TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Fokus' o Ini i MOL-u: Samo za genijalce!

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 08.10.2013 11:04
  • Objavljeno 07.10.2013 u 21:58
Danko Družijanić

Danko Družijanić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Je li nekome nakon sinoćnjeg 'Fokusa' išta postalo jasnije u vezi s Inom, MOL-om i njihovim međusobnim odnosima? Je li ta emisija uopće bila namijenjena građanima Republike Hrvatske i gledateljima HTV-a ili je za njezino praćenje potrebno biti nadnaravno stručan i upućen genije? Kao, primjerice, Štern i Tipurić

Negdje na pola sinoćnjeg 'Fokusa', kada sam već bila odustala od pokušaja praćenja emisije te krenula prema drugom dijelu stana, dalje od televizora, netko je izgovorio rečenicu: 'A mogli smo lijepo sada s Rusima i Kazahstancima raditi u Siriji.' Odmah sam se vratila do TV-a da vidim tko je autor velemisli, ali već su prešli na nešto i nekoga drugog. Ipak, ostala sam pred televizorom da vidim hoće li naići još koja rečenica koju, koliko god mi nevjerojatno zvučala, razumijem. I iz koje ću možda naučiti i štogod nova o situaciji s Inom i MOL-om.

U redu, malo pretjerujem. Bilo je i drugih rečenica koje je običan gledatelj mogao shvatiti, a da pritom ne mora biti ibergenijalac poput gostiju u studiju (Štern! Tipurić! Boktemazo, to ni Einsten i Oppenheimer ne bi nadmašili!). Recimo, u nekoliko navrata ponovili su da Ina ne smije biti podružnica MOL-a, nego dio korporacije. Govorilo se i o tome da treba usvojiti pregovaračku strategiju, a napomenuli su i nešto o tome da je Ina nekad bila megasuperkul, a vidi šta su joj uradilil od pjesme, mama. No to su sve bili zaključci koje nam svakodnevno govori i svaki prosječni voditelj vijesti na radiostanicama i televerzumima pa mi je valjda zbog takvog ponavljanja, koje je pasmater studiorum, to bilo nešto jasnije.

Sve ostalo - špansko selo. Imali su grafikone. Analize. Stručna mišljenja. Možda i anegdote, vrag bi ga znao, ali nisu baš bogznašto objasnili. Osim Danku Družijaniću, kojemu je, čini se, sve bilo jasno jer nije tražio nekakvu dodatnu razradu niti postavljao pitanja poput, ne znam, kako biste to objasnili nekome tko se tako genijalno ne kuži u naftu i ekonomiju kao vi ili što bi taj-i-taj potez KONKRETNO značio za Hrvatsku i njezine građane. Blago Danku što je tako pametan pa mu se činilo da su i njegovi gledatelji imali nekakve dobrobiti od emitirane emisije. Nama, običnim bedacima, ostao je samo zaključak da smo, da smo malo pametniji, eto, mogli s Kazahstancima i Rusima sada biti u Siriji. Ne znam za vas, ali meni su uz takvu tvrdnju ipak potrebna dodatna objašnjenja. Ili se ubuduće moram kvalitetnije fokusirati.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!