pomno isplanirano

Kako putuje kraljevska obitelj: Strog i uhodan protokol koji se stoljećima ne mijenja

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Planiranje putovanja, a pogotovo obiteljskog, često zna biti jako naporno. Doza stresa u tom slučaju raste ako ste član kraljevske obitelji koja stoljećima poštuje stogu tradiciju čak i tijekom vrlo čestih putovanja. Evo kako se za putovanja priprema britanska monarhija i njezini najpopularniji članovi

Kada na put odlaze članovi britanske krune, sve mora biti pomno isplanirano, do najmanjeg detalja. U tome naravno prednjače princ William i njegova trudna supruga Kate Middleton sa svoje dvoje dječice, dok ih u stopu prati princ Harry, ali i kraljica Elizabeta II.

Evo na što plemstvo mora posebno obratiti pažnju kada se sprema na putovanje:

Broj pratećeg osoblja

Kraljica Elizabeta II najčešće na sva putovanja vodi još 34 člana privatnog osoblja. To uključuje odjel ugostiteljstva, logistike, ali i privatnog tajnika i njegova zamjenika te još četiri pomoćna tajnika. Tu su naravno i dva stilista, sobarica, ali i glasnogovornici koji dočekuju medije. 

Kraljica Elizabeta, princ William i Kate Middleton

Kraljica Elizabeta, princ William i Kate Middleton

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Sigurnost je najvažniji kriterij

Najveći prioritet prilikom putovanja kraljevske obitelji svakako je sigurnost. Budući da se radi o vrlo važnim članovima monarhije koji će jednoga dana naslijediti krunu, njihov je život ipak prije svega. Zato prilikom nekih putovanja uz njih putuje i liječnik, a gotovo uvijek čitava garda tjelohranitelja. 

Prilikom nedavnog posjeta Poljskoj i Njemačkoj, Kate i William poveli su kraljevskog liječnika, posebice jer su tada s njima putovali četverogodišnji princ George i dvije godine mlađa princeza Charlotte

In the car 🚙

Objavu dijeli Kate Middleton (@katemiddletonlife)

Osim toga, nedavno se doznalo kako je princ Harry unajmio tjelohranitelja koji će danonoćno paziti na njegovu djevojku, američku glumicu Meghan Markle.

  • +12
  • +9

Meghan Markle i princ Harry

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zanimljiv podatak je da sama kraljica ima točno osam policijskih čuvara koji ju prate u stopu. 

Personalizirana prtljaga

Svaki član kraljevske obitelji ima svoju personaliziranu prtljagu koja se razlikuje po šifri, boji i monogramu. Tako je naprimjer prtljaga malenog princa Georgea svijetloplave boje.

  • +10
  • +7

Kraljevska obitelj

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Posebna odjeća za putovanja

Svi članovi uvijek su elegantni i dotjerani u skladu s prigodom jer se za službena putovanja kraljevske obitelji unaprijed pomno biraju outfiti. Tako primjerice omiljena vojvotkinja od Cambridgea uvijek spakira odjeću koja odgovara tradicionalnim bojama države u koju putuje. 

No jedno je pravilo oko odjeće oduvijek isto - svi pripadnici kraljevske obitelji moraju u kovčegu imati crno odijelo ili haljinu, u slučaju da umre neki od članova dvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!