filmaši obožavaju lijepu našu

Hrvatska je postala jedna od najpopularnijih destinacija za snimanje stranih serija i filmova

04.06.2021 u 13:43

Bionic
Reading

Unazad nekoliko godina Hrvatska, a posebno njezina obala, postala je lokacija na kojoj se snimaju veliki televizijski i filmski projekti. Osim britanske špijunske serije 'The Ipcress File', ove godine se kod nas snimala i akcijska drama o životu i pustolovinama antijunaka Clarka Oloffsona te švedska serija 'Agent Hamilton'. Početkom svibnja odjeknula je vijest da će se i neki od novih nastavaka 'Igre prijestolja' ponovno snimati u Hrvatskoj, no oni nisu jedini filmaši koji su za snimanje izabrali baš našu zemlju

Hrvatska je postala jedna od najpopularnijih lokacija za snimanje filmova u 2021. godini s čak 20 internacionalnih projekata koji su najavljeni samo do ovog svibnja, javlja KFTV.

Jedna od njih je špijunska serija 'The Ipcress File', u produkciji britanskih televizijskih kompanija ITV Studios i Altitude, koja se od 22. travnja do sredine lipnja snima u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

  • +42
Snimanje britanske mini-serije 'The Ipcress File' Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Nakon odličnog iskustva sa serijom 'McMafia', koju je režirao James Watkins, vraćamo u Hrvatsku na snimanje serije 'The Ipcress File' s istim redateljem. Još jednom ćemo iskoristiti hrvatske lokacije koje predstavljaju sedam različitih država i teritorija', izjavio je producent serije Paul Ritchie. Zbog te serije, točnije kao podrška svojoj djevojci Lucy Boynton koja glumi u njoj u Zagreb je stigao oskarovac Rami Malek.

U Rijeci se ovog proljeća snimala i Netflixova serija 'Clark' sa Šveđaninom Billom Skarsgardom, sinom slavnog Stellana Skarsgarda. Prije toga serija se snimala i u Istri, a riječ je o projektu produkcijske kuće Scandinavian content group u suradnji s MP filmskom produkcijom iz Zagreba.

U Hrvatskoj se ove godine snimala i druga sezona švedske serije 'Agent Hamilton' i to na nekoliko različitih lokacija. Prva sezona serije je izašla u siječnju 2020. i ima 10 epizoda, a glavnu ulogu tumači Jakob Oftebro.

'Hrvatska je vrlo raznovrsna kada je riječ o lokacijama, geografskim raznolikostima i arhitektonskom bogatstvu, a cijenimo i stručnost lokalne ekipe i kreativaca', rekao je izvršni producent kuće Eagle Eye Walter Luzzolino. Tijekon svibnja i lipnja u Puli, Rijeci, Zadru i Zagrebu snima nizozemsko-belgijsko-hrvatskog film 'Crossing'.

'Radnja je smještena u Maroku i Španjolskoj, no snimamo ga u Hrvatskoj, što je dosta izazovno. No, iskusna i dobro pripremljena ekipa iz Hrvatske s kojima radimo nam sve olakšava', poručuo je German Boelens iz nizozemske produkcijske kuće Revolver Films.

Podsjećamo, u zadnjih nekoliko godina kod nas je snimljeno višeholivudskih blockbustera, među kojima su filmovi 'The Unbearable Weight of Massive Talent' s Nicolasom Cageom i Pedrom Pascalom, 'Bliss' sa Salmom Hayek i Owenom Wilsonom, a Salma Hayek je uz to sa Samuelom L Jacksonom i Ryanom Reynoldsom i u Hrvatskoj snimala 'The Hitman's Wife Bodyguard'.

  • +22
Salma Hayek i Samuel L. Jackson u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX