strastven ljubitelj zvuka

Jeste li znali i da Stjepan Hauser ima jednako talentiranog brata?

30.06.2023 u 11:17

Bionic
Reading

U Splitu je u četvrtak navečer na Prokurativama u sklopu Splitskoga festivala održana večer Retrospektive. Petnaest skladbi iz festivalske arhive za publiku je pripremio Miron Hauser, s čijim su Jazz orkestrom HRT-a zapjevale mlade snage hrvatske estrade. Riječ je o starijem bratu slavnog violončeliste

Mnogi će na spomen prezimena Hauser, odmah pomisliti na violončelistu Stjepana Hausera. No široj javnosti manje je poznato da ima starijeg brata Mirona. Prije koji vikend je dirigirao Jazz orkestrom HRT-a na ovogodišnjem Festivalu Zagreb Classic, a sinoć na Prokurativama.

'Kada sam čuo ideju o retrospektivi u obradi našeg jazz orkestra, srce mi je zaigralo. Odmah sam se sjetio svih divnih pjesama i evergreena koji su nastali na Splitskim festivalima, a neki od njih nisu niti dobili nagrade. Kako sam veliki ljubitelj Olivera, prva mi je na um pala njegova skladba Picaferaj koju je izveo davne 1967. Onda je uslijedio onaj najteži dio, odabrati između gomile divnih pjesama petnaest kompozicija. Ali vjerujem da smo uspjeli i da će splitska publika uživati', rekao je Miron Hauser za Slobodnu Dalmaciju.

Više od deset godina stalni član Jazz orkestra HRT-a, a od 2019. njegov je umjetnički voditelj i ravnatelj. Diplomirao je jazz trombon na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Grazu, a magistrirao na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu.

Među ostalim je pet godina bio stalni član Jinxa. Isprva je (šest godina) svirao violinu, ali mu nikako nije odgovarala. Svirao je i s Cubismom, surađivao Oliverom, Ninom Badrić, Gibonnijem, ali i s bratom Stjepanom.

Inače, njihova majka je bila profesorica u glazbenoj školi, a otac, iako nije išao u glazbenu školu, bio je dobar glazbenik, pa je glazba uvijek bila prisutna u njihovom domu.

  • +2
Miron Hauser Izvor: Pixsell / Autor: Zoe Sarlija/PIXSELL

'Sada, kad gledam na to s odmakom, shvaćam da je mojim roditeljima bilo najvažnije da mi imamo sve što nam treba. Jako su puno vremena, truda i ono malo novaca što su imali, ulagali u naše školovanje, u kupovinu instrumenata, u seminare', izjavio je Miron Hauser ranije za Novi list. Dodao je da su 'naizgled bili jako siromašni, nisu dobili ono što smo željeli, ali su definitivno dobili ono što smo trebali, što nema cijenu'. Stjepan i Miron imaju sestru Nušu i starijeg brata Arsena.