NE OSTAVLJA VAS RAVNODUŠNIMA

'Jirga' - osebujna ratna drama koju nećete tako brzo zaboraviti

22.12.2022 u 09:23

Bionic
Reading

Jirga pruža koliko intenzivno, toliko i kontemplativno gledateljsko iskustvo koje vas nikako neće ostaviti ravnodušnima

Jirga (Jirga), višestruko nagrađivana (AACTA, CinefestOz) australska ratna drama iz 2018. godine nastala pod redateljskom i scenarističkom palicom Benjamina Gilmoura (Paramedico, Son of a Lion), donosi dirljivu priču o neizbrisivim tragovima rata, smrtnom grijehu i iskupljenju koja vas nikako neće ostaviti ravnodušnima.

Prošlost nikad ne spava

Snimljen u burnoj afganistanskoj provinciji Kandahar, a zbog čega se i doima toliko autentičnim, Jirga ("jirga" na paštunskom znači "sastanak”) je film u čijem se središtu u svakom mogućem smislu nalazi Mike Wheeler (Sam Smith, Slavuj, Nevidljivi čovjek, Sve njezine tajne), umirovljeni australski vojnik koji polako puca pod teretom vlastite prošlosti.

Naime, u sklopu vojne akcije u selo Ghazi Ghar poduzete s ciljem eliminacije talibana Mike je postao jednim od suučesnika vatrenog okršaja u kojem je smrtno ranio nenaoružanog muškarca koji je samo pokušavao zaštititi svoju obitelj. Tri godine nakon tog nemilog događaja dubinski prožet potrebom za suočavanjem sa svojim mračnim grijehom Mike se odlučuje još jednom zaputiti u Afganistan kako bi zatražio oprost od obitelji nesretnog čovjeka čijem duhu nikako ne može umaći.

Međutim, Afganistan je opasno mjesto, a ubrzo nakon što Mike i njegov novopečeni prijatelj (stanoviti raspjevani taksist kojeg tumači Sher Alam Miskeen Ustad) na putu za Ghazi Ghar nalete na talibansku cestovnu blokadu Mike će pasti u zarobljeništvo te će njegova sudbina postati neizvjesnija nego ikad...

Prožet izrazito dokumentarističkim pristupom (film je u potpunosti snimljen tehnikom kamere iz ruke) te neočekivano intenzivan, Jirga, a koji vam je, kao i uvijek, dostupan na streaming servisu Pickbox NOW, u svojoj srži duboko je osobno filmsko putovanje na koje se definitivno isplati odvažiti!