VOLJENA MONARHINJA

Ovako se građani opraštaju od kraljice koja više od 52 godine vlada svojom zemljom

14.01.2024 u 11:31

Bionic
Reading

Kraljica Danske Margrethe svoje će prijestolje danas predati u ruke svoga sina, 55-godišnjeg princa Frederika koji postaje kraljem

Sve je spremno za predaju vlasti u ruke novoga kralja, a uzbuđenje je itekako ovih dana vidljivo i na ulicama Kopenhagena gdje su mnogi ljubitelji kraljevske obitelji s krunama na glavama i kraljevskim plaštevima u iščekivanju najavljene abdikacije.

Voljena kraljica omiljena je u narodu, a na društvenim mrežama pojavile su se i dirljive snimke na kojima se može čuti i kako Margrethe sluša kako joj građani pjevaju ispred Amalienborga.

  • +6
Kraljica Margareta II. Izvor: Profimedia / Autor: SERGEI GAPON / AFP / Profimedia

Kraljica Margrethe (83) vlada Danskom više od 52 godine i postala je najdugovječniji europski monarh nakon što je kraljica Elizabeta II preminula u rujnu 2022. Monarhinja je vijest o abdikaciji objavila tijekom svog tradicionalnog novogodišnjeg govora te je mnoge šokirala.

Ceremonija će se održati danas, kad će kraljica prenijeti vlast na svog 55-godišnjeg sina, prijestolonasljednika Frederika i njegovu suprugu Mary (51), rođenu u Australiji.

Danski 'rojalisti' izašli su na ulice Kopenhagena ovog vikenda i mahali crveno-bijelim zastavama u čast svoje voljene kraljice Margrethe - a jutros su se već došli ispred Trga palače Christiansborg.

Kraljica, poznata po ljubavi prema umjetnosti, viđena je na snimci kako hoda oko svoje kuće i gleda prema okupljenima. Video objavljen na X, ranije poznatom kao Twitter, prikazuje građane kako pjevaju u čast kraljice ispred Amalienborga, Margretheine zimske rezidencije.

Jedan od prozora na palači ostavljen je širom otvoren, kako bi mogla čuti one koji su joj dolazili pjevati. Margrethe, koja je u prošlosti govorila da će doživotno ostati na tronu, nije navela točan razlog svoje odluke da odstupi.

Ipak, rekla je da ju je teška operacija leđa kojoj se podvrgla u veljači prošle godine natjerala da razmisli o svojoj budućnosti.

'Operacija je prirodno potaknula razmišljanje o budućnosti - je li došlo vrijeme da se odgovornost prepusti sljedećoj generaciji', rekla je u svom govoru.