kirk i anne douglas

Ovo je tajna jednog od najdugovječnijih holivudskih brakova

04.05.2017 u 06:28

Bionic
Reading

Kada je ranih 50-ih godina prošlog stoljeća upoznao Njemicu Anne Buydens, legendarni holivudski glumac iza sebe je već imao jedan brak te je bio zaručen za glumicu. Ipak, lijepa Anne silno ga je očarala, no ona nije bila previše impresionirana. Kirk Douglas tada ju je odlučio osvojiti, a u svom je naumu na kraju i uspio. Par već 62 godine živi u skladnom braku, unatoč mnogobrojnim izvanbračnim aferama koje su se vezale uz njih

U prosincu prošle godine proslavio je 100. rođendan, a osim te brojke, legendarni glumac Kirk Douglas još se nečim može pohvaliti. Već 62 godine u braku je s dvije godine mlađom Anne Douglas. Iako su njegove izvanbračne afere bile javne, Anne je odlučila pomiriti se s njegovom nevjerom i 'zažmiriti' na njegove ljubavnice. Ovih dana objavljena je i knjiga 'Kirk and Anne: Letters of Love, Laughter and a Lifetime in Hollywood', u kojoj se nalaze ljubavna pisma koja su jedno drugome pisali tijekom godina.

'Kirk nikada nije skrivao svoje avanture od mene. Kao Europljanka bila sam svjesna da je sasvim nerealno od mene očekivati totalnu vjernost u braku', napisala je Anne Douglas. Mnogi tvrde da su upravo ti njeni europski korijeni zaslužni za to da njihova neobična ljubavna priča toliko traje.

Kada su se upoznali, Njemica Anne Buydens je tada, zbog ratne situacije tijekom 2. svjetskog rata, bila u braku s belgijskim prijateljem, a Kirk je već tada bio rastavljen i tajno zaručen s glumicom Pier Angeli.

'Njezina ljepota bila je sasvim nešto drugo. Uvelike se razlikovala od svih žena s kojima sam do tada bio, otkako me Diana napustila', napisao je Kirk, koji je Anne upoznao u Parizu ranih 50-ih godina, dok je tamo snimao film 'Act of Love', a ona mu je bila prevoditelj s tamošnjim medijima. Kada ju je prvi put pozvao na spoj, odbila ga je.

'Odlučio sam tu mladu ljepoticu odvesti na večeru u najromantičniji i najskuplji restoran u Parizu 'La Tour d'Argent'. Ona me odbila i rekla da će radije ostati kod kuće i ispeći si kajganu. Činjenica da je nisam impresionirao, impresionirala je mene i čvrsto sam je odlučio osvojiti.'

Koliko god bio 'opsjednut' njome, trebalo je proći vremena da razvrgne zaruke s Pier Angeli. Kada se to dogodilo, Kirk i Anne su se vjenčali u svibnju 1954., nakon što mu je priprijetila da će ga ostaviti. Kada ju je vidio da pakira kofere, shvatio je koliko mu znači i da će bez nje 'biti izgubljen'.

Iako su bili u braku, Kirk jednostavno nije mogao ostati vjeran samo jednoj ženi, pa je obnovio afere s bivšim ljubavnicama. O tome je pisao i prije gotovo 30 godina u svojoj autobiografiji 'The Ragman's Son'. No nije samo on tražio avanturu izvan bračnog kreveta. I sama Anne je priznala kako je ostala u dobrim odnosima sa svojim bivšim ljubavnikom, s kojim se viđala u Parizu u vrijeme dok je čekala američko državljanstvo.

On je toliko bio zaluđen njome, da ju je molio da ostavi Douglasa i ostane s njim, pa je za zajedničkog boravka u hotelskom apartmanu otvorio prozor i prijetio da će se baciti kroz njega. Kada je shvatio da ona neće odustati, priprijetio joj je da će se potruditi da je Douglas ostavi.

Vrativši se kući, sve je ispričala svom suprugu, a on ju je, kako piše u knjizi, čvrsto zagrlio i obećao joj: 'Obećajem ti, Anne, sve dok smo živi, čuvat ću te i paziti na tebe.' Na to je dodala kako je od te rečenice prošlo 62 godine, a Kirk još nikada nije pogazio te riječi.

Sam Kirk Douglas nebrojeno je puta izjavio kako mu nije nikada bilo jasno kako ga je mogla trpjeti, a kamoli se zaljubiti u njega, jer tada baš i nije bio pretjerano popularan. 'U meni je bilo puno bijesa, u kombinaciji s arogancijom. Mnogi me ljudi trpe samo zato što imam divnu ženu. Svi je vole, uključujući i moju prvu suprugu i sinove Michaela i Jolea koje sam dobio s Diane. Anne me nikada nije pokušala promijeniti, ali isto tako nije oklijevala da kaže što joj je na umu. No i tada je to radila blago i s dozom humora. Ipak, uspjela me na kraju promijeniti i to nabolje. Spasila mi je život nekoliko puta: zabranila mi je da s Mikeom Toddom otiđem na taj kobni let, kada sam imao moždani udar vozila me u bolnicu poput vozača Formule 1, pomagala mi je da vratim govor.'

#kirkdouglas pops out of a 🍰 for #Annedouglas #palmsprings 1959

Objavu dijeli Matt Berman (@mrmattberman)

Na 50. godišnjicu braka, 2004. godine, Anne Douglas napokon je dobila vjenčanje kakvo je zaslužila, budući da su prve zavjete izrekli u Las Vegasu. To vjenčanje održano je na Beverly Hillsu i s 300 uzvanika koji su dijelili njihovu sreću, a zbog njega, netom prije ceremonije, Anne se preobratila na židovstvo.

Na pitanje jednog prijatelja koja je tajna njegova dugogodišnjeg braka, Kirk je iskreno odgovorio: 'To je lako. Rekao sam svojoj ženi, ako me ikada ostaviš, ja idem s tobom.'