UKRAO SHOW

Holivudska legenda, 101-godišnji Kirk Douglas podigao publiku na noge

08.01.2018 u 15:05

Bionic
Reading

Filmaški veteran, 101-godišnji Kirk Douglas nagrađen je u nedjelju Zlatnim globusom za svoju dugogodišnju karijeru, a njegov dolazak na pozornicu u kolicima podigao je na noge publiku koja ga je pozdravila ovacijama

Kirk se na pozornici pojavio u ulozi prezentera jedne od nagrada, a dopratila ga je snaha Catherine Zeta-Jones, koja je podsjetila na dio njegove duge karijere.

'Udruženje američkih pisaca prepoznalo je 1991. ulogu mog svekra, ove živuće holivudske legende Kirka, u ukidanju crne liste u Hollywoodu', rekla je supruga Kirkova sina Michaela.

Na toj su se listi našli profesionalci iz industrije zabave optuženi za veze s komunistima, zbog čega su im odbijane poslovne suradnje.

Jedno od imena s crne liste bilo je i ono scenarista Daltona Trumba, koji je dug niz godina pisao pod pseudonimom, sve dok Kirk nije inzistirao da se njegovim pravim imenom potpiše holivudski epski film 'Spartak', Oscarom nagrađeni film iz 1960. u kojemu je Douglas odigrao glavnu ulogu, a našao se i u ulozi producenta.

Kirk je odgovorio Catherine, ali njegov je govor na trenutke bio gotovo nečujan.

'Catherine, sve si rekla. Mogao bih držati govor, ali ne želim to reći', zastao je na trenutak i sa smiješkom upućenim Catherine nastavio: 'Ne bih te mogao pratiti.'

Glumica mu je tada, držeći ga za ruku, rekla da bi onda mogli razgovarati o nominacijama.

Rođen kao Issur Danielovitch, Kirk je odrastao u gradiću Amsterdam u državi New York, kao sin siromašenih židovskih useljenika iz Rusije. Zanimanje za glumu pokazao je u srednjoj školi i osvojio stipendiju Američke akademije dramskih umjetnosti u New Yorku.

Kolegica mu je bila Lauren Bacall, s kojom je neko vrijeme i izlazio prije nego se oženio kolegicom Diane Dill, majkom glumca Michaela Douglasa i njegovog brata Joela.

  • +47
Crna izdanja na dodjeli Zlatnih globusa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tijekom Drugog svjetskog rata služio je u američkoj mornarici, a nakon otpuštanja iz vojske zbog ratnih ozljeda, radio je kao kazališni glumac. Njegova kolegica i prijateljica Bacall preporučila ga je redatelju Halu Wallisu, a ovaj ga je 1946., kao tridesetogodišnjaka, angažirao u filmu 'Neobična ljubav Marthe Ivers'.

Kirk je postao filmska zvijezda i glumio u više od 90 filmova, a vrhunac njegove slave obilježile su 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća, kada je glumio u filmovima poput 'Šampion' (1949.), kojim je stekao sliku čvrstog momka, '20.000 milja pod morem' (1954.), 'Obračun kod O.K. korala' (1957.), 'Spartak' (1960.), 'Usamljeni su hrabri' (1962.) i 'Opasni momci' (1986.).

  • +9
Kirk Douglas Izvor: Profimedia / Autor: N.N.