OTVORENO O SVEMU

Jacques Houdek: 'Zgrožen sam tekstovima nekih pjesama koje današnji klinci slušaju'

15.01.2019 u 10:17

Bionic
Reading

Posljednjih dana pisalo se o tome kako će naš poznati pjevač sudjelovati na ovogodišnjoj Dori, ali kao skladatelj, a on je sada progovorio o tome. Jacques Houdek je ispričao i može li živjeti od glazbe, kako se školovao za opernog pjevača, svojim nadimcima i stanju glazbe u Hrvatskoj

Na početku gostovanja na N1 Jacques Houdek otkrio je kako je došlo do njegova umjetničkog imena.

'Zovem se Željko Houdek. Umjetničko ime Jacques nekako je stiglo, a bilo mi je smiješno kad su mi ga predložili. Sa 16, 17 nešto sam snimuckao za van. Tada su bili popularni DJ-evi i producenti koji su plaćali samo da im posudiš glas za crtić ili nešto. Meni je to bio super džeparac. Htjeli su me jednom potpisati pa je s tim silnim kvačicama i slovom 'lj' to bilo komplicirano. Tada su nastali silni prijedlozi i među njima se našao Jacques', izjavio je. Novinarki i voditeljici Sandri Križanec priznao je da mu imponira nadimak 'The Voice' ili 'Gospodin glas'.

'No nekada se dogodi da taj glas ne funkcionira baš onako kako bi čovjek htio pa vam se to dogodi i na termin koncerta, a onda mislim kako sam zapeo s tim', priznao je.

Govorio je i o tome kako se u Hrvatskoj šest godina školovao za klasičnog opernog tenora.

'Srce je htjelo drugačije... Pronašao sam način, a to je bilo da sam 2001. upisao Berklee College of Music. Iako je stipendija pokrivala dio dugova, još uvijek je trebalo puno novca. I nakon što sam godinu dana molio, kucao na vrata, morao sam se suočiti s činjenicom da ja novca za taj fakultet neću imati, a tu sam već počeo nešto. Nisam u Boston nikad otišao, ali mogao sam si omogućiti nekoliko njihovih gostujućih seminara, predavanja u Europi', kaže Jacques.

Od glazbe, kaže, pristojno živi.

'Znam da to možda ne odgovara mom izgledu, ali ja nisam megaloman. Imam jednu kuću, jedan auto. Nemam jahtu, nemam vikendicu, apartman na moru. Živim normalan, lijep život s pjevanjem i glazbom. Meni je ovo dvostruki dobitak na lutriji', rekao je pjevač.

Potvrdio da ove godine ide na Doru kao autor pjesme.

'Prijavili smo pjesmu na natječaj i vjerujem da će ona proći. Kada sam je pisao, znam da sam je pisao za Roka Blaževića, koji je bio drugoplasirani u showu 'Zvijezde', samo bod iza pobjednice Ilme. To su neka nova djeca, izvanserijski su talenti. Roko je dobio pjesmu 'The Dream', namijenjenu isključivo za njega i za Eurosong, i mislim da sam napravio puno bolju pjesmu od one koju sam napravio za sebe kad sam ja išao na Eurosong. Sada znam točno gdje sam trebao pripaziti, na koji način. Kako bi rekli neki naši političari, imamo know-how. Idemo probati, a ja se nadam da ćemo proći natječaj i onda pobijediti na Dori. A onda sigurno pobjeđujemo i na Eurosongu', poručio je Jacques.

Izjavio je da se danas glazba površno konzumira, baš kao što se površno i živi.

'Događa se prebrz život u tom ganjanju sreće, novca... Umjetnost pada u drugi plan i naravno da se pojavljuju neka rješenja koja su brzopotezna. Ni ja nekad ne mogu doći sebi od šoka kad upalim neke spotove ili neku radiopostaju. Iznova se čudim nekim rješenjima nekih kolega. Svima je to normalno, a meni je tragično da nema, prvenstveno sa strane nas glazbenika, neke brane, štita, da ne popuštamo i budemo društveno odgovorniji. Grozim se kad klinci slušaju neka rješenja koja graniče s pornosenzacionalizmom. Tekstovi pjesama su za svaku osudu. Izvođači koji to promoviraju uopće ne znaju koja je njihova uloga, koja je uloga autora.'

  • +9
Jacques Houdek Izvor: Promo fotografije / Autor: Nenad Šimunić