TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Evo zašto je 'Spektar' jedna od najboljih političkih emisija

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 26.10.2012 14:10
  • Objavljeno 26.10.2012 u 14:10
Mlijeko mljekara mljekari

Mlijeko mljekara mljekari

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Većina tjednih TV magazina na domaćim televizijama prema aktualnim se događajima uglavnom ponaša kao prema nečemu što će MOŽDA obraditi za mjesec-dva, kada stignu ili kada se sve razriješi pa mogu ispasti mudraci s naknadnom pameću. 'Spektar' nam je sinoć pokazao da to ne mora biti tako

Evo zašto je 'Spektar' jedna od trenutačno najboljih HTV-ovih emisija. Većina drugih emisija te vrste, bile one s HTV-a ili neke druge domaće televizije, potpuno se izgubi kada je riječ o aktualnostima, odnosno najsvježijim zbivanjima iz zemlje i inozemstva, pri čemu bi se opravdanje za takvo gubljenje vjerojatno sastojalo od udarničkih priča o tome kako se emisije pripremaju tristo godina unaprijed i kada se jednom zaključe, više im ni Bog Isus ne može dodati par minuta novijih priloga. Spektrovci su, međutim, baš sinoć dokazali suprotno. Iako je riječ o emisiji koja nije strogo 'dnevnopolitička', nekako su se uspjeli snaći i ubaciti prilog o mljekarima. A što ćeš aktualnije od toga?

Da stvar bude još bolja, 'Spektrov' suradnik Sani Lukić, koji je očito u zadnji trenutak izvodio ono što bi face iz drugih TV magazina nazvale akrobacijama, nije snimio prilog koji bi se po bilo čemu mogao nazvatizbrzanim i sklepanim. Otišao je na mljekarsku farmu, prošetao s gazdom, pomogao mu pomusti par krava, snimio mjerenje količine mlijeka, a usput i progovorio par poučnih o tome odakle cijela mljekarska drama, tako da i oni koji nisu posve shvatili, a muka im je od dnevničkih repetiranja istih fraza - napokon shvate u slici i riječi. Svaka čast.

Ostatak 'Spektra' nakon tog je aktualnog priloga protekao u standardnom tonu: Vedran Kukavica i dalje izvrsno i detektivski uzbudljivo dere po bankarima (ovaj je put na tapeti bila Centar banka), Dražen Miočić snimio je priču o Haškom sudu i razlozima zbog kojih njegov spomen mnogi u Hrvatskoj doživljavaju poput psovke, a bilo je revijalnih tonova u pričama o lažiranju kilometraže prilikom prodaje rabljenih automobila. Vođa parade Štefanić i ovaj je put skakutao gradom, snimajući najave na Kegelbajsu, dižući pare na bankomatu i eksajući mlijeko u birtiji ko da glumi luzera u 'Povratku u budućnost' i sve je u kompletu izgledalo zanimljivo, informativno i zgodno.

222077,221761,220166,218533

No zbog brze reakcije s prilogom o mljekarima ovaj su put zaslužili posebne plusiće iz zalaganja. Ne samo zato što su pokazali kako i tjedni TV magazini mogu brzo reagirati na aktualne teme, nego i zbog toga što takvim postupcima postavljaju novi standard i svojim kolegama. Jest da je većina televizionara u civiliziranom svijetu još tamo negdje osamdesetih shvatila da i tjedne emisije mogu pratiti dnevne događaje, ali na HTV-u se, kao što i sami znamo, i Zemlja sporije okreće. 'Spektar' i još par ne tako mladih, ali svakako novih emisijskih 'lavova', pokazuju da neki pomak unaprijed ipak pomalo izbija iz busije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi