NOVI TRADICIONALIZAM

Evo zašto Melania Trump nikad neće biti popularna kao Michelle Obama

19.06.2018 u 06:54

Bionic
Reading

Prva dama Amerike polako se nakon operacije bubrega vraća u javnost i središte pozornosti. S tim povratkom Melania Trump bilježi i značajan porast popularnosti, iako je to daleko od popularnosti kakvu je imala Michelle Obama. Koji su tome razlozi i ima li šanse da je ipak dostigne?

Anketa koju je CNN proveo u svibnju ove godine pokazuje kako Melania ostavlja pozitivan utisak na 57 posto Amerikanaca, dok joj je u siječnju prošle godine bilo naklonjeno njih tek 36 posto.

Njezina je popularnost znatno narasla i u odnosu na američkog predsjednika, što je dramatično poboljšanje u odnosu na kampanju 2016. kada je supruga najnepopularnijeg predsjedničkog kandidata u novije vrijeme bilježila beznačajnu razliku u popularnosti u odnosu na supruga Donalda.

Međutim, podrška javnosti Melaniji Trump još uvijek je daleko od one kakvu je uživala njezina prethodnica Michelle Obama ili Laura Bush kasnih 60-ih.

U nedavno objavljenoj knjizi 'Supruge američkih predsjedničkih kandidata: Perspektiva javnosti', piše Washington Post, pozabavili su se porastom podrške Melaniji i otkrili razloge zbog kojih ona vjerojatno nikad neće ni biti popularna kao Michelle Obama.

Razlozi za rast Melanijine popularnosti

Melania je tradicionalna prva dama

Jedno od objašnjenja za rast Melanijine popularnosti je pokazano htjenje da bude tradicionalna prva dama. Ankete pokazuju da Amerikanci još uvijek vole tradicionalne prve dame spremne poduprijeti svoga supruga, prigrliti svoju ulogu majke i ne petljati se u visoku politiku, a Melanija ta očekivanja ispunjava. Jasno je dala do znanja da nema namjere svome mužu biti politička savjetnica, a u obavljanju svečanih dužnosti prve dame pokazala je otmjenost i nepogrešivost - svejedno dočekuje li strane uvažene goste ili je domaćin događanja poput Uskršnjeg kotrljanja jaja. To je pristup kakvim je zaslužila veliku potporu.

Vješto koristi prednosti koje joj pruža služba

Kao što je za izabrane dužnosnike korisno kad ih se vidi kako rade, i prvim damama popularnost raste kad ih se vidi, a pri tome još i obavljaju neku dužnost. Pokazalo se međutim kako ovo vrijedi samo ako se prve dame pritom ponašaju tradicionalno. Barbari Bush, koja je već tijekom kampanje njezinog supruga 1988. godine postigla veliku popularnost, ta je popularnost narasle slijedeće četiri godine, dok je Hillary Clinton 1996. bila manje popularna nego četiri godine ranije.

Odmaknuvši se od političkog utjecaja i naglašavajući da joj je prioritet briga za svoga sina, uz pokazivanje želje da položaj prve dame iskoristi kako bi pomogla djeci, Melanija je pokazala da se savršeno uklapa u kalup tradicionalnosti te da je iskoristila sve prednosti koje joj služba pruža.

  • +19
Melania Trump i Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Faktor suosjećanja

Naposljetku, nezanemariv čimbenik za rast Melanijine popularnosti može biti i suosjećanje. Naime, podaci iz anketa pokazuju kako neki Amerikanci pokazuju simpatije i suosjećanje prema prvim damama, bez obzira na stranačko opredjeljenje, jer pozornost koju imaju nije bila njihov izbor, već su je dobile zbog ambicija svojih muževa. Javnost je čini se shvatila da pozornost koju ima, Melanija nije tražila, i od toga itekako ima koristi.

U jeku eksplozije vijesti o navodnim ljubavnim aferama predsjednika Trumpa, Melanijina je popularnost narasla, sugerirajući da su ti skandali samo povećali suosjećanje i simpatije prema njoj. I Hillary Clinton je zabilježila porast popularnosti tijekom skandala njezinog supruga s Monicom Lewinsky. Melanija je u potpunosti odšutjela ove afere, poručivši samo preko svoje glasnogovornice kako je usredotočena na majčinstvo.

Zašto je Melania Trump još uvijek manje popularna od Michelle Obama?

O tome zašto Melania Trump, unatoč svim povoljnim čimbenicima, u popularnosti kaska za Michelle Obama ističu se dvije teze, no istraživanja koja su proveli autori knjige obje ih pobijaju.

Prema jednoj tezi, razlog je povijesno niska podrška koju uživa Melanijin suprug, jer pogledi na predsjedničke supruge često su usko vezani uz poglede na samog predsjednika. Analize autora knjige pak pokazuju kako su stavovi prema Melaniji Trump, manje podložni pogledima na njezinog supruga nego što je slučaj kod većine ostalih supruga američkih predsjednika.

Prema drugoj tezi, ograničavajući faktor Melanijine popularnosti je snažna polarizacija članstva stranke njezinog supruga, no istraživanje autora knjige pokazuje da su stavovi prema Melaniji manje polarizirani nego prema bilo kojoj drugoj supruzi nekog predsjedničkoj kandidata od 2000. godine.

  • +5
Michelle Obama Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Stvarni razlog: nedostatak vidljivosti

Zaključak autora knjige je da Melania kaskanje za popularnosti Michelle Obama vuče još iz predsjedničke kampanje kada nije bila baš vidljiva, a ni u ulozi prve dame ima relativno beznačajnu ulogu. Njihova anketa govori kako gotovo 70 posto Amerikanaca smatra da je važno da supružnici predsjedničkih kandidata budu aktivni i vidljivi tijekom kampanje. Melanija je u ovim očekivanjima podbacila. Dok su supružnici drugih predsjedničkih kandidata imali vodeću ulogu na stotinama različitih događanja, u njenom se slučaju radi o nekolicini i mjesecima je bila potpuno odsutna iz suprugove kampanje.

Javnost od prvih dama ne očekuje samo da njeguju tradicionalne vrijednosti, nego da budu aktivne i vidljive. U ovom konceptu 'novog tradicionalizma' Melania nije u potpunosti ispunila očekivanja te otkako je postala prvom damom održala je puno manje govora od svojih prethodnica. Na njezinu inicijativu 'Be Best' trebalo je čekati svibanj druge godine službovanja, a sve upućuje na to da je niti neće baš zagovarati tako aktivno i vidljivo.

  • +22
Melania Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Za razliku od nje, Michelle Obama je savršeno utjelovila 'novi tradicionalizam'. Odustala je od karijere, istaknula svoju ulogu 'mame šefice' i suzdržala od političkog utjecaja na supruga. Pored toga, bila je jedna od najaktivnijih prvih dama koja se i u javnim nastupima i u konkretnim situacijama zauzimala za djecu i obitelji, politički najprihvatljivijim temama za ženu. Time je dobila naklonost većine Amerikanaca.

Melanijina odsutnost možda će pomoći supružnicima budućih predsjednika da ne preuzimaju na sebe odgovornosti koje se očekuju od prvih dama, a za koje nisu plaćene, no u bliskoj budućnosti zbog toga vjerojatno neće biti obožavana kao što je bila Michelle Obama.