osvježenje na sceni

Jedna od najtraženijih domaćih back vokalistica Ana Kabalin predstavlja solo singl - hommage njezinim glazbenim korijenima

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 26.06.2021 17:03
  • Objavljeno 25.06.2021 u 13:43
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kristina Barišić

Riječka glazbenica mlađoj publici je prije svega poznata kao jedan od ponajboljih pratećih vokala iza koje su nastupi s nekim od najboljih domaćih glazbenika i grupa. O kvaliteti vokala i glazbenom znanju svakako najbolje govori činjenica da tijekom karijere surađuje s najpoznatijim domaćim glazbenicima gdje posebno treba istaknuti Parni Valjak u čijoj je stalnoj koncertnoj postavi zadnjih 8 godina. Sada predstavlja pjesmu 'Vrijeme iza nas' koja je snimljena kao svojevrsni hommage u svoje vrijeme iznimno popularne riječke grupe Metrobolik koja je svoj tadašnji status i popularnost, u značajnoj mjeri mogla zahvaliti upravo njezinom vokalu i scenskoj karizmatičnosti

Pjesma je nastala iz autorskog nasljeđa grupe koja je iza sebe ostavila svega jedan službeno izdan autorski album, međutim o kvaliteti i popularnosti iste najbolje govori i činjenica da je singl s tog albuma ('Kada noć padne na grad') uvršten na popis riječkih rock himni. Tekst pjesme 'Vrijeme iza nas' napisao je Robert Paulić, glazbu je radio tadašnji bend: Vladimir Kariolić, Alen Tibljaš, Ljubomir Silić i Ana Kabalin, a produkciju u konačnici Neno Belan koji je omogućio da sve to zvuči ovako dobro.

'Okrenemo li se i napravimo retrospekciju proteklih godina, a pogotovo zadnje dvije, mislim da sama ideja pjesme o prolaznosti koje sa sobom nosi vrijeme je aktualnija možda i više nego ikad. Međutim, iako bi se na prvu iz naslova pjesme moglo zaključiti, ona nije ni spora ni melankolična i dobar je odraz mog poimanja prolaznosti i veselja života, a spot je kroz dinamiku i puno boje još više istaknuo pozitivan stav', o pjesmi kaže Ana. Već dugo vremena je imala želju da se i kroz neki svoj izričaj, posveti glazbi koja ju je u osnovi oblikovala i naučila ono što je nosila sa sobom svo ovo vrijeme. Kao dodatni impuls iz arhiva i uspomena se pojavila i ova pjesma inicijalno nastala kao materijal za drugi, nikad izdani album Metrobolika.

Metrobolik (2002. godina)

Metrobolik (2002. godina)

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Petar Kurschner

'Što se tiče samostalne karijere, mislim da to nije nikakav imperativ već se dogodi ukoliko se u životu poslože neke druge okolnosti. Osobno mi samostalna karijera nije nikad predstavljala cilj, već prvenstveno sredstvo za artikulaciju mojih promišljanja o muzici', rekla je glazbenica koja je među ostalim pjevanje kalila u kultnim Putokazima.

'Naravno, čim sam postala dovoljno 'velika' da im se priključim to sam i napravila. Temelji osnovne glazbene škole pomogli su mi za ulazak u Putokaze a ono što je slijedilo najbolji je primjer kako su beskompromisno učenje i rad, strogi pristup odgajanju u glazbenom i scenskom smislu izvrstan put za kvalitetan i plodan umjetnički život. Uostalom, iz tih istih Putokaza tijekom svih ovih godina izašlo je nebrojeno poznatih i priznatih glazbenika', smatra Ana. Sljedeća stepenica je bio bend Metrobolik u kojem osim nje kao lead vokala su bili odlični riječki glazbenici.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dunja Dopsaj

'Muzika benda njeguje naslijeđe iz tih zadnjih 'valova' Ri-rocka omogućavajući mi da osim pjevačkog dijela, sudjelujem u stvaranju glazbe. To iskustvo je neusporedivo s bilo čim drugim na sceni. Bend prestaje s radom nakon jednog izdanog albuma i to je velika prekretnica ne samo u mojoj karijeri već i u promišljanju svog djelovanja u glazbenom svijetu', prisjetila se. A onda je postala jedan od najtraženijih domaćih back vokala.

