+ naručio je od provjerenog tima da napravi dokuseriju pod nazivom 'The Supermodels', u kojoj će se naći ekskluzivni intervjui s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Lindom Evangelistom i Christy Turlington, koje će se ovoga puta prisjetiti svojeg zvjezdanog uspjeha, ali i nevjerojatnog buma koji su izazvale na modnoj sceni 90-ih, zahvaljujući čemu su stekle kultni status.

'Nadamo se da će naši koraci na modnoj pisti prikazani u ovoj dokumentarnoj seriji potaknuti, motivirati i nadahnuti mlade ljude širom svijeta', izjavila je Naomi Campbell.

'The Supermodels' vratit će nas sve u prošlost, u 80-e godine, kada su četiri žene iz različitih dijelova svijeta stigle u New York i upoznale se te postigle slavu koja je nadišla cijelu industriju. S još nekoliko manekenki iz tog doba promijenile su samu modnu industriju, ali i uspjele u još nečemu - od svojih imena stvoriti brendove. Naomi, Cindy, Linda i Christy zarađivale su na svom izgledu, ali i imenu, milijune, a i danas su, makar ne više aktivne na modnoj pisti, itekako jake u aktivizmu, filantropiji te drugim poslovnim uspjesima, otvorivši svojim potezima vrata nekim novim generacijama.

Serija otkriva i propituje načine na koje su supermodeli nadišli tradicionalnu percepciju i ograničenja u modnoj industriji. Ljepotice su se posljednji put s kolegicama Claudijom Schiffer, Helen Christensen i Carlom Bruni okupile na modnoj pisti 2017. godine za reviju Versace SS18 na Milanskom tjednu mode.

  • +4
Supermodeli 90-ih Izvor: Profimedia / Autor: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

Od svih supermodela 90-ih vjerojatno najveći utjecaj na industriju imala je Amerikanka Cindy Crawford, a to je svojedobno istaknuo i modni dizajner Michael Kors rekavši: 'Cindy je promijenila percepciju seksi Amerikanke iz klasične plavuše s plavim očima u brinetu s mozgom.'

54-godišnja Cindy službeno je odavno u manekenskoj mirovini, njezin lik i djelo ušli su u modnu povijest, a ona je i dalje uzor mnogim mladim djevojkama u usponu. Čak i megazvijezde Kendall Jenner i Gigi Hadid ističu kako im je upravo Cindy idol.

A ona je sama odavno naučila da upravo iz svog imena može najviše izvući. Imajući dobar nos za biznis, krenula je u razna ulaganja, lansiranje raznih proizvoda i na kraju je od djevojke s naslovnica modnih časopisa postala pravi mogul. Na neki način i dalje je u modnom svijetu, tu i tamo pristaje na neke unosne angažmane, no prvenstveno je tu kao potpora svojoj kćerki Kaiji Gerber jer je krenula njezinim stopama.

Vjerojatno najveći bum na modnoj sceni napravila je Naomi Campbell, čije je pojavljivanje bilo prava mala revolucija. Manekenstvom se počela baviti u 80-im godinama, kada djevojke tamne boje kože i nisu dobivale puno prilika. No ona se rasizmom nije zamarala. Dapače, bila je itekako uporna da ostvari svoje snove iako je sve što je radila morala raditi s dvostruko većim naporom od svojih kolegica.

Da se upornost isplatila, pokazalo se 1988., kada je Naomi Campbell dobila priliku koja joj je otvorila sva daljnja vrata - naslovnicu francuskog izdanja Voguea. 'Naslovnica mi se i nije previše svidjela, no kada je u kolovozu 1988. stigao na kioske, bio je to nevjerojatni uspjeh jer je napokon tamnoputa djevojka bila na naslovnici francuskog Voguea', rekla je svojedobno Naomi.

Danas 50-godišnjakinja nosi titulu 'crne pantere', ali i razmaženog supermodela koji svojim postupcima ostavlja sve bez riječi. Bahatost joj nije nepoznanica, kao ni opsesija čistoćom, zbog čega je na putovanja, i prije pandemije koronavirusa, odlazila 'u punoj ratnoj spremi' - sa svom zaštitnom odjećom i nizom sredstava za čišćenje, a uz sve to kako bi ostala zdrava na dnevnoj bazi unosi nevjerojatne količine suplemenata.

