FLEETWOOD MAC

Hit serija o kojoj svi govore inspirirana je meteorskim usponom jednog od najpoznatijih bendova 70-ih, ali i burnom ljubavnom pričom

09.03.2023 u 06:50

Bionic
Reading

Ne prestaje interes za novu seriju Amazon Primea 'Daisy Jones & šestorka', snimljenoj prema istoimenoj knjizi Taylor Jenkins Reid, a koja je pak inspirirana stvarnom pričom o meteorskom usponu benda u 70-ima - Fleetwood Macu

Čekanju je napokon došao kraj. Serija 'Daisy Jones & šestorka' stigla je na Amazon Prime, a gledatelje je odmah osvojila priča o dva vokala benda iz 70-ih, Daisy Jones i Billyju Dunneu, koji se zaljube. Ako vam je cijela priča odnekud poznata, niste pogriješili.

Autorica knjige Taylor Jenkins Reid, po kojoj je snimljena istoimena serija, inspirirala se pričom o nastanku i uspjehu grupe Fleetwood Mac, a iako je nije doslovce kopirala, toliko se stvari poklapa da je to zapravo nevjerojatno, osobito ljubavna priča Stevie Nicks i Lindseyja Buckinghama.

Prije negoli je Fleetwood Mac stekao planetarnu popularnost, njih dvoje bili su solo izvođači koji su započeli vezu, a potom se sve zakuhalo i zakompliciralo. I baš kao što su Nicks i Buckingham u stvarnom životu stvarali magiju, privatno i poslovno, isto se događalo između Daisy i Billyja u knjizi, ali i seriji.

Fleetwood Mac glazbeno je zadužio cijelu scenu, a svoj su status učvrstili još 1977., kada je svjetlo dana ugledao njihov album 'Rumors' s hitovima poput 'Dreams' i 'The Chain'. Nakon toga više ništa nije bilo isto. Album je prodan u više od 40 milijuna primjeraka, zahvaljujući čemu je postao i jedan od onih s najvećom zaradom svih vremena, a članovi benda postali su istinske rock zvijezde.

  • +33
Daisy Jones & The Six Izvor: Promo fotografije / Autor: Lacey Terrell/Prime Video

Bend je osnovan 1967. godine, a proživljavao je stalne promjene članova, no nije nedostajalo ni burnih romansi, kao ni ovisnosti pojedinaca. Ipak, uspjeli su u onome u čemu rijetki uspijevaju - unutarnju neslogu pretvorili su u zlato, stvarajući hitove uz koje su se prekidi ljubavnih veza lakše podnosili.

A da su im hitovi uistinu bezvremenski, govori podatak da je nakon što je pjesma 'Dreams' postala viralna na TikToku 2020. ponovno je ušla na Billboardovu listu Hot 100, izguravši Miley Cyrus i Lady Gagu. Stoga su mnogi uvjereni da bi serija 'Daisy Jones & šestorka' mogla učiniti isto.

Daisy Jones & the Six Izvor: Društvene mreže / Autor: Prime Video

Dok ne pogledate seriju i stvorite vlastito mišljenje, podsjetimo se zajedno nastanka ovog benda i svih zavrzlama kroz koje su godinama prolazili.

Srpanj 1967. - Fleetwood Mac osnovan u Londonu

Bend su osnovali bubnjar Mick Fleetwood, basist John McVie i pjevači/gitaristi Jeremy Spencer i Peter Green, a 1968. na gitari im se pridružio Danny Kirwan te su iste godine izdali debi album.

Svibanj 1970. - bend je ostao bez frontmena

Peter Green napustio je bend nakon što je, zbog uzimanja narkotika, pogoršano njegovo mentalno zdravlje.

Kolovoz 1970. - u bend dolazi Christine McVie

Dvije godine nakon udaje za Johna McViea, Christine, koja je bila u bendu Chicken Shack, postaje članica Fleetwood Maca te je svirala klavijature i pjevala. Snimila je četvrti album 'Kiln House' i za njega nacrtala omot.

  • +3
Fleetwood Mac Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Veljača 1971. - Jeremy Spencer napušta bend

Uoči rasprodanog nastupa Jeremy Spencer 'otišao je po časopis' i više se nije vratio. Bend je tek naknadno doznao da se pridružio kršćanskom kultu The Family, prije poznatom kao The Children of God, a umjesto njega došao je Bob Welch.

Kolovoz 1972. - najuren je Danny Kirwan

Kirwanova borba s alkoholizmom unijela je nemir među članove benda, a nakon fizičkog obračuna u backstageu, razbio je svoju gitaru Les Paul i potom odbio nastupiti na pozornici. Momentalno je dobio otkaz, a umjesto njega stigao je Bob Weston.

Listopad 1973. - Weston je najuren nakon afere s Fleetwoodovom suprugom

Mick Fleetwood vjenčao se 1970. s Jenny Boyd, čija je starija sestra Pattie Boyd bila supruga i muza Georgea Harrisona. Boyd i Weston započeli su ljubavnu aferu tijekom turneje na kojoj su promovirali album 'Mystery to Me', a kada je Fleetwood doznao za to, bio je očajan. Weston je dobio otkaz, a ostatak turneje je otkazan. Nakon nastupa u Lincolnu u Nebraski bend se nakratko razišao.

Look At Us Now (Honeycomb) - Daisy Jones & The Six Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Travanj 1974. - pravna bitka za vlasništvo nad bendom

Fleetwood, bračni par McVie i Welch podigli su tužbu protiv bivšeg menadžera Clifforda Davisa kako bi im ostalo vlasništvo nad imenom benda, a koje je on pokušao koristiti u Americi s drugim sastavom.

Rujan 1974. - izvorni članovi Fleetwood Maca ponovno se okupljaju

Fleetwood, bračni par McVie i Welch odlučili su se preseliti iz Engleske u Ameriku. Nakon što su odbacili Davisa kao menadžera nisu mu pronašli zamjenu pa je Fleetwood Mac postao jedan od vodećih rock bendova koji su uspijevali sami sebe voditi. Iako pravna bitka s Davisom oko prava na ime još uvijek nije bila gotova, potpisali su ugovor s Warner Brosom i izdali deveti album. Izvansudska nagodba dogovorena je četiri godine kasnije.

Prosinac 1974. - Stevie Nicks i Lindsey Buckingham pridružili su se bendu

Nakon što je Fleetwood Mac posjetio Sound City Studios u Los Angelesu, glazbeni producent i inženjer zvuka Keith Olsen pustio im je njihovu pjesmu 'Frozen Love' u izvedbi dua Buckingham i Nicks, a njihovim se nevjerojatnim talentom bend oduševio. Još dok su bili u studiju Fleetwood je upoznao Lindseyja Buckinghama i pitao ga bi li se pridružio bendu, a on je pristao pod jednim uvjetom - da uzmu i njegovu djevojku Stevie Nicks.

U isto vrijeme bend je napustio Welch, želeći ostvariti solo karijeru.

Regret Me (Daisy Jones & The Six) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Veljača 1976. - Fleetwood Mac počinje rad na albumu 'Rumours'

Unatoč uspjehu, slava je uzela svoj dio kolača. Brak McVieovih se raspao, Buckingham i Nicks su prekinuli, a Fleetwood se borio s ovisnošću o drogi. No unatoč svemu bend je marljivo radio na novom albumu. Ipak, osobna previranja utjecala su na produkciju. Tako su donedavni supružnici McVie razgovarali samo kada su morali o glazbi, a Buckingham i Nicks napisali su jedno drugome 'Dreams' i 'Go Your Own Way', pjesme koje su uskoro postali hitovi. Hit je napisala i Christine McVie, 'You Make Loving Fun', posvećen svojoj novoj ljubavi - Curryju Grantu, koji je na turnejama bio zadužen za rasvjetu.

Veljača 1977. - početak turneje 'Rumours'

Osobna drama članova benda nastavila se i na turneji. Nicks se fizički obračunala s Buckinghamom nakon što ju je on ismijavao na pozornici, a njezina ovisnost o kokainu postajala je sve gora. Sve je kulminiralo nakon što joj je liječnik otkrio rupu veličine novčića u hrskavici nosa, dovoljno veliku da izazove izljev krvi u mozak, a koja je bila posljedica stavljanja aspirina otopljenog u vodi u nos da bi izliječila glavobolju.

Kratko pomirenje Fleetwooda i Boyd dovelo je do njihovog ponovnog vjenčanja 1977., no već iduće godine su se razveli.

