komplicirana situacija

Kako će se Meghan Markle prezivati nakon vjenčanja

28.04.2018 u 18:01

Bionic
Reading

Nakon što 19. svibnja Meghan Markle kaže sudbonosno da princu Harryju, promijenit će i prezime, a ono se neće nalaziti na svim njezinim službenim dokumentima

Američka glumica, koja se krajem godine oprostila od holivudske karijere, nakon vjenčanja dobit će novo prezime i nove dokumente. Trenutačno je njezino puno ime Rachel Meghan Markle iako je poznata pod umjetničkim imenom Meghan Markle. Nakon udaje, dobri poznavatelji povijesti kraljevske obitelji pretpostavljaju da će njezino službeno ime biti Rachel Meghan Mountbatten-Windsor.

'Mlađi članovi kraljevske obitelji imaju otvorenu mogućnost da koriste prezime. Nasljednici kraljice Elizabete nose prezime Windsor, ali i prezime Mountbatten što je zapravo prezime njezinog supruga, princa Philipa, tvrdi kraljevska povjesničarka Carolyn Harris.

'Kraljevsko prezime Windsor potvrđeno je od strane Kraljice 1952. Nakon njezina preuzimanja krune. Međutim, 1960. Kraljica i Vojvoda od Edinburgha odlučili su da ć se njihovi direktni nasljednici razlikovati od ostatak kraljevske obitelji, a da pritom ne mijenjaju ime kraljevske kuće, budući da je Windsor prezime koje koriste svi muškarci i neudate žene, potomci kralja Georgea V. Stoga je odlučeno da će kraljičini direktni nasljednici, osim onih koji nose naziv Kraljevskog visočanstva i titulu princa ili princeze, kao i ženske nasljednice koje se udaju, nositi ime Mountbatten-Windsor', stoji na službenoj kraljevskoj stranici.

  • +8
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

No, činjenica je da se članovi kraljevske obitelji zapravo rijetko kad služe svojim prezimenima.

'Jednom kad se uda Meghan će se potpisivati samo s Meghan, bez prezimena. Jednako kao što se Harry potpisuje samo svojim imenom. Članovi kraljevske obitelj koriste samo svoje prvo ime', kaže stručnjakinja za kraljevsku obitelj Marlene Koenig.

Harry će najvjerojatnije koristiti prezime kad se bude upisivao u knjigu vjenčanih i to vjerojatno pod prezimenom Mountbatten-Windsor. 'To su prije njega učinili Anne, Andrew i Edward kad su se vjenčali. Charles, međutim, nema upisano prezime u knjizi vjenčanih, a ne znamo ni koje je prezime princa Williama jer je on, za razliku od ostalih, članova kraljevske obitelji, odlučio da ti podaci ne budu javno poznati', tvrdi Koenig.

  • +17
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dok su prinčevi Harry i William išli u školu, bili su upisani pod prezimenom Wales budući da je njihov otac Charles, princ od Walesa. Williamov sin, najstariji princ George u školu je upisan s prezimenom Cambridge. No, na Georgeovom rodnom listu, njegovi roditelji Kate Middleton i princ William, polje u kojem piše prezime ostavili su praznim.

Pretpostavlja se da će na dan vjenčanja kraljica Elizabeta princu Harryju dodijeliti vojvodstvo, čime će on i Meghan dobiti titule vojvode i vojvotkinje od (najvjerojatnije) Sussexa.

  • +41
Meghan Markle - svi stajlinzi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sve je to očigledno prilično zbunjujuće, a ni samoj Meghan Markle neće biti lako izaći s tim na kraj, pogotovo kad se uzme u obzir da u sljedećih pet godina mora postati državljanka Velike Britanije, što je proces koji je već započela.

'Bit će zanimljivo vidjeti što će pisati na njezinoj putovnici, budući da ne može postati državljanka Velike Britanije u narednih pet godina. Mora proći proceduru dobivanja vize, od zaručničke do one bračne koja se mora obnavljati barem jednom u tom periodu. Nakon pet godina, supruga strankinja u Velikoj Britaniji može aplicirati za dozvolu kojom će dobiti trajno mjesto prebivališta i državljanstvo', kaže Koenig.

jednostavne i nosive

Meghan Markle briljira u haljinama koje slave žensku figuru

Pogledaj galeriju