reagirali pismom

Josipa, Ibrica, Gabi, Tutić nezadovoljni Porinom: 'Osjećamo potrebu da izrazimo žaljenje'

17.02.2022 u 14:45

Bionic
Reading

U četvrtak popodne bit će svečano proglašenje nominacija za 29. dodjelu nagrade Porin kada će se saznati tko je ušao u finalni krug. Ususret tome, mnogi čuveni glazbenici među kojima su i neki od dobitnika ove nagrade za životno djelo, izrazili su svoje razmišljanje kao neku vrstu peticije upućene prije svega Upravnom odboru nagrade te predstavnicima medija i hrvatskoj javnosti

Godinama se priča i piše oko kontroverze oko ove glazbene nagrade, nezadovoljstvu glazbenika koji imaju zamjerke na šošta - od problematičnih kategorija nominacija, preko organizacijskog ustrojstva nagrade, do glasačkog tijela. Vodeći glazbenici napisali su svoja razmišljanja kojeg prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Potaknuti prijedlogom Veljka Despota, jednog od dobitnika 'Porina' za životno djelo, ujedno i jednoga od trojice začinjavaca, uz idejnog pokretača nagrade Zrinka Tutića i Dražena Vrdoljaka, prvog glavnog tajnika 'Porina', javljamo se sa željom da vas, kao najodgovornije za upravljanje i provedbu strukovne nagrade 'Porin' upoznamo s našim mišljenjem do kojega vam je sigurno stalo. Naime, kao dobitnici 'Porina' za životno djelo, za profesionalnu posvećenost glazbi koju je naš poziv prepoznao i nagradio, osjećamo potrebu da izrazimo žaljenje da je 'Porin' već nekoliko godina bez izdavača, bez diskografa koji su bili njegov neodvojivi dio, a i danas su prema propozicijama presudan faktor za konkuriranje u 'Porinu'. Nama nije poznat razlog razlaza ili da upotrebimo mekšu riječ razmimoilaženja, odnosno činjenice da diskografa nema u upravi i provedbi 'Porina', no mišljenja smo da bi za ukupnost naše glazbene scene bilo izuzetno važno da se svi nekadašnji sudionici, strukovne udruge skladatelja, izvođača, diskografa i HRT, okupe i rekonstruiraju provedbu 'Porina'. Ovaj poziv upućujemo svima spomenutima u prethodnoj rečenici jer nam je važno da naša najprestižnija strukovna nagrada ima u svojim upravnim i provedbenim tijelima sve ključne čimbenike glazbene industrije. Uz sudjelovanje diskografa s kojima radimo i uz koje je vezana i naša kreacija i egzistencija, mišljenja smo da 'Porin' samo dobiva i to višestruko te podsjećamo da je izvorno ime ove naše, nama posebno značajne nagrade bilo 'Diskografska nagrada Porin'. Nadamo se da ćete ovu inicijativu na međusobni otvoreni i kolegijalni razgovor prihvatiti kao poziv koji smjera dobrobiti hrvatske glazbe.

S poštovanjem,

U potpisu:

Veljko Despot, Siniša Škarica, Hrvoje Hegedušić, Drago Diklić, Josipa Lisac, Croatia Records, Vojno Kundić, Gabi Novak, Zrinko Tutić, Ibrica Jusić, Dubravko Majnarić.

Podjsetimo, priča oko Porina je počela kada je jedan od najcjenjenijih hrvatskih glazbenih kritičara Dražen Vrdoljak 1993. godine skladatelju Zrinku Tutiću i diskografu Veljku Despotu predložio da se u Hrvatskoj pokrene diskografska nagrada. Zamišljena je kao strukovna nagrada u kojoj profesionalci nagrađuju profesionalce, odnosno nagrada u koju glazbenici i svi uključeni u glazbeni biznis među sobom biraju najbolje. Utemeljitelji nagrade bili su Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena unija, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska diskografska udruga. Temeljna ideja bila je da Porin predstavlja najbolje u hrvatskoj diskografskoj produkciji protekle godine, bez obzira na to o kojem je glazbenom žanru riječ. Prvi Porin održan je 1994. u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji. 

  • +3
Josipa Lisac Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL