NAJVIŠA TITULA

Hoće li Kate Middleton ikada postati engleska kraljica

19.03.2018 u 09:48

Bionic
Reading

Titule na britanskom kraljevskom dvoru oduvijek su izazivale veliko divljenje i strahopoštovanje, pa je tako i danas. Zato se javnost već sada počela zanimati koju će titulu nositi vojvotkinja Kate Middleton kada njezin suprug, princ William jednoga dana postane engleski kralj

Aktualnu vladaricu britanske krune, kraljicu Elizabetu II nakon smrti naslijedit će njezin sin, princ Charles, dok će njegovu vladavinu jednoga dana preuzeti treći u redu, princ William. U tom trenutku i njihove će se titule promijeniti.

Princ Charles više neće biti vojvoda od Walesa, a princ William oprostit će se od titule vojvode od Cambridgea. To je podatak koji je javnosti jako dobro poznat, no ono što sve zanima je koje će titule u tom trenutku dobiti njihove supruge, vojvotkinja Camilla i Kate Middleton.

  • +8
Princ Charles i vojvotkinja Camilla Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Do prije nekoliko godina na ovo je pitanje redovito odgovarao putem službenih stranica kraljevski glasnogovornik, a isto je učinjeno još 2005., kada su princ Charles i Camilla stali pred oltar. Jasno su tada naglasili da je Camilla vojvotkinja od Cornwalla i da nikada neće dobiti titulu kraljice.

Razlog tome leži u tradiciji, jer ni suprug kraljice Elizabete, princ Phillip nikada nije postao kralj. No znatnu ulogu u takvoj odluci kod Camille je igrao i utjecaj javnosti. Nakon smrti princeze Diane, Camilla nikada nije postala omiljena stanovništvu. Prema anketama koje su provedene, Britanci i danas, 13 godina nakon što je ušla u kraljevsku obitelj, ne žele vidjeti vojvotkinju Camillu kao kraljicu.

Ipak, odluka hoće li jednoga dana nositi titulu kraljice ili ne ostaje na tadašnjem vladaru i nositelju krune, odnosno Charlesu.

Isto tako, kada zasjedne na tron, i princ William samostalno će odlučiti hoće li svojoj supruzi Kate dodijeliti titulu kraljice ili ne.

Do tada će o titulama vojvode i vojvotkinje od Cambridgea odlučivati 91-godišnja kraljica Elizabeta II, a potom i budući kralj Charles. On će pak sam donijeti odluku hoće li tada na sina prenijeti titulu vojvode od Walesa.

  • +12
Kate Middleton na trkalište Ascot stigla u gotovo identičnom stajlingu kao i prethodne godine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Poznato je kako iz poštovanja prema tragično preminuloj princezi Diani, koja je za života nosila titulu princeze od Walesa, vojvotkinja Camilla nije preuzela identičnu titulu, a isto se očekuje i od Kate Middleton.