Fleetwood Mac - Dreams (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

1978. - Fleetwood počinje vezu prijateljicom Stevie Nicks

Tijekom novog boravka u studiju Nicks je otkrila da je Fleetwood započeo aferu s njezinom dobrom prijateljicom Sarom Recor, a koja je u to vrijeme i sama bila u braku. Zbog svega je Sara dobila od ostalih članova benda zabranu da dođe blizu studija, a to je kulminiralo sveopćom svađom koja je potrajala mjesecima. No u to vrijeme stvorili su nove hitove.

Fleetwood je oženio Saru Recor 1988. i ostao s njom u braku do 1995. godine.

1980. - tučnjava Nicks i Buckinghama na pozornici

Iako je njihovoj vezi došao kraj, tenzije između njih dvoje i dalje su postojale. A onda je to kulminiralo na koncertu na Novom Zelandu, kada je Buckingham pokušao podmetnuti nogu Nicks kako bi pala te je čak bacio gitaru na nju. Incident je zaustavio koncert, a onda je došlo do konačnog fizičkog obračuna u backstageu.

Srpanj 1981. - Nicks započinje solo karijeru

Stevie Nicks izdala je solo album 'Bella Dona' i to dok je još tehnički bila članica benda.

Fleetwood Mac - Gypsy (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ožujak 1984. - Fleetwood podnosi zahtjev za bankrot

Iako su mnogi nagađali da su bubnjarevi financijski problemi nastali zbog visokih troškova za drogu, njegov odvjetnik je to demantirao.

Krajem 1986. - Nicks odlazi na rehabilitaciju

Nakon što je završila solo turneju Nicks se prijavila u kliniku Betty Ford kako bi se izliječila od ovisnosti o kokainu.

Rujan 1987. - Buckingham napušta Fleetwood Mac

Uoči turneje 'Tango in the Night' svoj odlazak je najavio i Buckingham, želeći solo karijeru, a na njegovo mjesto došli su gitaristi Billy Burnette i Rick Vito.

Fleetwood Mac - Seven Wonders (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Rujan 1990. - Nicks i Christine McVie napuštaju Fleetwood Mac

Javnost su šokirale Nicks i McVie svojom odlukom da napuste bend po završetku turneje. I dok je Nicks namjeravala zaploviti solo vodama, McVie je rekla da će snimati s bendom, no neće odlaziti na turneje.

Siječanj 1993. - bend se ponovno okuplja zbog inauguracije Billa Clintona

Buckingham, Fleetwood, Nicks i McVie okupljaju se kako bi nastupili na inauguracijskom balu za novoizabranog predsjednika Billa Clintona. Te godine Nicks ponovno odlazi na rehabilitaciju, ovoga puta zbog ovisnosti o tabletama klonazepam.

Svibanj-kolovoz 1997. - Fleetwood Mac se okuplja zbog live albuma

Snimljen u svibnju i objavljen u kolovozu, 'The Dance' je bio live album nastao tijekom okupljanja grupe u Burbanku.

Fleetwood Mac - Little Lies (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

1998. Christine McVie napušta Fleetwood Mac

Iako je bila uvjerena da se više neće vratiti, 16 godina kasnije, 2014., Christine je ponovno otišla na turneju s bendom. U to vrijeme živjela je povučenim životom u Engleskoj nakon što je izdala solo albume, no nedostajali su joj nastupi na pozornici.

Kolovoz 2018. - Buckingham drugi put napušta Fleetwood Mac

Nakon što se vratio u bend 1997., gitarist i pjevač dobio je otkaz nakon što se nije složio s nadolazećom turnejom.

Listopad 2018. - Buckingham tuži Fleetwood Mac

Buckingham je podigao nekoliko tužbi protiv članova benda, među ostalim zbog kršenja obaveza, usmenog ugovora... Parnica je završena dva mjeseca kasnije, no u čiju korist, nije poznato.

Lipanj 2022. - još jedan razlaz Fleetwood Maca

U intervjuu koji je dala za Rolling Stone, Christine McVie dala je naslutiti da bi iduća turneja mogla biti zadnja, a i dala je jasno do znanja kako se nada da će im se pridružiti Buckingham. Tada je otkrila i da se bend neslužbeno raspao nakon svjetske turneje 2018./2019. te da od tada baš i nisu u kontaktu.

Veljača 2023. - ništa od ponovnog okupljanja

Nakon što je u studenom 2022., poslije kratke bolesti, preminula Christine McVie, nekoliko mjeseci kasnije Mick Fleetwood jasno je dao do znanja da od ponovnog okupljanja benda neće biti ništa, osobito ne nakon smrti McVie.