PREMINUO U 59. GODINI

Evo kad će se održati komemoracija i sprovod istaknutog redatelja i scenarista Lukasa Nole

01.11.2022 u 18:43

Bionic
Reading

Komemoracija za hvaljenog redatelja i scenarista Lukasa Nolu održat će se u četvrtak 3. studenoga u kinu Tuškanac u 12 sati, dok će sprovod biti na zagrebačkom groblju Mirogoj u petak, 4. studenog u 14 sati

Nakon duge i teške bolesti 29. listopada 2022. preminuo je nagrađivani filmski redatelj i scenarist Lukas Nola (58). Od Lukasa se već danima opraštaju prijatelji i kolege, a sad su poznati datum sprovoda i komemoracije za pokojnog redatelja.

Komemoracija za Lukasa Nolu održat će se u četvrtak 3. studenoga u kinu Tuškanac u 12 sati, dok će sprovod biti na zagrebačkom groblju Mirogoj u petak, 4. studenog u 14 sati, objavio je Večernji list.

  • +8
Barbara i Lukas Nola Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Nola je bio u braku s glumicom Barbarom Nolom (54), s kojom ima sina Jakova i kći Maru. Bio je i brat glumca Filipa Nole (54).

Dugi niz godina bolovao je od karcinoma grla, no nikada nije posustajao u svojoj borbi protiv opake bolesti.

Lukas Nola rođen je 31. ožujka 1964. godine u Zagrebu, a studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao 2003. filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio zaposlen kao izvanredni profesor.

U razdoblju od 1984. do 2013. godine snimio je sedam dugometražnih igranih filmova. Na Filmskom festivalu u Puli nagrađivan je Zlatnim Arenama za filmove Svaki put kad se rastajemo, Rusko meso, Nebo sateliti i Sami. Za svoje je radove primio i nagrade Vladimir Nazor i Oktavijan. Scenarist je svih svojih filmova.

Osim dugometražnih, zapažen je autor i eksperimentalnih filmova, između ostalih Krađa, Foto atelje, Svi uvjeti za priču. Njegov najnoviji cjelovečernji film naslova Šuti dovršen je 2013. godine, a scenarij je napisao prema istinitom događaju.

Napisao je i režirao dramsku TV seriju Čuvar dvorca, objavio je ranije HAVC.