mnogi su se šokirali

Jasenko Houra o raspadu Prljavog kazališta: 'Nije nikakva tajna da nismo razgovarali dvije godine. Mi idemo dalje'

05.05.2022 u 16:48

Bionic
Reading

U medijima i glazbenim krugovima danas je poput bombe odjeknula vijest kako se jedan od naših ponajboljih bendova svih vremena raspada nakon 45 godina. Prljavo kazalište, u dosadašnjoj postavi više neće egzistirati

Danas Tihomir Fileš i Jasenko Houra, osnivači Prljavog kazališta (uz to dugogodišnji prijatelji i kumovi) više ne razgovaraju, a kako je krenulo, u budućnosti bi mogli pričati samo putem svojih odvjetnika. Stvar je eskalirala i rezultirala mogućim tužbama, donosi Jutarnji list.

Dugogodišnji bubnjar Tihomir Fileš i član prve postave glazbenika iz Dubrave zaštitio je prava na ime benda, kao i, navodno, na još neke pjesme, ali i zaštitni znak/logo benda čuveni jezik čiji je autor Mirko Ilić.

Glazbenik, gitarist, tekstopisac i vođa kultne grupe Jasenko Houra rekao je za Tportal: Nije nikakva tajna da ne razgovaramo već dvije godine. Znali smo da će se to dogoditi. Ali mi idemo dalje'. Na pitanja mogućnosti korištenja imena benda, žigu i vlasništva, uputio nas je na Tomu in der Muhlena, vlasnika uspješne međunarodne tvrtke za autorska prava.

Houra nije znao da je navodno Fileš u ime benda dogovorio koncerte u lockdownu, kad je bila kampanja 'Jer svirati se mora', kao potpora zbog korona mjera. S ostatkom ekipe (iz benda je doznajemo otišao i klavijaturist Jurica Jurica Leikauff) radio je na novom, 15. albumu albumu, koji je praktički gotov, a na njemu među ostalim radi nekdašnji klavijaturist benda, Fedor Boić; počinju s probama i kreću s nastupima.

  • +3
Prljavo Kazalište Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Podsjetimo, Prljavo Kazalište je osnovano 1977. godine u zagrebačkoj Dubravi. Nastali su od sastava Ciferšlus, u kojemu su tada svirali Davorin Bogović, Zoran Cvetković – Zok, Ninoslav Hrastek – Nino i Tihomir Fileš. Nakon što im se priključio Jasenko Houra, mijenjaju ime u Prljavo kazalište. Mladen Bodalec bendu se pridružio 1985. godine i zauzeo mjesto Davorina Bogovića (a već je i ranije s njima surađivao u pratećem bendu).

Posljednje koncerte odradili su prije nešto više od dvije godine kada su trideset godina na sceni proslavili i u zagrebačkoj Areni. Slavljenički koncert rasprodao se čak mjesec i pol dana ranije,

Izvor: Društvene mreže