PRINC FREDERIK OD DANSKE

Tko je novi kralj? U mladosti se ludirao, a sad ima ogromnu potporu svog naroda

14.01.2024 u 07:47

Bionic
Reading

Nekoć prkosan tinejdžer, danas ugledan obiteljski čovjek, danski prijestolonasljednik Frederik u nedjelju postaje kraljem, utjelovljujući tako na prigodan način tu opuštenu liberalnu monarhiju

Zagovornik ekoloških pitanja, taj se 55-godišnjak diskretno nametnuo u sjeni svoje iznimno popularne majke, kraljice Margarete II., koja je u televizijskom novogodišnjem obraćanju nakon 52 godine na vlasti najavila da se odriče trona.

Uživajući potporu više od 80 posto Danaca prema nedavnoj anketi, princ je će u nedjelju postati kralj Frederik X., nakon što njegova majka potpiše abdikaciju.

'Slijedit ću te, kao što si ti slijedila svog oca' u vođenju tisuću godina stare institucije, unaprijed je obećao princ Frederik.

Danska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Mikael Rieck/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

To je obećanje stiglo uz zrelost koja je daleko od njegova ludiranja u mladosti. 'Ne može se reći da je bio buntovnik, ali kao dijete i mladić nije se dobro nosio s medijskom pozornosti i spoznajom da će postati kralj', rekla je Gitte Redder, stručnjakinja za dansku kraljevsku obitelj.

'Tek je u svojim srednjim dvadesetima stekao samopouzdanje', rekla je za AFP.

Usamljen i nesretan kao tinejdžer, Frederik je zamjerao roditeljima što su ga zanemarivali ispunjavajući kraljevske obveze. Utjehu je tražio u brzim automobilima i žestokom životnom stilu, a početkom devedesetih smatran je razmaženim princem kojem je samo do tulumarenja. Javnost ga je počela uzimati ozbiljnije nakon što je 1995. diplomirao na Sveučilištu Aarhus. Prvi je to član danske kraljevske obitelji koji je fakultet priveo kraju.

Dio studentskih dana proveo je i na Harvardu u Sjedinjenim Državama, kamo se upisao pod pseudonimom Frederik Henriksen. To lažno prezime bilo je posvećeno njegovu ocu, Henriju de Monpezatu, francuskom diplomatu koji je vjenčanjem s kraljicom Margaretom postao princ Henrik.

Frederik, koji uz danski govori i engleski, francuski i njemački jezik, zapravo je počeo razvijati svoju ulogu budućeg kralja tek tijekom službe u trima granama danske vojske. Princ je služio u danskom mornaričkom korpusu Frogmanu, gdje je dobio nadimak Pingo (pingvin), i jedan je od samo četiri među 300 regruta koji su 1995. godine položili sve ispite.

Godine 2000. sudjelovao je u četveromjesečnoj, 3500 kilometara dugoj skijaškoj ekspediciji preko Grenlanda.

Nadopunjavanje kraljice

Njegova vragolasta strana priuštila mu je boravke u bolnici nakon nesreće na sanjkama i skuteru, ali popularnost mu je naglo porasla, pospješena zabavnim trkama diljem Danske koje je osnovao 2018., Royal Run.

'Frederik je sportaš, posjećuje koncerte i nogometne utakmice, što ga čini još pristupačnijim od njegove majke', objašnjava kraljevska stručnjakinja Redder. 'Ne želim se zatvoriti u tvrđavu. Želim biti svoj, želim biti ljudsko biće', rekao je jednom prilikom. Suprugu Mary Donaldson, australsku odvjetnicu, upoznao je u baru u Sydneyju tijekom Olimpijskih igara 2000. godine.

Svoje četvero djece nastojali su odgajati što normalnije, šaljući ih uglavnom u javne škole.

Njihov najstariji sin, princ Christian, koji je nedavno napunio 18 godina, bio je prvi član danske kraljevske obitelji koji je pohađao vrtić. Par je postupno preuzimao mnoge kraljevske dužnosti posljednjih godina kako je kraljica kročila u osamdesete, 'ali vrlo polako i u skladu s njenim zdravljem', rekao je povjesničar Sebastian Olden-Jorgensen.

Par je 'moderan i društveno osviješten i ljubitelji su pop glazbe, moderne umjetnosti i sporta', dodao je.

Oni 'ne predstavljaju moguću revoluciju u usporedbi s kraljicom', već pažljivu tranziciju koja se prilagođava vremenu, rekao je. Između ostalog, Frederik je zagovarao jače nastojanje Danske da pronađe rješenja za klimatsku krizu.

Rekao je da sebe vidi kao nadopunu svoje majke, svestrane žene, koja je uspješna spisateljica i umjetnica.

'Ti slikaš, ja vježbam. Ti kopaš po opskurnim predmetima iz prošlosti, ja sam saginjao glavu da me ne prepoznaju dok sam bio u vojsci. Ti si majstorica riječi, dok meni one ponekad nedostaju', našalio se na proslavi kraljičinog jubileja.