Za razliku od većine ostalih supermodela, posao joj je i danas najvažniji, pa nauštrb toga nikada nije osnovala obitelj ili imala djecu. Baš kao i kod Cindy Crawford, širok je popis onoga u što je uložila i kreirala kako bi povećala svoje bogatstvo, a i dandanas rado šeta modnim pistama, ovoga puta rame uz rame s djevojkama koje bi joj po godinama mogle biti djeca.

Vjerojatno najpoznatija njezina izjava obilježila joj je život. Linda Evangelista u doba je svoje najveće slave izjavila kako ne ustaje iz kreveta za manje od 10 tisuća dolara dnevno. Takvo nešto ona si je itekako mogla priuštiti izreći jer je prelijepa Kanađanka u to doba bila jedna od najtraženijih manekenki svijeta.

Njezine frizure i različite boje kose bile su njezin zaštitni znak, a njezina ljepota toliko je očarala slavnog fotografa Stevena Meisela da mu je godinama bila muza, zahvaljujući čemu je krasila više od 700 naslovnica časopisa diljem svijeta. No isprva se nije činilo da će imati takav uspjeh, osobito nakon što je kao 16-godišnjakinja otišla u Japan te je doživjela neugodno iskustvo u kojem se od nje tražilo da pozira gola.

Upravo zbog toga poželjela je prestati se baviti modom, vratila se kući u Kanadu i dvije godine oporavljala se od svega prije negoli je manekenstvu pružila novu šansu. Za nju je samo riječi hvale imao i slavni Karl Lagerfeld, čija je također bila muza: 'Ne postoji model na svijetu koji je profesionalan kao što je ona.'

S Naomi Campbell i Christy Turlington činila je trijumvirat nazvan jednostavno Trojstvo, a posljednjih godina poznata je i kao glasna aktivistica za istraživanja o HIV-u, kao i za povećanje svijesti o raku dojke. Iza sebe ima brak s Geraldom Marieom, vezu s glumcem Kyleom MacLachlanom, za kojeg je bila zaručena, kao i nogometašem Fabienom Barthezom. U listopadu 2006. rodila je dječaka Augustina Jamesa i ime oca dugo krila od javnosti. No nakon što je biološki otac odlučio da ne želi priznati sina, Linda Evangelista podignula je sudsku parnicu i dokazala da je on francuski milijarder François-Henri Pinault, suprug glumice Salme Hayek.

Linda danas ima 55 godina i odavno nije u modnom svijetu. Posvetila se privatnom životu i živi daleko od svjetla reflektora, no sa svojim je prijateljicama i dalje bliska i u svakodnevnom kontaktu.

Četvrta od ekipe supermodela koja će se pojaviti u novoj dokumentarnoj seriji je Christy Turlington - osim što je manekenka, aktivistica je, humanitarka i producentica. 50-godišnja ljepotica odlučila je iskoristiti svoje ime kako bi se posvetila važnim ciljevima.

U modni svijet ušla je kao 16-godišnjakinja, da bi se već dvije godine kasnije odselila u New York te su joj se otvorila sva vrata. Gotovo preko noći postala je zvijezda i jedna od najtraženijih manekenki kako u Americi, tako i u cijelom svijetu. Gotovo ne postoji naslovnica nekog modnog časopisa koju nije krasila, a pojavila se i u dokumentarcu o dizajneru Isaacu Mizrahiju, kao i u filmu 'Pret-a-Porter'.

Moda joj odavno nije glavna preokupacija, dapače prije 15 godina počela je surađivati s međunarodnom humanitarnom organizacijom Care, čija je ambasadorica za mentalno zdravlje, a istu ulogu ima i u organizaciji Product Red, koja pokušava podići svijet o važnosti eliminiranja HIV-a i AIDS-a u afričkim zemljama. Nakon što je 2003. proživjela težak porod i imala komplikacije te je potom doznala kako svake godine više od 500 tisuća žena umire prilikom poroda, završila je fakultet zdravstva kako bi mogla što više pomoći.