20 GODINA KARIJERE

Grupa E.N.I.: Uživamo u zavidnoj godišnjici

07.03.2017 u 21:50

Bionic
Reading

Popularni kvartet koji čine Elena Tomeček Zdjelar, Nikolina Tomljanović, Iva Močibob i Ivona Maričić, poznatiji kao E.N.I., ove će srijede, na Dan žena, obilježiti 20 godina karijere velikim koncertom u riječkoj dvorani Zamet. Uoči koncerta djevojke su se za tportal prisjetile svojih početaka i otkrile što bi mijenjale da mogu te otkrile kakvi su im planovi za sljedećih dvadeset godina

Djevojke su se pojavile na sceni 1996. godine, kad i Spice Girls, s kojima su ih često uspoređivali. Stasale iz legendarnih riječkih Putokaza, bile su osvježenje na hrvatskoj estradi. Iza grupe E.N.I. su brojne suradnje s raznim glazbenicima i festivali, a s pjesmom 'Probudi me' 1997. godine nastupile su na Eurosongu u Dublinu te objavile šest albuma. Iako svaka od njih gradi i solo karijeru, i dalje su aktivne. Nedavno su objavile novi singl 'To je moj dan', a rade i na novom projektu.

U Rijeci, u Centru Zamet, uz suradnike, glazbenike, obitelj, prijatelje i publiku, slavite ćete 20 godina grupe. Kako ćete još, osim koncertom, obilježiti tu veliku obljetnicu?

Nikolina: Da, bit će to dug i živahan dvosatni koncert uz suradnike koji su na neki način obilježili našu karijeru. Pridružit će nam se na stageu Putokazi, Šajeta, Neno Belan i Fiumensi, Sandro Bastiančić iz grupe En Face, Vava i Let 3. Mislim da će publika zaista uživati s nama. Jako smo uzbuđene i sretne. Nakon koncerta neizostavno je druženje s našim kolegama i prijateljima, onako kako samo mi znamo.

Kad pogledate iza sebe, jeste li zadovoljne? Je li moglo bolje i biste li što mijenjale?

Iva: Jako smo ponosne na sve ono što smo napravile u ovih 20 godina. Iza sebe imamo šest studijskih albuma, Doru, Porin, suradnje s vrhunskim glazbenicima, autorima i producentima. Baš smo zadovoljne i sad je vrijeme da malo uživamo u toj, za ženski vokalni bend, stvarno zavidnoj godišnjici. Ništa ne bismo mijenjale. Ponosno nosimo te svoje godine. Još uvijek smo mlade.

Koji je recept za tako dugo trajanje?

Ivona: Vjerujem da je upravo naš način bavljenja glazbom naš recept za dugovječnost. Oduvijek smo bile neopterećene popratnim sadržajima koji idu uz snimanje albuma i nastupe, primjerice pojavljivanjem u medijima, na događanjima. Osim toga, glazba nije naš primarni izvor prihoda, sve imamo svoje profesije koje također jako volimo, tako da novac nije mogao biti kamen spoticanja. E.N.I. nam dođe kao neko utočište od svakodnevice, imamo tu mogućnost da se intenzivno viđamo kad to želimo, a onda se malo odmaramo jedna od druge kad 'pretjeramo'.

Jeste li ikad posvađale i pomislile na prestanak rada?

Elena: Naravno da smo se znale i posvađati, porječkati. Pa to je normalno, zar ne? Ali nikad nismo razmišljale o prekidu. Malo bismo se udaljile da se ohladimo, pa bismo izgladile stvar i krenule dalje.

Spomenule ste solo karijeru. Hoće li ona sada biti na čekanju jer radite novi album?

Iva: Nema čekanja. Imamo vremena za sve. Album Turista 'Human_Esque' samo što nije vani, a planiramo i promociju u Rijeci.

Ivona: Navikle smo na multitasking, uostalom, žene smo! Baš ovih dana iščekujem izlazak pjesme 'Moj dah', zajednički singl Markovskog, klavijaturiste Urbana & 4, i mene!

Elena: Ne mogu reći da sam krenula u solo karijeru, imala sam jedan samostalni projekt. Naime, dok sam bila trudna, dobila sam ideju da snimim album uspavanki i to sam i ostvarila. Za taj album dobila sam 2014. godine Porin za najbolji dječji album. Sad sam koncentrirana na završetak albuma s E.N.I., a poslije ćemo vidjeti.