NA PREKRETNICI

Jedini car na svijetu napušta prijestolje, a loza stara 2600 godina u najvećoj je krizi

21.10.2017 u 16:43

Bionic
Reading

Japanska carska obitelj najstarija je vladajuća obitelj na svijetu, a njihova neprekidna krvna loza stara je nevjerojatnih 2600 godina. No sve bi se moglo promijeniti 31. ožujka 2019. godine, kada je trenutni japanski car Akihito najavio svoju abdikaciju, budući da tamošnji zakoni ne predviđaju umirovljenje cara. Na tronu bi ga trebao naslijediti njegov stariji sin Naruhito

Zbog poodmakle dobi i zdravstvenih tegoba, 83-godišnji japanski car Akihito, 125. car u nizu, odlučio se povući s prijestolja, a time je cijelu svoju zemlju doveo u neviđene probleme. Prema pisanju dnevnog lista Asahi Shimbun, riječ je o prvoj carskoj abdikaciji u Japanu nakon više od 200 godina, koja bi se trebala odviti 31. ožujka 2019.

  • +28
Japanska carska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Japanski premijer u studenom će se sastati sa dužnosnicima i članovima carske kuće, a tada će se i službeno objaviti datum abdikacije. Puna tri desetljeća car Akihito vladao je Japanom, a zbog njegove odluke Japan se našao u problemu jer u zakonu ne postoji dio što napraviti ako se car odluči na umirovljenje, budući da je riječ o doživotnoj dužnosti. Ipak, odlučeno je da bi prijestolje krizanteme 1. travnja trebao naslijediti stariji carev sin, prijestolonasljednik Naruhito.

Japanese Royal Family. Welcome 2017. #PrincessAiko #PrincessMako #PrincessKako #PrinceHisahito

A post shared by 👑 (@royals.and.famous.kids) on

Japanska carska obitelj najstarija je na svijetu, a njihova neprekidna krvna loza stara je nevjerojatnih 2600 godina. Prema drevnoj predaji, prvi car Jimmu bio je sin božice Amateratsu pa se zbog toga carska obitelj smatra bogovima i nemaju prezime. Car Akihito prvi je japanski car koji nikada nije smatran božanskim, a za vrijeme svoje vladavine je u domovini i inozemstvu radio na tome da olakša teško breme 2. svjetskog rata, koji je vodio njegov otac Hirohito.

Naslijeđe prijestolja po muškoj nasljednoj liniji

Povodom svog 83. rođendan, carica Michiko napisala je pismo u kojem je izrazila uvjerenje da će ovogodišnja njezina putovanja s carem Akihitom biti posljednja u Japanu te da zbog toga osjeća neizmjeran mir jer će Akihito ostatak svog života provesti u miru i tišini nakon godina carske dužnosti. 

Carska obitelj trenutno broji 19 članova, od čega je čak 14 žena, a po zakonu, naslijeđe prijestolja dopušta isključivo po muškoj nasljednoj liniji, iako se posljednjih godina u vrlo tradicionalnom Japanu razmišlja o tome da na tron dođe i nasljednica. Zbog tog prvotnog zakona, izbor se sužava na trojicu prinčeva.

Naime, car Akihito ima troje djece - sinove Naruhita i Akishina te kćer Sayako Kurodu. Prijestolonasljednik Naruhito nema sinove, tako da bi nasljedna linija išla preko njega, zatim njegova mlađeg brata i potom preko Akishinova sina.

Zanimljivo je kako se japanska carska obitelj ne razlikuje uvelike od europskih loza i sve ostaje 'skriveno' u palači na imanju Akasaka u Tokiju, gdje običnom puku nije dopušten pristup. Jedino kada japanski narod smije ući u palaču posebne su prilike, poput Nove godine, kada se cijela carska obitelj okupi i okupljenima maše iza stakla.

Život u palači

U palači žive car Akihito i carica Michiko, njihovi sinovi Naruhito i Akishino s obitelji, dok je njihova kći Sayako morala iseliti nakon što se udala za 'običnog' građanina. Slično će proći i sve ostale princeze koje će kao miraz dobiti deset godišnjih plaća i nakon toga, prema ustavu iz 1948. godine, prestati postojati kao plemstvo.

Jedinog muškog potomka dobio je 2006. godine princ Akishino, koji ima i kćeri Kako i Mako, dok je njegov stariji brat, prijestolonasljednik Naruhito ima jedino kćer Aiko. Upravo se rođenje Naruhitovog djeteta očekivalo s nestrpljenjem. Punih sedam godina čekali su dijete, a u svemu nije pomagao ni pritisak javnosti. Svi su se nadali da će dobiti sina te je Aiko zapravo bila 'šok' za cijeli Japan.

O tome koliko je to teško palo princezi Masako, govori i to što se povukla iz javnosti kako bi se liječila od depresije. Zbog svega toga Masako je postala poprilično omražena u narodu.

Rođenje prvog muškog nasljednika od 1965. godine

Prema nekim napisima, Naruhitov brat Akishino i njegova supruga, princeza Kiko, nakon dvije kćeri morali su od cara i carice čekati 'zeleno' svjetlo za još jednu trudnoću. Stoga, kada je to napokon dopušteno te je rođen Hisahito, cijela je nacija mogla odahnuti.

Laknulo je i japanskoj vladi koja je rođenjem prvog muškog nasljednika nakon 1965. godine mogla zaobići bilo kakve promjene zakona, kojima se namjeravalo dopustiti da na tron zasjedne i ženska nasljednica.

O tome koliko su 'žestoki' u svojim vjerovanjima i shvaćanjima, govori i izjava nekadašnjeg ministra trgovine Takea Hiranume, koji je rekao: 'Ako Aiko bude mogla postati carica i spetlja se s plavookim strancem dok studira u inozemstvu, uda se za njega, njihova bi djeca mogla postati carevi... Nikad to ne smijemo dopustiti.'

Japanska Kate Middleton

Trenutno jedna od najpopularnijih pripadnica carske obitelji je i 25-godišnja princeza Mako, najstarija kći princa Akishina i princeze Kiko, koju nazivaju 'japanskom Kate Middleton' i koja je svoje obrazovanje odlučila steći u Velikoj Britaniji. O njoj se u posljednje vrijeme pisalo jer je, baš poput svoje tete Sadako, odlučila odustati od carske titule i to zbog - ljubavi.

Unuka cara Akihita trenutno se priprema za vjenčanje s vršnjakom, mladim pravnikom Keijom Komuroom, kojeg je upoznala prije pet godina, dok su bili studenti na Međunarodnom kršćanskom sveučilištu u Tokiju. Zbog svoje odluke da se uda za običnog građanina, prema zakonu se mora odreći svoje carske obitelji.

Osim Mako, u carskoj obitelji još je šest neudanih princeza, među kojima također ne vlada oduševljenje time da ostanu živjeti u carskoj palači. Zbog toga su se pojavili novi problemi jer bi se zbog udaje za obične građane moglo dogoditi da carska obitelj uskoro nema dovoljno članova za sve svoje javne dužnosti.