TREBALO JOJ JE DUGO

Jodie Foster otvorila dušu: 'Sve ima veze s mojom majkom, željela sam joj dokazati da vrijedim'

02.11.2017 u 13:17

Bionic
Reading

Svaku ulogu koju je prihvatila odradila je bez zamjerke, a zbog njezinog predanog rada i odlične glume smatraju je jednom od najboljih holivudskih glumica. Iako joj karijera traje gotovo 50 godina, Jodie Foster priznaje kako nikada nije dobila priliku 'snimiti film o ženi, koji je režirala žena i koji je gledan kroz oči žene'

Smatraju je jednom od najboljih holivudskih glumica. Za svoje je uloge čak četiri puta bila nominirana za Oscara, no tek danas, nakon gotovo 20 godina, progovorila je o nekim trenucima iz prošlosti.

  • +15
Jodie Foster Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

54-godišnja Jodie Foster otvorila je dušu u intervjuu za Harper's Bazaar i prisjetila se kako je, kada je imala samo 14 godina, jedan producent od nje zatražio da mu pokaže svoje tijelo.

U potpunosti netipična za holivudske uvjete, upravo je ona zablistala na naslovnici ovog magazina uoči dodjele njihovih godišnjih nagrada Harper's Bazaar Women, na kojima će primiti počasno priznanje. Unatoč karijeri koja traje gotovo 50 godina, budući da je svoj prvi film 'Menace on Mountain' snimila sa osam godina, priznala je kako nikada nije snimila film 'o ženama, koji je režirala žena', kao i da problem neravnopravnosti spolova u Hollywoodu traje i dalje.

U sklopu intervjua Jodie Foster progovorila je i o seksualnom zlostavljanju, i to sve prije negoli su u javnost dospjele optužbe glumica na račun Harveyja Weinsteina. Priznala je tako kako je većinu karijere dobivala scenarije čiji je fokus na zlostavljanju žena, ali i da nikada nije snimila takav film gledan 'kroz oči žene'.

'Snimila sam mnogo filmova, no nikada nisam snimila film o ženi, koji je režirala žena, i koji je gledan kroz ženske oči. Punih 15 ili 20 godina gotovo svaki scenarij koji sam pročitala u glavnoj je ulozi imao ženu koja je ili bila silovana ili zlostavljana kao dijete. Ne vjerujem da je to bilo s namjerom, više onako 'kako omalovažiti ženu i učiniti joj život lošim? O, znam, nek' bude silovana kao dijete'. Mislim da scenaristi jedino tako vide ženske uloge želeći postići 'težinu'.'

Prije godinu dana i sama Jodie Foster otkrila je da je bila zlostavljana. Naime producent ju je na prevaru doveo na tajni sastanak kada je imala tek 14 godina.

'Spavala sam preko vikenda kod prijatelja, a on me nazvao i pretvarao se kako imamo sastanak na koji sam očito zaboravila. Moja mama nije bila kod kuće, a on me nagovorio da dođem na sastanak. Tada je zatražio da skinem jaknu i da se okrenem kako bi mi vidio tijelo.'

Jodie Foster ipak je imala sreće, on ju nije iskoristio, a kada je o svemu tome doznao njezin agent, otišao je do producentovog ureda i udario ga u lice.

Upravo joj je majka Brandy, koja boluje od demencije, unatoč svemu bila najvažnija karika u životu. 'Sve ima veze s mojom majkom i načinom na koji me odgojila. Željela sam joj dokazati da vrijedim', rekla je Jodie te dodala kako je upravo zbog nje pokušala sve što radi u životu napraviti savršenim.

'Radila bih po 120 ponavljanja scena i nikada nisam izgubila fokus. Ako sve dobro radim, moja majka me neće napustiti niti će me odbiti za neku ulogu. Stalno sam se morala dokazivati.'