nova pravila

Zašto princ William i Kate Middleton nikad neće živjeti u Buckinghamskoj palači

20.09.2017 u 06:31

Bionic
Reading

Tradicija nalaže da britanski vladar ili vladarica žive u planetarno popularnoj Buckinghamskoj palači u Londonu. No čini se da se višestoljetnoj tradiciji bliži kraj pa neki od nasljednika, primjerice princ William i njegov sinčić George, možda nikada neće iskusiti život u tom raskošnom zdanju

Sve su glasnija nagađanja da su kraljica Elizabeta II i njezin suprug, princ Philip posljednji službeni stanovnici Buckinghamske palače u Londonu. 

Ovo velebno zdanje iz 1703. već je stoljećima dom britanskih monarha, točnije otkada na vlast dolazi kraljica Victorija 1837. godine.  

Iako se o ovoj temi u javnosti nerado govori, sve realne činjenice navode na to da život članova kraljevske obitelji u luksuznoj palači, koja ima čak 775 soba, prestaje nakon smrti kraljice Elizabete II.

  • +10
Princ Philip i kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Baš kao što se moglo vidjeti u prvoj sezoni popularne TV serije 'The Crown', kraljica Elizabeta II nije bila oduševljena životom u palači, već je iskreno žudjela za privatnim obiteljskim domom u rezidenciji Clarence House.

Premda gomila turista već godinama dolazi u London s namjerom da posjeti upravo ovu zgradu, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, kada je u nju dozvoljen i ulaz, izgleda da osobama koje žive u njoj ona ne pruža osjećaj doma. 

Buckinghamska palača Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hladni, beskonačni hodnici, puste sobe i saloni djeluju zapravo depresivno i ne pružaju toplinu kakvu omogućuje neka manja i skromnija palača.

financijski neisplativo

Troškovi održavanja palače preskupi su

U slučaju ostanka službenim domom britanskih monarha, Buckinghamska palača bi trebala neke preinake i radove, a sve to stajalo bi oko 455 milijuna dolara. Zato princ Charles smatra da to financijski i ekološki nije održivo.

Osim toga, kako prenosi The Sunday Times, princ Charles, koji je idući na redu za prijestolje, također se ne namjerava preseliti u kraljevsku rezidenciju, već želi nastaviti živjeti sa svojom suprugom, vojvotkinjom Camillom u Clarence Houseu, palači nedaleko od Buckinghamske.

'Znam da Charles nije ljubitelj 'Velike kuće' (kako ju popularno nazivaju). Ne vidi to kao održivu kuću za budućnost te kuću koja je primjerena modernijem razdoblju. Osjeća da njezino održavanje, kako iz perspektive troškova, tako i zbog zaštite okoliša, nije održivo', izjavio je izvor blizak princu.

Naime, prema posljednjim procjenama, palača zahtijeva neke preinake i radove, a sve to stajalo bi oko 455 milijuna dolara. Zato mlađi i razumniji članovi kraljevske obitelji na umu imaju isplativiju ideju. 

Žele slavnu palaču pretvoriti u turističku atrakciju nalik muzeju ili pak postaviti izložbu u čast kraljici Elizabeti II.

'To se čini potpuno razumljivo i komercijalno savršeno smisleno, pogotovo jer bi se zaradom od ulaznica sigurno pokrio trošak održavanja palače u budućim vremenima', dodaje u nastavku neimenovani izvor za Vogue.

  • +42
Kate Middleton i princ William

S ocem se izgleda slaže i princ William, koji trenutno sa svojom trudnom suprugom, vojvotkinjom Kate Middleton, i dvoje djece, četverogodišnjim princem Georgeom i dvije godine mlađom princezom Charlotte, živi u Kensingtonskoj palači, koja se nalazi u središtu britanske metropole.