NEMA KONKURENCIJE

Kako je Knjaz (opet) spasio TV program?

03.07.2014 u 12:58

Bionic
Reading

Reprize emisije 'Koledžicom po svijetu' koje idu vikendom svaki put nas iznova razvesele na prilično dosadnom TV programu. Kao da je riječ o premijeri filma koji jako želimo pogledati, a pritom se prikazuje besplatno

Malo što nas može razveseliti više nego britak humor Roberta Knjaza. To nam je kao da gledamo 'Mućke' i 'Dva i pol muškarca' u isto vrijeme. Nema lošeg dijaloga, nema praznog hoda, a ljudi, bili oni 'obični', bili najveće zvijezde, Robertu se lakše otvaraju i rado će mu pokazati svoju prirodnu i ljudsku stranu.

Iako njegov humor nije za mase, od samog početka Knjaz je zarazio mnoge svojom vizijom, a kako je nepretenciozan u svemu što radi, od zvijezda je uvijek dobio najviše.


Sjećate li se možda one genijalne epizode 'Mjenjačnice' u kojoj Željko Kerum postaje beskućnik koji skuplja željezo? Kasnije beskućniku Kerum kroji odijelo po mjeri i vozi ga na sastanak uprave u epskom bijelom Maybachu.

Kerum opušteno priča o svemu, a kao najdraži mu film navodi 'Kum', i to 1, 2 i 3, jer 'govore o poštenju'.

Prvi posao Roberta Knjaza bio je onaj na Dugavskoj kabelskoj televiziji, zatim je na OTV-u bio voditelj emisije 'Serbus Zagreb', poslije i voditelj programa. Iako je završio ekonomiju, Knjaz je imao sasvim drugačiju viziju.

Nakon 'Svlačionice' na HRT-u dobio je stipendiju State Departmenta te otišao na jednogodišnje stručno usavršavanje za novinare u SAD, a kad se vratio u Hrvatsku, prešao je na RTL Televiziju.

Prvi projekt na RTL Televiziji bio mu je nogometni-putopis 'U paklu Portugala 2', sniman prije i za vrijeme trajanja Europskog nogometnog prvenstva u Portugalu.

Nakon toga, u jesen 2004, počinje sa snimanjem 'Mjenjačnice'. U njoj su se našle mnoge osobe iz hrvatskog javnog života i na jedan dan mijenjale s 'običnim' ljudima. Poslije dvije sezone 'Mjenjačnice' Knjaz je snimao putopisni šou 'Koledžicom po svijetu'.

Poznate osobe iz hrvatskog javnog života pred dlakavim mikrofonom Roberta Knjaza postale su 'obične', ranjive i nikad iskrenije. Tako je u 'Mjenjačnici' Goran Ivanišević postao djelatnik Čistoće, a u 'Koledžici' su javne osobe morale preživjeti snjegove Grenlanda (Jacques Houdek), indijske filmove (Dalibor Matanić), albanske konjake (Nenad Korkut), gradnju kuće od kravljeg izmeta i urina (Maja Šuput) i još štošta.

Sigurno se mnogi sjećaju Maje Šuput i njenog suočavanja s fobijom od ptica, kako je uz pjesmu 'Na noj, na noj, za narod svoj' zajahala noja te tražila ženika u plemenu Masai. U podnožju Kilimandžara na visokoj peti Maja Šuput izvršila je sve zadatke te zaradila mnoge simpatije.

Knjaz je i sam otkrivao zvijezde. Tako su se uz njega proslavili Kruška i Micika, nažalost pokojna Baka Slavica i Neno Pavinčić, kojeg je rado spominjao na svojim putovanjima.


Knjaz se na koncu emisijama 'I to je Hrvatska' i 'Rekonstrukcija' te tijekom Svjetskog prvenstva 2014. vratio na HRT.

Čak i u reprizi na svojim bivšim televizijama pravi je ljetni džoker jer njegove autorske emisije ne gube na kvaliteti.