VIRGIL ABLOH

Jedan je od najpopularnijih dizajnera današnjice, a ovim sramotnim potezom navukao je bijes javnosti

01.06.2020 u 16:48

Bionic
Reading

Američki prosvjednici motivirani smrću Georgea Floyda ne kriju razočaranje potezom jednog od najpopularnijih modnih dizajnera današnjice i pripadnika afroameričke zajednice, Virgila Abloha

Neviđeni prosvjedi već danima tresu Sjedinjene Američke Države zbog smrti Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je preminuo tijekom privođenja u Minneapolisu nakon brutalne primjene policijske fizičke sile.

Osnivač i dizajner popularnog brenda Off-White i kreativni direktor muške linije francuske luksuzne kuće Louis Vuitton o svemu se oglasio putem Instagram storyja otkrivši kako je prosvjednicima donirao 50 dolara, odnosno 340 kuna.

  • +5
Virgil Abloh Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Zajednica Miamija me inspirira. Za djecu na ulicama kojima je potrebna jamčevina za prosvjede u čast Georgeu Floydu', napisao je Abloh u spomenutom Instagram storyju uz brojne fotografije pljački u luksuznim trgovinama diljem SAD-a koje su uslijedile tijekom prosvjeda, a među kojima su i one francuske kuće Louis Vuitton za koju nastupa u ulozi kreativnog direktora.

Poput slavnoga dizajnera, brojne osobe iz svijeta showbiznisa odlučile su javno podijeliti podatak o iznosima donacija ili podršku projektu. Nakon što je napadnuta od strane javnosti zbog doniranih 100 tisuća dolara u jamstveni fond, američka TV ličnost i bivša manekenka Chrissy Teigen povećala je svoju izvornu donaciju na 200 tisuća dolara, odnosno nešto više od milijun kuna.

Saznavši za Virgilov skromni doprinos prosvjednicima, javnosti nije dugo trebalo da ga javno osude na društvenim mrežama, a pojedini su otišli toliko daleko da su u podatke o njegovom liku i djelu na stranicama Wikipedije promijenili nazvavši ga 'škrtom guzicom'.