IZNIMKE POSTOJE

Iako nije u Europi, Australija se natječe na Eurosongu. Zašto je to tako i što bi se dogodilo da nekim slučajem pobjede?

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 14.05.2022 18:28
  • Objavljeno 14.05.2022 u 18:28
Sheldon Riley na Eurosongu predstavlja Australiju

Sheldon Riley na Eurosongu predstavlja Australiju

Izvor: Profimedia / Autor: Jussi Nukari / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nije samo daleka Australija zemlja koja ne spada u Europu, a natječe se na Eurosongu. U istu 'skupinu' spadaju i već dobro nam znani Izrael, ali i Azerbejdžan. Da se nekim čudom i dogodi da Sheldon Riley, ovogodišnji australski predstavnik, pobjedi u Torinu, Eurosong iduće godine neće biti u Australiji

Ono što je, između ostalog, u pravilima Eurosong nejasno je zašto zemlje koje nisu dijelom Europe, dapače, dijele ih oceani, imaju pravo natjecati se. Glazbeno natjecanje, koje se održava već 66. godinu, ove je godine okupilo čak 40 zemalja da se natječu za najbolju pjesmu Eurosonga.

Uz 'veliku petorku' - Francusku, Italiju, Španjolsku, Veliku Britaniju i Njemačku - koje se plasiraju svake godine direktno, mnoge su zemlje iz cijeloga svijeta, a ne samo Europe, odabrale svoje predstavnike za ovo najveće glazbeno natjecanje, a Australiju ove godine predstavlja Sheldon Riley s pjesmom 'Not the Same'.

A ono što zasigurno mnoge zanima je što će se dogoditi ukoliko Australija nekim slučajem pobjedi. No, krenimo od samog početka i prelomnog trenutka kada su ušli na Eurosong. Australcima je to natjecanje odavno zapelo za oko, a Eurosong je upravo u Australiju imao veliku vojsku obožavatelja više od 30 godina. 2014. godine dobili su i službenu pozivnicu da nastupe u polufinalu, ali u zabavnom dijelu programa.

Već godinu kasnije dobili su priliku i da se natječu i to na 50. godišnjici Eurosonga. Tada su se kvalificirali automatski u finale, a pjevač Guy Sebastian svojom je izvedbom završio na petom mjestu. Eurovizijski šefovi bili su toliko impresionirani naporima Australaca da sve odrade kao po špagi, da im je dopušteno da se svake godine natječu, no s jednom iznimkom. Naime, više im nije dopušteno izravna kvalifikacija u finale, već moraju proći polufinalni krug.

Eurosong 2022

Izvor: Profimedia / Autor: Jussi Nukari / Shutterstock Editorial / Profimedia

No, Australija nije jedina zemlja koja ne spada u Europu, a koja se natječe. Među iste spadaju i Izrael i Azerbejdžan, a organizatori se opravdavaju riječima kako Eurosong nije striktno geografski ograničen. Natjecanje organizira European Broadcasting Union, odnosno EBU, koji je sačinjen od različitih emitera iz Europe, ali i šire. U to spadaju britanski BBC, irski RTE, talijanski RAI, švedski SVT...i sveukupno ih je 73 iz više od 56 zemalja, a dopušteo im je, ukoliko to žele, poslati svoju zemlju na natjecanje.

Upravo je to razlog što se na ovom natjecanju pojavljuje puno više zemalja nego što ih spada u Europu. No, što se događa u situaciji da primjerice Australija pobjedi? Što se umalo dogodilo 2016. kada je Dami Im svojom izvedbom osvojila sve i na kraju završila na drugom mjestu s pjesmom 'Sound of Silence'. 

No, zbog pojedinih pravila, takav se scenarij nikada neće odviti. Ukoliko Australija i odnese pobjedu, morat će odabrati europsku zemlju koja će sav posao odraditi u njihovo ime, ali umjesto njih.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!