'Teško je reći da je takva uloga bila u mojim ranim planovima, međutim vrlo brzo sam shvatila da podređivanje radu kolektiva, uklapanje u postojeće glazbene izričaje, pogotovo kad to rade vrhunski profesionalci, predstavlja umjetnost za sebe. Mogućnost da nastupiš s različitim umjetnicima od kojih su neki tada na vrhuncu svoje karijere, izniman je adrenalinski i profesionalni doživljaj. Snimajući i sudjelujući u raznim projektima shvatila sam koliko su prateći vokali bitni u konačnom rezultatu', pojašnjava. Iza nje je veliki broj različitih projekata pa tako i sudjelovanje na Eurosongu i to dva puta te sudjelovanje na MIK-u (festival 'Melodije Istre i Kvarnera') u razdoblju od 16 godina. Kad nije u studiju ili turnejama bavi se kreativnom poslom.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kristina Barisic

'Kad sam počinjala s muzikom, digitalni marketing nije ni postojao i samo su neki naslućivali u kojem će to smjeru ići. Moram priznati da me pojava prvih društvenih mreža, mogućnosti komuniciranja van tada standardnih načina, fascinirala i zarobila moju pažnju. Iz sadašnje perspektive moglo bi se reći da sam bila 'early adopter' takvih komunikacijskih kanala. Kako to inače biva u životu, igrom sretnih okolnosti, privatno sam se više involvirala u posao koji značajnoj mjeri obuhvaćao taj segment i – ostalo je, ne povijest, već sadašnjost i budućnost. Što se tiče projekata, jedan koji mi je sada aktualan je svakako rad u predstojećoj ljetnoj glazbenoj radionici u Novom Vinodolskom koju radim s profesoricom gitare Slađanom Čolović. Edukacija najmlađih kao novi izazov', najavila je.

Nakon velike stanke za sve glazbenike, Ana se veseli iznimno ljetnoj turneji s Parnim Valjkom. Uskoro se može očekivati još njezinih singlova i planova. Kako kaže, radi se na još jednoj pjesmi koja je ostala produkcijski nedovršena iz vremena rada s bendom. 'Vjerujem kako je zaslužila da bude kvalitetno predstavljena publici i to je sasvim sigurno dovoljno dobar razlog za njeno izdavanje', poručila je.

Izvor: Društvene mreže

O Ani Kabalin

Ljubav prema glazbi kreće od najranijeg doba kada započinje svoje klasično muzičko obrazovanje u osnovnoj glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov - smjer klavir. Prva iskustva u javnim nastupima, važnosti scenskog pokreta te iskustvo rada u grupama stječe u legendarnim Putokazima. Tijekom rada u njima, već se počinje baviti snimanjem pratećih vokala i javnim nastupima za razne izvođače. Kao solist počinje nastupati nakon ulaska u grupu Metrobolik gdje djeluje 7 godina. Za to vrijeme izdaje i tri samostalna singla Menefrego (2006.), Dogodi se (2006.) i Humana (2007.).

U međuvremenu, sa svojim karakterističnim vokalom dolazi u fokus tada velikih glazbenih umjetnika s kojima započinje dugogodišnje suradnje od kojih neke traju do današnjih dana. Neki od najznačajnijih su svakako Oliver Dragojević ('Oliver u Royal Albert Hallu'), Tereza Kesovija ('Tereza a l'Olympia'), Tony Cetinski ('Furia tour'), Radojka Šverko, Neno Belan i naravno Parni Valjak u kojem je stalni prateći vokal zadnjih 8 godina. Paralelno sa svim tim djelovanjima, dva puta je nastupila na Eurosongu – 2003. godine kao prateći vokal našoj predstavnici Claudia Beni, te 2008. kao prateći vokal predstavniku Crne Gore. Sudjeluje i u projektima velikog niza kako domaćih, tako i stranih izvođača a u svom radu svakako ističe da osim pjevanja, radi često i kao koautor glazbe i vokalni aranžer.

Zadnji samostalni singl je upravo pjesma Vrijeme iz nas u izdanju Croatia Recordsa za koju produkciju potpisuje Neno Belan a video produkciju Kristina Barišić. Video spot je sniman na dvije lokacije, u riječkom Ri Hubu i u Vozu na otoku Krku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!